Activitatea fizică poate fi aliatul...
În timp ce mulți preferă să doarmă pe spate sau pe o parte, există o varietate de poziții care pot afecta calitatea somnului și sănătatea noastră în moduri diferite. Dormitul pe spate, deși popular, poate fi asociat cu riscuri pentru cei care suferă de apnee de somn, în timp ce dormitul pe o parte poate oferi beneficii pentru respirație și somn odihnitor.
În general, dormitul pe spate nu este cel mai bun pentru sănătatea noastră din start. De fapt, specialiștii îl consideră cea mai proastă poziție de dormit, și totuși este preferată de aproximativ 38% dintre oameni, situându-se pe locul doi, după dormitul pe o parte.
"Știu că mulți oameni găsesc această poziție confortabilă, deoarece nu pun greutate pe articulațiile lor", a declarat specialistul în somn dr. Lois Krahn.
Cu toate acestea, pentru persoanele diagnosticate cu apnee obstructivă de somn, dormitul pe spate este chiar riscant. Dormitul pe spate poate agrava simptomele apneei de somn. Sindromul de apnee obstructivă în timpul somnului este o tulburare a respirației în timpul somnului care rezultă dintr-un blocaj în căile respiratorii superioare, conform unei cercetări din 2021 publicată în Jurnalul Internațional de Cercetare Ambientală și de Sănătate Publică.
Această obstrucție poate interfera cu capacitatea de a respira în timpul somnului și poate provoca numeroase treziri pe parcursul nopții. Cei care îndeplinesc criteriile de diagnostic pentru apneea obstructivă de somn experimentează peste cinci astfel de episoade pe oră, pentru o durată de cel puțin 10 secunde. Ca rezultat, pacienții se simt adesea somnoroși pe tot parcursul zilei.
Pentru cei cu apnee de somn, gravitația lucrează împotriva lor atunci când dorm pe spate. Când sunt complet înclinați, maxilarul și limba alunecă natural înapoi către gât, împiedicând respirația. Acest lucru devine un factor declanșator pentru sforăit și somn fragmentat. Este posibil să vă treziți și să vă găsiți partenerul extrem de nemulțumit.
Vezi și: De ce nu e bine să mâncăm pe fugă. Wasim Nazer: Este foarte important
În schimb, experții explică faptul că oamenii cu apnee de somn sunt mai bine să doarmă pe o parte. Dormitul pe o parte previne obstrucția căilor respiratorii. Dormitul pe o parte previne căderea limbii și a maxilarului înapoi către căile respiratorii și minimizează șansele de a sforăi.
"În general, dormitul pe o parte - poate cu capul ușor ridicat, atât timp cât este confortabil - este o modalitate bună de a dormi," a spus dr. Krahn.
Apneea obstructivă de somn - FOTO: Freepik@Kateryna_Mostova
Cu toate acestea, dormitul pe o parte nu ar trebui considerat o metodă de tratament pentru apnee de somn. Această afecțiune poate crește riscul pentru diverse probleme de sănătate, inclusiv atac de cord, tensiune arterială ridicată și insuficiență cardiacă.
Dispozitivele de presiune pozitivă continuă a căilor respiratorii (CPAP) continuă să fie metoda principală de tratament pentru sindromul de apnee obstructivă în timpul somnului. Deși eficiente, aceste dispozitive pot avea efecte secundare nedorite. Între timp, au apărut dispozitivele de avansare mandibulară (MAD).
Plasate în gură peste noapte, aparatul trage maxilarul înainte pentru a menține fluxul de aer neobstruat. În plus față de faptul că sunt mai puțin invazive decât alte forme de tratament, aceste dispozitive au și avantajul de a fi mai accesibile din punct de vedere financiar decât chirurgia sau aparatele CPAP.
Vezi și: Cele 7 alimente care scad colesterolul. Curăță arterele, previn bolile cardiovasculare și AVC-ul
Apneea obstructivă de somn poate fi o afecțiune gravă și trebuie tratată corespunzător. Această afecțiune apare atunci când tractul respirator superior este blocat temporar în timpul somnului, ceea ce duce la întreruperea respirației și la scăderea nivelului de oxigen în sânge.
Printre simptomele comune ale apneei obstructive de somn se numără sforăitul puternic, pauzele repetate în respirație în timpul somnului, somnolența diurnă excesivă, lipsa de energie și concentrare și uneori, dureri de cap.
Netratată, apneea obstructivă de somn poate crește riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și alte afecțiuni medicale grave. De asemenea, poate afecta negativ calitatea vieții, putând duce la o performanță scăzută la locul de muncă, probleme în relații și alte complicații sociale și emoționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
La vârsta a doua, prevenția...