Donarea de sânge, benefică pentru sănătate. 14 motive pentru care să donezi sânge

donarea de sange - FOTO: Freepick
Donarea de sânge ajută organismul să se regenereze. 

Donarea de sânge salvează viețile semenilor aflați în suferință. Pe lângă faptul că poţi salva vieţi şi poţi fi de ajutor pentru cineva care are nevoie vitală de transfuzii de sânge, mai poţi să faci un mare bine şi propriului tău corp. Poţi să pierzi în greutate şi îţi reduci riscul de boli cardiovasculare eliminând surplusul de fier din organism.

Reprezentanții Spitalului Militar Central Carol Davila arată de ce este importantă donarea de sânge.

”Dacă v-ați întrebat  vreodată acest lucru, iată 14 motive care s-ar putea sa vă convingă să o faceți daca până acum nu ați avut curaj. Dacă, în trecut, ați facut un gest singular de donare, poate aceste rânduri o să vă transforme intr-un donator consecvent”, explică căpitan medic dr. Laura Costantin, medic specialist, Unitatea de Transfuzie Sangvină.

medic dr. Laura Costantin, medic specialist, Unitatea de Transfuzie Sangvină - FOTO: Spitalul Militar Central București

Donezi devii mai sănătos

Imediat după ce se donează sânge, organismul uman încearcă să refacă stocul de celule sanguine pierdute. Acest lucru determină producția de celule noi care nu fac decât să îmbunătățească starea de sănătate a donatorului. În aproximativ o ora se ajunge la volumul circulant pretransfuzional iar în 2 săptămâni se reface complet componenta celulară donată.

Donezi și arați mai bine

Este recomandat persoanelor supraponderale să doneze sânge. Donarea regulată de sânge ajută la scăderea în greutate și determină arderea a aproximativ 650 de calorii la o donare. Totuși nu trebuie să o considerăm ca o metodă de slăbit.

Donezi și ai analize gratuite

Fiecare donator trebuie sa completeze un chestionar, după care trece printr-un interviu și printr-un control medical ce implică o evaluare a stării curente de sănătate și un pachet standard de analize. Un exemplu sunt testele pentru boli infecțioase printre care: hepatita B și hepatita C, HIV, HTLV, sifilis. Toate acestea sunt gratuite.

Donezi și previi hemocromatoza

Hemocromatoza cunoscută și ca „diabetul bronzant” este o afecțiune genetică sau dobândită, determinată de acumularea fierului în organism, la valori de peste 30 µmol/L. Acumularea are loc progresiv și se manifestă după varsta de 40 de ani. Detectarea timpurie a acestei afectiuni împiedica apariția complicațiilor și le oferă celor afectați posibilitatea unei vieți normale. Donarea de sânge ajută atat la reducerea supraîncărcării cu fier în organism, cat și la prevenirea hemocromatozei sau a  diagnosticarii ei.

Donezi și reduci îmbătrânirea

În timp ce se donează sânge, scade nivelul de stres din organism. Stresul este unul dintre motivele care determină îmbătrânirea prematură. Donarea de sânge ajută la reducerea stresului atât asupra minții și corpului, prin reducerea nivelului din sânge a cortizolului și a altor hormoni de stres, cât și prin scăderea concentratiei plasmatice a fierului.

Donezi și previi un infarct

Există studii încă din anii ’90 care arată că donarea de sânge determină o scădere a riscului evenimentelor cardiace. Într-un studiu, publicat de Jurnalul American de Epidemiologie, cercetătorii finlandezi au descoperit, pe un eșantion de 2.682 de bărbați, care au donat sânge, cel puțin o dată pe an,  că acestia au avut un risc de atac de cord mai scăzut cu 88%, decât cei care nu au donat.

Donezi și previi un AVC (accident vascular cerebral)

Donarea de sânge nu reduce doar riscul atacurilor de inimă dar și pe cel al accidentelor vasculare cerebrale. Într-un studiu, publicat in Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA), cercetătorii au observat că subiecții care au donat sânge, la un interval de șase luni, au avut mai puține infarcte miocardice si accidente vasculare cerebrale, comparativ cu cei care nu au donat.

Donezi și scazi riscul de cancer

Cancerul este cea mai de temuta maladie a secolului. Donarea de sânge ajută la scăderea riscului de cancer prin echilibrare nivelului de fier din sânge. Se pare că fierul amplifică efectul negativ al radicalilor liberi din organism și a fost asociat cu dezvoltare cancerului și cu îmbătrânirea.

Într-un studiu, publicat în Jurnalul Institutul National American al Cancerului, cercetătorii au prezentat concluziile la care au ajuns, după ce au urmărit, timp de 30 de luni, 2 grupuri-tinta de subiecti donatori si nedonatori. Pesoanele din primul grup, prin donări constante de sânge, cu o frecventa de două ori pe an și-a redus depozitele de fier din sange, risc scăzut de cancer și mortalitate, comparativ cu subiectii din celălalt grup, care nu a făcut nicio schimbare a stilului de viata.

Conform expertilor Centrului de sânge Miller-Keystone, donarea repetată de sânge este asociată unui risc mai scăzut de cancer hepatic, pulmonar, de colon și de esofag, datorită reducerii stresului oxidativ, ca urmare a eliberarii fierului din sânge.

Donezi și te vindeci

Corpul, in încercarea lui de adaptare generat de pierderea de celule roșii donate, produce și alte substanțe și celule care ajută, de asemenea, la accelerarea procesului de vindecare a plagilor.

Donezi și scazi colesterolul

Studiile au arătat că donatorii de sânge, prezintă valori scăzute ale colesterolului total și ale lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL), comparativ cu cei care nu donează.

Donezi și trăiești mai mult

S-a dovedit, prin studii de specialitate, ca persoanele care se implică în proiecte altruiste, trăiesc o viață mai frumoasa, implinita si chiar mai lungă. Donarea de sânge este o acțiune altruistă, astfel încât nu numai că salvezi viețile altora, dar te ajută să trăiești mai mult și mai sănătos.

Donezi și îți îmbunătățești starea de spirit

În afară de toate avantajele pe care le obținem prin donarea de sânge, intervine si confortul psihologic generat de sentimentul ca am acordat un ajutor celor care au mare nevoie de sanatate. Uneori, cel aflat în nevoie este chiar o rudă, un prieten sau un coleg.

Donezi pentru a avea în caz de nevoie

Nu există o metodă de fabricare a sângelui.  Singura modalitate de a colecta sânge este de la cei care doresc să doneze. Sângele pe care îl dăruim este stocat la centru de donare și utilizat în viitor când este necesar. Sunt adăugate substanțe chimice pentru păstrarea pe o perioadă mai lungă de timp și folosirea în viitor când este necesar.

În prezent, există mai multe companii care lucrează pentru producerea, artificiala, a unui înlocuitor sanguin eficient dar acestea se lovesc de faptul ca diferiții substituenți de sânge suferă de limitări ale valorilor constantelor biologice si fizio-patologice care ii caracterizeaza. De exemplu, majoritatea produselor pe bază de hemoglobină nu rezistă mai mult de 20-30 ore în organism, în comparație cu transfuzia de sânge integral care durează până la 34 de zile.

De asemenea, acești substituenți de sânge nu imită reactia de raspuns imunologic a sângelui care asigura atat lupta împotriva bolilor infectioase sau alergene, cat și viteza de coagulare necesara crearii barielelor cicatrizarii pielii. În consecință, pe termen scurt, actuala tehnologie de  sânge artificial va fi limitată la aplicațiile de înlocuire a acestuia. În viitor, se speră că se vor găsi noi biomateriale care să asigure transportul oxigenului în tesuturi.

Donezi și salvezi vieți

De fiecare dată când dăm o unitate de sânge, ajutăm la salvarea a trei vieți, așa că donand de patru ori pe an, 12 oameni vor beneficia de o sansa la viata. Nu trebuie să fim super-eroi din filme pentru a veni in ajutorul cuiva, un simplu act de donare de sânge poate salva vieți!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel