La vârsta a doua, prevenția...
DOBUTAMINUM - prospect
Denumirea comercială: DOBUTAMINA, DOBUTAMINA ADMEDA;
Prezentare: Concentrat pentru soluție perfuzabilă, soluție perfuzabilă;
Indicații: Stimularea inotropismului în stări de hipoperfuzie, la pacienţi cu debit cardiac insuficient. Suport inotrop necesar pacienţilor cu presiuni ventriculare de umplere anormal de crescute (insuficiență cardiacă (IC) acută, infarct miocardic acut (IMA), şoc cardiogen, după intervenţii chirurgicale pe cord, supradozare de p-blocante, IC cronică; stări de hipoperfuzie acută secundară traumatismelor, intervenţiilor chirurgicale, septicemiilor sau hipovolemiei, când ensiunea arterială (TA) medie este peste 70 mmHg şi presiunea pulmonară capilară este de 18 mmHg sau mai mare, cu răspuns inadecvat la volumul de umplere şi presiune ventriculară de umplere crescută; debit cardiac scăzut ca urmare a ventilaţiei mecanice cu presiune expiratorie pozitivă). Testarea în scop diagnostic a bolii coronariene.
Contraindicații: Hipersensibilitate.
Atenție!: Soluţiile saline nu trebuie utilizate în reconstituirea dobutaminei clorhidrat. Doza trebuie redusă sau chiar se poate opri temporar tratamentil dacă apar creşteri nedorite ale frecvenţei cardiace sau presiunii sistolice sau dacă apar fenomene aritmice. Precauţie în cazul pacienţilor cu flutter atrial, fibrilaţie atrială, IMA. Nu îmbunătăţeşte hemodinamica la majoritatea pacienţilor cu obstrucţii mecanice care împiedică fie umplerea, fie golirea ventriculară, sau pe amândouă. Răspunsul inotrop poate fi inadecvat în cazul pacienţilor cu o marcată reducere a complianţei ventriculare. Trebuie monitorizate atent frecvenţa cardiacă, ritmul cardiac, debitul cardiac, TA şi ritmul de perfuzie. Atenţie în şocul cardiogen cu hTA severă. Unele efecte hemodinamice ale dobutaminei pot să difere la copii în comparaţie cu adulţii. Copiii trebuie monitorizaţi cu mare atenţie. Terapia cu dobutamină se va întrerupe prin reducerea gradată a dozei. Efectele dobutaminei pot fi contracarate de p-blocante. Precauţie: în sarcină.
Reacții adverse: Creşterea excesivă a frecvenţei cardiace şi a presiunii sistolice, aritmii ectopice; flebită la nivelul injectării intravenoase; greaţă, dureri de cap, durere anginoasă, dureri toracice nespecifice, palpitaţii, tahipnee şi reacţii sugestive pentru hipersensibilitate (erupţii eritematoase, febră, eozinofilie şi bronhospasm).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...