Acuzații la adresa unor țări privind întârzierea declarării cazurilor de coronavirus la OMS

Coronavirus
Directorul OMS acuză unele ţări bogate că se află "într-o întârziere foarte mare" privind partajarea informaţiilor despre cazurile de coronavirus și solicită o mai mare solidaritate internaţională în combaterea epidemiei.

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a acuzat marţi anumite ţări bogate că se află "într-o întârziere foarte mare" în ceea ce priveşte partajarea informaţiilor despre cazurile de coronavirus, solicitând în acelaşi timp o mai mare solidaritate internaţională în combaterea epidemiei de pneumonie virală, informează.

"Din cele 176 de cazuri semnalate până în prezent în afara Chinei, OMS a primit formulare de declarare a cazurilor complete doar pentru 38% dintre cazuri. Anumite ţări cu venituri mari se află într-o întârziere foarte mare în partajarea cu OMS a acestor date vitale. Nu cred că acest lucru a fost cauzat de lipsa capacităţilor necesare", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, în faţa Consiliului executiv al organizaţiei, potrivit unor surse citate de agerpres.ro.

El a adăugat că a expediat scrisori tuturor miniştrilor Sănătăţii din ţările membre pentru a-i îndemna să îmbunătăţească imediat procedurile de partajare a informaţiilor despre noul tip de coronavirus.

De asemenea, directorul OMS a anunţat că va trimite în China o echipă internaţională de experţi care vor avea misiunea de a colabora cu omologii lor chinezi.

Până acum, doar 22 de ţări au raportat în mod oficial măsuri legate de turism şi de comerţ asociate epidemiei de coronavirus, despre care directorul OMS a spus că trebuie să fie "scurte ca durată şi proporţionate" şi să fie revizuite cu regularitate.

Chen Xu, ambasadorul chinez la sediul ONU din Geneva, a declarat în faţa Consiliului executiv al OMS că anumite restricţii au fost contrare recomandărilor formulate de această agenţie şi a cerut ţărilor care le-au implementat "să nu reacţioneze într-o manieră exagerată".

Deocamdată, 27 de cazuri de răspândire a virusului de la o persoană la alta au fost documentate în nouă ţări din afara Chinei, au precizat reprezentanţii OMS. Costurile totale pentru sistemele de sănătate publică asociate epidemiei de coronavirus pentru intervalul februarie - aprilie au fost estimate la 675 de milioane de dolari, însă ele nu includ consecinţele sociale şi economice al epidemiei, conform experţilor OMS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel