Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Dr. Carmen Dorobăț, medic boli infecțioase, ne- oferit o analiză asupra rubeolei, evidențiindu-i caracteristicile distincte în contextul bolilor copilăriei. Rubeola, așa cum a subliniat, se încadrează în categoria bolilor infecto-contagioase, fiind înrudită cu rujeola, varicela și scarlatina. Această afecțiune se manifestă prin febră, deși nu într-o măsură atât de pronunțată ca în cazul rujeolei, și prin apariția de pete roșii, adesea acompaniată de mărirea în volum a ganglionilor limfatici.
Deși rubeola este o boală virală, tratamentul său este, în principal, simptomatic. Totuși, aspectul critic al rubeolei este legat de consecințele sale potențial grave în cazul femeilor însărcinate. Medicul a subliniat că prezența rubeolei în timpul sarcinii poate duce la malformații la făt, ceea ce subliniază importanța testelor specifice pentru femeile gravide.
”Rubeola este o boală infecto-contagioasă, care face parte din categoria bolilor copilăriei, alături de rujeolă, varicelă și scarlatină. Se caracterizează prin febră, dar nu atât de mare ca la rujeolă și apariția de pete roșii, iar alături de aceasta, este caracteristică mărirea în volum a ganglionilor limfatici, în special în zona laterocervicală submandibulară.
Este o boală virală și se tratează simptomatic. Spre deosebire de celelalte boli eruptive contagioase, această boală are o evoluție bună, nu are complicații foarte importante, dar are efect negativ în momentul în care este prezentă pe terenul femeii gravide.
Adică are posibilitatea să creeze malformații la viitorul copil. De aceea, la toate femeile care sunt însărcinate, se fac teste specifice”, ne-a explicat dr. Carmen Dorobăț, în exclusivitate pentru DC Medical.
O diferență crucială pe care medicul a evidențiat-o între rubeolă și rujeolă este reprezentată de gravitatea și complicațiile asociate. Rujeola prezintă complicații deosebit de importante și poate fi o boală severă, iar rubeola, în sine, nu este considerată gravă, din punct de vedere a evoluției sale. Cu toate acestea, riscul de malformații la făt în cazul rubeolei accentuează importanța controlului și prevenirii acestei afecțiuni, în special în rândul femeilor gravide.
”Diferența pe care ar trebui să o știe toată lumea este că rujeola este o boală de care trebuie să îți fie teamă, pentru că are complicații deosebit de importante, de aceea este bine să ne și vaccinăm pioritar. Rubeola este o boală care nu este gravă prin evoluția ei, dar care poate prezenta malformații la copil, dacă este dezvoltată de femeie la vârsta la care este deja gravidă”, ne-a mai spus dr. Carmen Doobăț.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Hidratarea este un obicei esențial...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...