Dietele sărace în proteine ​​ar putea reprograma metabolismul: studii

Dietă.    Foto: Pixabay
Dietele sărace în proteine par a fi cele mai sănătoase. Un studiu pe șoareci arată că rozătoarele care au fost hrănite cu alimente sărace în proteine de origine animală au trăit cu 30% mai mult. 

Un studiu din 2014 realizat în Australia arăta că dietele sărace în proteine ar fi cele mai sănătoase. Studiul realizat pe șoareci a dovedit că rozătoarele care au fost hrănite cu cele mai mici cantități de proteine erau cele mai sănătoase.

Dudley Lamming și studenții absolvenți din laboratorul său au încercat să descopere care ar fi explicația acestui fapt și au descoperit că dietele bogate în cei trei aminoacizi cu lanț ramificat, BCAA, sunt asociate cu diabetul, obezitatea și alte boli metabolice. În schimb, dietele cu conținut scăzut de BCAA pot contracara aceste afecțiuni metabolice și chiar extinde durata de viață sănătoasă a rozătoarelor.

Nu este încă pe deplin clar modul în care BCAA controlează metabolismul, deși restricționarea acestora pare să încurajeze metabolismele mai rapide și un control mai sănătos al zahărului din sânge. Și datorită complexității imense a cercetărilor legate de dietă la oameni, efectele complete ale restricției BCAA la oameni nu sunt încă cunoscute.

Dar linia de cercetare oferă un nou mod interesant de a ne gândi la ceea ce mâncăm. Deoarece studiile arată că dietele cu conținut scăzut de proteine ​​reprogramează metabolismul chiar și atunci când animalele mănâncă aceleași - sau mai multe - calorii.

"Există o conștientizare tot mai mare că o calorie nu este doar o calorie, că o calorie are implicații dincolo de conținutul său caloric", spune Lamming. „Ceea ce demonstrează cercetările noastre este că caloriile din proteine ​​nu sunt la fel cu alte calorii.”

Mai puțin poate însemna mai mult

Dovezile științifice despre beneficiile atât ale restricției de calorii, cât și ale restricției de proteine ​​se întind de aproape un secol. În 2009, cercetătorii UW-Madison au arătat că maimuțele rhesus care au avut o dietă pe termen lung cu restricții calorice au trăit mai mult. Studiile efectuate pe alte animale au demonstrat rezultate similare.

Există dovezi că multe dintre beneficiile restricției de calorii pot fi realizate doar prin limitarea aportului de proteine. Aceste beneficii persistă chiar și atunci când animalele mănâncă cât doresc.

Într-o pereche de studii publicate la începutul acestui an, Lamming și colegii săi, inclusiv studenții absolvenți Nicole Richardson și Deyang Yu, au eliminat în special restricția aminoacizilor cu lanț ramificat. BCAA formează trei dintre cei nouă aminoacizi esențiali, pe care corpul uman nu îi poate singuri și sunt luați din alimentație. După cum sugerează și numele lor, structurile lor chimice conțin ramuri asemănătoare copacilor.

Într-un set de experimente publicate în ianuarie, Richardson a testat o dietă la șoareci care conținea doar o treime din cantitatea normală de BCAA. Nu era o dietă cu restricții calorice; animalele puteau mânca cât doreau.

Șoarecii masculi care au consumat dieta întreaga lor viață au trăit în medie cu aproximativ 30% mai mult - aproximativ încă opt luni. Nu este clar de ce șoarecii de sex feminin nu par să beneficieze, deși alte cercetări sugerează că șoarecii de sex feminin ar putea avea nevoie de o dietă ușor diferită pentru a vedea beneficiile unui consum redus de BCAA.

„Diferențele de sex au fost foarte surprinzătoare pentru noi”, spune Lamming. "Aproape toate cercetările din trecut au fost făcute pe șoareci masculi. Aceasta indică importanța efectuării acestor studii la ambele sexe", citează medicalxpress.com.

Șoarecii masculi, totuși, au prezentat activitate redusă a unei căi biochimice cunoscută sub numele de mTOR, care este activată de BCAA. Multe experimente au arătat că tratamentele care reduc activitatea mTOR tind să îmbunătățească sănătatea metabolică și să crească longevitatea.

Dieta occidentală duce la obezitate

Într-o altă lucrare, publicată în mai, Yu și Richardson au descoperit și mai multe. Ei au întrebat dacă cele trei BCAA individuale - leucina, izoleucina și valina - au avut efecte unice în organism sau dacă au acționat toate în mod similar.

„Ceea ce am constatat este că restricția de izoleucină are de departe cel mai puternic efect”, spune Lamming. Șoarecii hrăniți cu diete cu izoleucină scăzută au fost mai slabi și au demonstrat un metabolism mai sănătos al zahărului din sânge. Dietele cu restricție de valină au avut efecte similare, dar mai slabe. Reducerea nivelurilor de leucină nu a avut niciun beneficiu și poate fi chiar dăunătoare.

Pentru a studia modul în care cele trei BCAA au afectat obezitatea, cercetătorii au oferit șoarecilor o așa-numită dietă occidentală, care este bogată atât în ​​grăsimi, cât și în zahăr. După câteva luni la o dietă occidentală, șoarecii au devenit obezi.

Când grupul lui Lamming a început să hrănească acești șoareci obezi cu o dietă occidentală cu un conținut scăzut de izoleucină, șoarecii au început să mănânce mai multe alimente, dar cu toate acestea au slăbit. Pierderea în greutate a fost cauzată în primul rând de un metabolism mai rapid, în care organismul arde mai multe calorii ca căldură în timp ce se odihnea.

În ceea ce privește sănătatea umană, laboratorul Lamming a lucrat împreună cu profesorul de sănătate a populației SMPH, Kristen Malecki, și colegii săi pentru a analiza jurnalele dietetice și greutățile participanților la Sondajul sănătății din Wisconsin, un studiu de sănătate publică la nivel național susținut de Programul de parteneriat din Wisconsin.

Calculând câți aminoacizi a consumat fiecare persoană, au descoperit că un aport crescut de izoleucină a fost asociat cu un indice de masă corporală mai mare, pe care îl preziseră pe baza studiilor de rozătoare.

Rezultatele studiului, neașteptate

Lamming recunoaște că rezultatele cercetărilor sale sunt contraintuitive. O mulțime de sfaturi moderne privind dieta recomandă adăugarea de proteine, nu limitarea acestora. Proteinele promovează un sentiment de sațietate, care poate ajuta oamenii să-și controleze caloriile. Iar pentru sportivii care construiesc și repară mușchii, acești aminoacizi esențiali sunt, într-adevăr, esențiali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel