Dieta tanzaniană întărește sistemul imunitar și previne inflamația

Cerealele din ovăz
Dieta tradițională rurală tanzaniană, bogată în cereale integrale, fibre, fructe și legume, conține cantități mari de substanțe antiinflamatoare.

Cercetători de la Centrul medical universitar Radboud din Olanda, Institutul LIMES de la Universitatea din Bonn din Germania și Centrul de Cercetare Clinică Kilimanjaro din Tanzania au descoperit că tanzanienii din zonele rurale mănâncă mai sănătos și se bucură de un sistem imunitar puternic care scade riscul dezvoltării de boli cardiovasculare.

La studiu au participat peste 300 de tanzanieni din orașul Moshi și din mediul rural. Echipa a descoperit că celulele imune de la participanții de la Moshi au produs mai multe proteine ​​inflamatorii. Persoanele chestionate nu au avut probleme de sănătate și nu au fost bolnave, dar un sistem imunitar activat poate crește riscul apariției bolilor stilului de viață, cum ar fi bolile cardiovasculare. Cercetătorii au folosit noi tehnici pentru a investiga funcția sistemului imunitar și factorii care influențează activitatea acestuia.

Quirijn de Mast, specialist în boli infecțioase interniste la Centrul medical al universității Radboud, spune că a observat la moleculele active de ARN din sânge și la compoziția produselor metabolice din sânge, iar analizele au arătat că metaboliții derivați din alimente au avut un efect asupra sistemului imunitar. Participanții din zonele rurale au avut un nivel mai ridicat de flavonoide și alte substanțe antiinflamatoare în sânge.

Dieta tradițională rurală tanzaniană, bogată în cereale integrale, fibre, fructe și legume, conține cantități mari din aceste substanțe. La persoanele cu o dietă urbană, care conține mai multe grăsimi saturate și alimente procesate, s-au constatat niveluri crescute de metaboliți implicați în metabolismul colesterolului.

”În primul rând, am arătat că o dietă tradițională tanzaniană are un efect benefic asupra inflamației și funcționării sistemului imunitar. Acest lucru este important deoarece urbanizarea rapidă este în curs, nu numai în Tanzania, ci și în alte părți ale Africii. Migrația de la țară la oraș duce la schimbări dietetice și este însoțit de o creștere rapidă a numărului de boli ale stilului de viață, ceea ce pune o povară grea asupra sistemelor locale de sănătate. De aceea prevenirea este esențială, iar dieta poate fi foarte importantă pentru acest”, afirmă Quirijn de Mast, potrivit unui comunicat al Centrului amintit.

Studiul științific, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel