Trei factori de risc majori duc la...
Atacul cardiac provoacă sute de mii de decese în fiecare an. Dar majoritatea cazurilor au loc după ani de alegeri proaste în materie de sănătate, dintre care majoritatea sunt evitabile. Este conuscut faptul că dieta este extrem de importantă pentru sănătatea cardiovasculară. Cu toate acestea, o dietă aparent sănătoasă ar putea face mai mult rău decât bine.
Potrivit British Heart Foundation, un atac de cord „se întâmplă atunci când are loc o pierdere bruscă a fluxului de sânge către o parte a mușchiului inimii”. Consumul de alimente încărcate de grăsimi poate avea consecințe grave pentru inimă, dar cercetătorii cred că omiterea anumitor alimente din dieta ar putea fi la fel de dăunătoare. Potrivit unui grup de cercetători, dietele care exclud glutenul ar putea crește riscul unui atac de cord. Aisling Moran, cercetătorul în nutriție la Thriva, dezvăluie alimentele esențiale pentru evitarea unor astfel de riscuri.
Un studiu publicat în British Medical Journal a descoperit o asociere între o dietă fără gluten și riscul de atac de cord, după ce a studiat aportul alimentar a unui grup de 110.017 de persoane cu boala celiacă.
Subiecților li s-a cerut să completeze chestionare despre dieta lor la începutul studiului, care a fost actualizat la fiecare patru ani, din 1986 până în 2010.
Cercetarea a folosit aceste date pentru a determina dacă diferitele niveluri de aport de gluten au afectat probabilitatea de a dezvolta boli de inimă.
Chestionarul a inclus gluten din grâu, secară și orz, iar participanții au fost împărțiți în cinci grupuri determinate de nivelul lor de aport de gluten.
Când perioada de urmărire a studiului s-a încheiat, cercetătorii au numărat un total de 6.529 de atacuri de cord.
Cercetătorii au descoperit că atacurile de cord au fost mai răspândite în rândul grupurilor cu un aport mai mic de gluten, în comparație cu cei cu aport mai mare.
Cu toate acestea, acest lucru sa schimbat după ce au luat în considerare toți factorii de risc potențiali și diferențele statistice dintre grupuri au devenit nesemnificative.
După ce s-a gândit mai mult la date, echipa a concluzionat că persoanele cu cel mai mare consum de gluten au avut cu 15% un risc mai mic de a dezvolta atacuri de cord, pe parcursul studiului.
Rezultatele au sugerat că evitarea cerealelor integrale poate crește riscul de boli de inimă.
Aceste descoperiri au fost reluate de cercetările citate de Heart Foundation, care spun că consumul de alimente din cereale integrale reduce riscul de boli de inimă cu până la 30%.
Aisling a remarcat: „Cerealele integrale sunt [...] exemple bune de alimente care pot ajuta la reducerea aportului de grăsimi saturate.”
Într-adevăr, unul dintre beneficiile cerealelor integrale pentru sănătatea cardiovasculară este efectul său de scădere a colesterolului, unul dintre factorii predispozanți pentru infarct.
Aisling a continuat: „Atunci când sunt consumate ca parte a unei diete sănătoase pentru inimă, cerealele integrale pot ajuta la reducerea colesterolului (lipoproteinele totale și cu densitate scăzută) și la reducerea tensiunii arteriale. S-a demonstrat din punct de vedere biologic că o dietă similară cu cea consumată în Marea Mediterană scad nivelurile de colesterol LDL. Cu toate acestea, oamenii de știință încă nu sunt complet siguri ce elemente ale dietei contribuie la efectele acesteia. Createle precum pâinea integrală, orezul brun, cerealele și ovăzul sunt toate exemple bune și, de asemenea, ingrediente cheie ale dietei mediteraneene.”
Un număr tot mai mare de cercetări sprijină aportul de cereale integrale și alte surse de carbohidrați de înaltă calitate pentru a îmbunătăți sănătatea inimii.
Organismele de sănătate susțin diete care includ multe fructe și legume și cereale integrale bogate în fibre, pentru a reduce colesterolul și riscul de atac de cord.
Află detalii AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, coordonator al Departamentului de...
Acestea sunt cele mai importante...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...