Dieta nesănătoasă, asociată cu bolile de inimă: carbohidrații simpli sunt vinovații principali

Carbohidrați
Noi dovezi arată că dietele care conțin carbohidrați mai simpli și de calitate scăzută duc la un risc mai mare de boli de inimă.

Categoriile de carbohidrați ne pot face puțin confuzi. Experții în nutriție se referă la carbohidrați ca fiind simpli sau complecși, de calitate scăzută sau de înaltă calitate, sau chiar doar „rău” sau „bun”. Alimentele bogate în carbohidrați pot fi, de asemenea, clasificate în funcție de cât de repede zahărul pe care îl conțin este absorbit în fluxul sanguin, utilizând o scală cunoscută sub numele de indicele glicemic sau GI.

Dezvoltat pentru prima dată în urmă cu 40 de ani, indicele glicemic a fost din nou în atenție, recent. New England Journal of Medicine a publicat un amplu studiu internațional care sugerează că dietele cu un indice glicemic și o încărcătură mai mari sunt asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare și deces. Legătura a fost cea mai puternică în rândul persoanelor supraponderale sau obeze.

„Indicele glicemic este o modalitate de a te gândi la calitatea carbohidraților, dar nu este singura modalitate”, spune dr. Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie la Harvard T.H. Școala de sănătate publică Chan. De asemenea, puteți clasifica carbohidrații ca zaharuri, amidon și fibre.

Indicele glicemic și încărcarea glicemică, explicate

Alimentele care conțin carbohidrați au proprietăți care afectează viteza cu care sunt digerate și cât de repede glucoza rezultată (zahărul) intră în sânge. Acest lucru este cuantificat printr-o măsură cunoscută sub numele de indicele glicemic (IG). Alimentele sunt clasificate pe o scară de la 0 la 100; glucoza pură are o valoare de 100.

Cu toate acestea, valoarea IG nu ține cont de cantitatea de alimente specifice pe care o persoană le consumă de obicei. O măsură separată, încărcarea glicemică, indică schimbarea nivelului de glucoză din sânge atunci când cineva consumă o porție tipică a alimentelor. Se calculează înmulțind IG-ul alimentelor cu cantitatea de carbohidrați pe care o conține.

Pentru aportul de carbohidrați de cea mai bună calitate, alegeți alimentele care au o încărcătură glicemică mică sau medie și limitați-le pe cele cu o încărcătură glicemică mare.

Sarcină glicemică redusă: cereale din tărâțe, mere, portocale, fasole, fasole neagră, linte, caju, arahide, morcovi.

Zaharuri. Alimentele zaharoase ușor de digerat (sucuri, bomboane și deserturi) au un IG ridicat. Consumul lor provoacă creșteri și scăderi ale zahărului din sânge, care în timp pot face corpul mai puțin sensibil la insulină, hormonul care reglează zahărul din sânge. Rezistența la insulină rezultată declanșează creșterea în greutate, inflamația și alți factori care contribuie la formarea plăcii arteriale care este responsabilă pentru majoritatea bolilor de inimă.

Fibră. Alimentele cu conținut mare de fibre sunt digerate mult mai încet și tind să aibă un GI mai scăzut. Alimentele cu conținut scăzut de IG includ cereale integrale, leguminoasele (fasole și mazăre), nucile, legumele și fructele. Iată partea ușoară: acești carbohidrați sunt, de asemenea, clasificați ca și carbohidrați complecși, de înaltă calitate sau buni.

Amidonuri. Amidonul este o altă poveste. Cea mai frecvent consumată formă de carbohidrați, amidonul, include boabe de cereale precum orezul, grâul și porumbul și legumele rădăcinoase precum cartofii. Americanii tind să mănânce în mare parte cereale foarte prelucrate, cum ar fi orezul alb și alimente făcute cu făină albă. Aceste amidonuri rafinate sunt transformate  rapid în zahăr, motiv pentru care au valori GI mai mari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel