Dieta în sarcină – alimente permise și alimente interzise

Sursa photo: https://unsplash.com/photos/X3DZ1c7MPa4
Se spune adesea faptul că o femeie însărcinată trebuie să mănânce pentru două persoane, lucru care nu este în totalitate adevărat, chiar dacă ea trebuie să consume zilnic un număr mai mare de calorii. De obicei, câteva sute de calorii în plus sunt de ajuns pentru a asigura energia și nutrienții necesari bebelușului, astfel încât acesta să se dezvolte sănătos.

Pe lângă alimentație, un alt aspect fundamental pentru sănătatea mamei și a fătului este accesul la servicii medicale de calitate. În acest fel, viitoarea mamă poate urma consultațiile periodice, având acces la cele mai înalte standarde tehnologice și va beneficia de completa dedicare a medicului. Aceste beneficii sunt obținute cu ajutorul unei asigurări de sănătate.

Orice persoană care încheie o poliță de asigurare de sănătate internațională de la MediHelp Internațional primește acces instant la o rețea de peste 425.000 de clinici și spitale în întreaga lume. Asigurarea acoperă costurile pentru majoritatea investigațiilor și intervențiilor medicale. Printre beneficiile oferite de o asigurare se regăsesc plata analizelor de laborator, a consultațiilor multidisciplinare sau a altor teste de diagnosticare precum EKG, RMN, CT, scanare PET. În același timp, sunt acoperite și costurile pentru boli agresive precum cancerul sau pentru transplant de organe sau țesuturi.

O astfel de asigurare de sănătate internațională oferă posibilitatea de a acoperi costurile sarcinii și de a extinde beneficiile către bebeluș, încă din prima zi.

Viitoarea mamă are responsabilitatea de a se informa în privința beneficiilor unei asigurări de sănătate, cât și despre importanța unei alimentații corespunzătoare, pentru a crea cadrul cel mai potrivit de dezvoltare pentru copilul ei. În acest fel, trebuie să aibă în vedere faptul că unele alimente pot fi nocive în perioada sarcinii, în timp ce altele sunt esențiale pentru bunul mers al acesteia.

Ce alimente nu trebuie să lipsească din alimentația unei femei însărcinate?

În primul rând, trebuie evidențiat faptul că rolul alimentelor este acela de a oferi corpului resursele de care are nevoie pentru a se dezvolta corect și pentru a susține în mod corespunzător toate funcțiile acestuia. În acest fel, o alimentație echilibrată trebuie să conțină produse care asigură doze suficiente de:

  1. proteine – principala sursă de proteine benefice unei femei gravide este carnea slabă de pui, peștele sau ouăle. Persoanele vegetariene își pot procura o cantitate suficientă de proteine din quinoa, produse din soia sau tofu, fasole, linte, leguminoase sau semințe și nuci.
  2. carbohidrați – au rolul fundamental de a genera energie pentru corp. Printre carbohidrații benefici în perioada sarcinii sunt cei amidonici care pot fi procurați din cartofi, orez, paste și pâine.
  3. grăsimi – nivelul maxim de grăsimi dintr-o dietă echilibrată nu trebuie să depășească 30%. Excesul de grăsimi poate face ca bebelușul să fie predispus la diabet. Grăsimile bune monosaturate și omega-3 se găsesc în uleiul de măsline, avocado, nuci sau semințe.
  4. fibre – capacitatea corpului de a digera hrana în timpul sarcinii scade, de aceea, o doză însemnată de fibre este importantă – cerealele integrale, orez sălbatic, fasole, linte, fructe sau legume.
  5. calciu -  jucând un rol important în menținerea sarcinii în parametrii normali, calciul poate fi găsit în produse lactate precum brânză, lapte sau iaurt.
  6. zinc – acesta joacă rolul de catalizator, facilitând unele procese biologice esențiale. Are rol în susținerea creșterii și a dezvoltării, a integrității celulelor sau în sinteza proteinelor. Se găsește în carnea de pui și de curcan, în lactate, crab, stridii, cereale, fasole, orez, ouă sau nuci.
  7. fier – fierul reprezintă o mare parte a hemoglobinei care are rolul de a transporta oxigenul în corp. În timpul sarcinii, cantitatea de sânge din corpul unei femei crește cu 50%, de aceea fierul este fundamental pentru sănătatea sa și a bebelușului. Produsele care conțin fier sunt fasolea uscată, fructele uscate, gălbenușul de ou, carnea de pasăre, somonul, tonul, legume (brocoli, spanac, sparanghel) sau cerealele integrale (orez brun, ovăz, grâu).

 În același timp, există o serie de alimente care ar trebui evitate în timpul sarcinii pentru a nu avea urmări negative asupra sănătății fătului. Printre acestea se regăsesc:

  1. peștele cu un conținut ridicat de mercur – deși peștii reprezintă o importantă sursă de proteine, fier, zinc sau grăsimi omega-3, unii dintre ei pot afecta sănătatea bebelușului. Peștii mari precum rechinul, macroul rege sau peștele-sabie pot conține mari doze de mercur care dăunează creierului și sistemului nervos al copilului.
  2. carnea crudă sau gătită în sânge – carnea de acest fel prezintă un mare risc de toxiinfecție alimentară și poate conține toxoplasmă, parazit care este extrem de periculoasă pentru sarcină.
  3. ouăle crude – este indicată fierberea pentru cel puțin 7 minute a ouălor pentru a evita toxiinfecția alimentară cu Salmonella, aceasta producând vărsături, dureri abdominale sau febră.
  4. produse nepasteurizate – de asemenea, produsele nepasteurizate pot cauza toxiinfecții alimentare.
  5. produsele bogate în vitamina A – retinolul conținut de alimente precum ficatul, cârnații sau pateul afectează sarcina și dezvoltarea copilului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel