DIETA de TOAMNĂ care crește imunitatea. Dr Mihaela Bilic: FARFURIA IDEALĂ arată așa

Farfuria perfectă
EXCLUSIV
Dr MIhaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, spune că imunitatea organismului poate fi crescută și prin dietă. Toamna e bine să mâncăm anumite alimente, iar farfuria ideală conține anumite proporții din categoriile de bază. Iată care: 

„Avantajul secolului XXI este că iată, ne putem bucura de toate aceste crudități și verdețuri crescute în sere inclusiv în timpul iernii. Și primăvara și toamna sunt sezoane care cresc riscul de îmbolnăvire, e sezonul gripei, al răcelii, și atunci la capitolul imunitate bineînțeles că nu strică să avem un pic de grijă, pentru că da si alimentația poate aduce un beneficiu imunității. Chiar și prin dietă se poate îmbunătăți rezistența organismului la boli”, a explicat dr Mihaela Bilic, EXCLUSIV la Interviurile DC Media Group. 

Cunoscutul nutriționist spune că toamna trebuie să includem în dietă anumite alimente, unele de sezon, altele nu tocmai. Important e ca la o masă fiecare farfurie să conțină echilibrul perfect între legume, amidon și proteine. În sezonul rece „într-o farfurie ideală, spuneam că jumătate este formată din legume, un sfert este amidonul, produsul făinos, și un sfert trebuie să fie proteinele”, a arătat dr Mihaela Bilic. Ea atrage atenția că vitaminele de care avem nevoie nu le putem lua din suplimente, pentru că organismul nu le absoarbe!

Iată ce înseamnă fiecare categorie de alimente din FARFURIA IDEALĂ, explicate pe rând: 

Jumătate de farfurie cu legume

„Acum este momentul să facem provizii, o cură de legume mai ales și bineînțeles că și de fructe, dar atenție mare la ele, pentru că altfel riscăm să ne îngrășăm. Toamna este anotimpul perfect pentru a mânca cât mai multe legume, cât mai colorate. Este o abundență de astfel de produse în piață. Toți acești pigmenți care colorează frumos legumele au și efecte benefice în organism. Adică, de la betacarotenul din dovleac și morcov, până la betarina din sfeclă, tot ce este intens colorat înseamnă antioxidanți, înseamnă lucruri care să contribuie la creșterea imunității și din cauza asta, nici nu trebuie substanțele respective să fie cunoscute, pentru că este clar că ele nu se pot lua din niște suplimente alimentare. recomandarea este să mâncăm cât mai multe legume și cât mai divers colorate. (...) E adevărat că pe lângă lucrurile acestea, ei sunt micronutrienți, care din punct de vedere caloric nu ne hrănesc, ci doar ne îmbunătățesc sănătatea, trebuie să luăm în calcul că în sezonul rece alimentația trebuie să conțină mai mulți carbohidrați, mai multe proteine, mai multe grăsimi”, arată dr Mihaela Bilic. 

Un sfert de farfurie cu carbohidrați - amidon

„Alimentația toamna și iarna, trebuie să fie un pic mai consistentă tocmai pentru că metabolismul, ca să mențină nu numai temperatura internă a corpului, dar și să facă facă solicitărilor impuse de frig, va cheltui mai mult. Și atunci dacă în timpul verii puteam să trăim cu o salată și cu o ciorbă de legume vom avea nevoie ca în această farfurie ideală, jumătatea din ea să fie în continuare acoperit de legume, dar un sfert să fie acoperit de aceste produse făinoase de care în ultima vreme toată lumea se ferește pe criteriul că îngrașă. Trebuie să înțelegem că de fapt cantitatea face diferența, și ne trebuie o mână de orez, paste, cartofi fierți sau și mai valoroase aceste leguminoase boabe, pe care bunicii noștri le știau din moși strămoși, pentru că au și proteine și amidon la un loc, și aici vorbesc de fasole boabe, mazăre, linte, năut mai nou. E curios că  România a ajuns să mănânce ai mult humus decât fasole bătută. Dar aceste proteine vegetale și acest tip de amidon din leguminoasele boabe sunt extrem de hrănitoare și nici măcar nu ne pun silueta în pericol. La fel, toate aceste rădăcinoase, că e vorba de sfeclă, de morcovi, de țelină, sunt pline nu doar de vitamine, dar sunt pline de fibre și de minerale, ne dau această senzație de sațietate fără să avem multe calorii în compoziția lor”, a explicat medicul nutriționist.

Un sfert de farfurie cu proteine

„Proteinele trebuie să fie de calitate înaltă pentru că în timpul iernii organismul are nevoie și să se refacă, înnoirea celulelor îmbătrânite, ne trebuie de anticorpi ca să rezistăm la boli, toate acestea se sintetizează din proteine. Deci, sfertul acela ultim de farfurie trebuie să fie acoperit fie de carne, fie de pește, fie de o bucățică de brânză. Echilibrul alimentar este dat de asocierea dintre alimente și, foarte important, silueta este menținută prin cantitate”, a punctat medicul. 

Legumele și fructele înghețate sunt bune sau periculoase? Află din VIDEO explicația de senzație a Mihaelei Bilic. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel