La vârsta a doua, prevenția...
Când vine vorba de dieta de eliminare, ideea principală este să vă schimbați regimul alimentar timp de câteva săptămâni prin renunțarea la anumite alimente care ar putea provoca probleme de genul durerii, inflamației, durerilor de cap sau diareei. Dacă problema dispare, reincludeți alimentele în cauză în dietă, treptat, unul câte unul, pentru a vedea cine este vinovatul.
Simptomele cauzate de alimente dispar de regulă în decurs de 4 săptămâni de la schimbarea dietei. Dacă nu s-au oprit după 8 săptămâni, aceste alimente probabil că nu sunt cauza problemelor, arată experții de la WebMD.
O dieta de eliminare este ambele: și slăbire și tratament. Dacă eliminați din dietă alimentele cu grăsimi nesănătoase, da, ve-ți pierde în greutate. Apoi, dieta de eliminare poate fi utilizată pentru a afla ce alimente, dacă există, provoacă problema (durerea, balonarea etc..) de care doriți să scăpați. Faptul că reduceți sau aliminați aceste alimente din dieta dvs. - este partea de tratament.
Sunt necesare mai multe cercetări, dar această dietă a fost utilizată ca o modalitate de a diagnostica și trata alergiile, intoleranța la gluten (boala celiacă), intoleranța la lactoză, durerea cronică, oboseala, sindromul intestinului iritabil, tulburările de dispoziție și de atenție, și altele.
Doar pentru că nu până acum anumite alimente nu v-au deranjat, asta nu înseamnă că nu vi se va întâmpla vreodată. Puteți începe să aveți reacții (alergice, intoleranțe etc.) la anumite alimente în orice moment al vieții.
Chiar dacă descoperiți un anume aliment, poate fi greu să aflat de ce vă provoacă probleme. Este mâncarea în sine? Sau modul în care este crescut, procesat sau condimentat? Spre exemplu, dacă este greu să rezistați cărnii de porc, încercați unele sortimente de la animale care sunt crescute organic sau preparate făcute fără nitrați (un conservant des folosit în mezeluri), ori faceți grătar în loc să o prăjiți în grăsime. Poate fi vorba și de cantitate. Prin testarea atentă, puteți descoperi că puteți să scăpați de simptomele dvs. și să mâncați în cintunare ceva ce vă place.
Intoleranța înseamnă că sunteți sensibil la un anumit aliment sau că organismul vostru are dificultăți în a-l digera. Un răspuns alergic poate fi mult mai sever și poate duce la o reacție care amenință viața, numită anafilaxie. Poate fi greu să faci diferența între cele două, deci discutați cu medicul dumneavoastră pentru a fi sigur.
Dacă credeți că produsele lactate vă cauzează gazele, diareea și balonarea, o dietă de eliminare vă poate ajuta să o confirmați. Aceste simptome pot fi cauzate de boala celiacă. Dacă aveți această afecțiune și mâncați ceva făcut din făină de grâu și alte cereale care conțin gluten, sistemul imunitar vă atacă intestinul subțire. O dietă de eliminare vă poate ajuta.
Inflamația este cauza principală a durerii cronice. Căldura, umflarea și durerea fac parte din răspunsul imun al corpului la ceea ce consideră o amenințare (dar uneori nu este). Anumite alimente pot provoca inflamații la unii oameni, în special cele care au zahăr sau sunt foarte procesate, cum ar fi pizza congelată sau acele „mese" de-a gata pe care le bagi în cuptorul cu microunde. Dacă eliminați sau limitați alimentele care vă produc această reacție, este posibil să observați că vă simțiți mai bine.
Dacă credeți că aveți probleme cu un anumit produs alimentar, începeți cu el. Dacă nu, ar trebui să încercați să eliminați, pe rând, laptele, zahărul, alimentele ambalate și alimentele procesate. Unii oameni elimină de asemenea glutenul. Dacă nici acestea nu funcționează, puteți trece la carnea de porc, de vită, porumbul, ouăle, crustaceele, ciocolată, cafeaua sau ceaiul din dieta dvs. pentru a vedea dacă eliminarea lor face vreo diferență.
Tulburarea de deficit de atenție / hiperactivitate este o afecțiune cronică cel mai adesea diagnosticată la copii, dar poate afecta și adulții. Cei cărora le e greu să fie atenți și pot avea probleme în a sta liniștiți sau a-și controla impulsurile. Cercetările continuă, dar unele studii sugerează că o dietă de eliminare ar putea ajuta aproximativ 25% dintre persoanele care au ADHD cu cel puțin unele dintre simptomele lor.
Declanșatoarele frecvente ale migrenei sunt lactate, ciocolată, ouă, citrice, carne, grâu, nuci, roșii, ceapă, porumb, mere și banane. Desigur, acest lucru nu înseamnă că, dacă mâncați aceste alimente, veți obține automat o migrenă. Dacă se întâmplă, totuși, atunci puteți încerca o dietă de eliminare ca să vedeți ce vă declanșează migrena.
Poate fi foarte util pentru unii oameni, dar nu este ușor de realizat. Acest lucru se datorează faptului că este greu să eliminați unii dintre posibilii vinovăți ai sindromului de intestin iritabil - un grup de anumiți carbohidrați (cunoscut de acronimul FODMAP), pe care organismul nu reușește să îi procesele cum trebuie. Aceste alimente includ mere, prune, piersici, ceapă, conopidă și alte fructe și legume, alimente și băuturi cu sirop de porumb cu fructoză. Acestea pot determina acumularea de lichide și gaze, dureri de burtă și balonare. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un dietetician dacă doriți să încercați dieta de eliminare pentru această afecțiune.
Da. Faptul că elimini anumite alimente, poate afecta unele tratamente sau condiții. Poate fi necesar să vă fie schimbată doza din anumite medicamente și există și riscul de a nu obține cantități suficiente de nutrienți dacă eliminați prea multe alimente sau dieta dumneavoastră este deja foarte limitată. Dacă simptomele sunt proaste, medicul dumneavoastră ar trebui să fie întotdeauna primul la care să apelați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...