Dieta cu conținut scăzut de grăsimi crește rata de supraviețuire în cancer

O simplă schimbare făcută în dietă poate contribui esențial la creșterea ratei de supraviețuire a cancerului la copiii obezi care suferă de leucemie limfoblastică acută, cel mai frecvent tip de cancer apărut în copilărie, este concluzia unui studiu realizat de oamenii de știință de la UCLA.

Echipa de cercetare, condusă de dr. Steven Mittelman, șeful departamentului de endocrinologie pediatrică de la Spitalul de Copii al Universității UCLA, a studiat șoarecii obezi cu leucemie care au urmat chimioterapie. Oamenii de știință au observat, potrivit Medicalxpress.com, că șoarecii obezi care au trecut de la o dietă bogată în grăsimi la una săracă înainte de a începe chimioterapia au înregistrat imediat rezultate foarte bune.

Practic, șoarecii care au urmat dieta cu conținut scăzut de grăsimi au avut o rată de supraviețuire de cinci ori mai mare decât șoarecii care făceau parte din grupul cu dieta bogată în grăsimi.

,,Succesul înregistrat la șoareci ar putea fi un beneficiu uriaș obținut dintr-o acțiune atât de simplă. Cel mai interesant lucru pentru mine este faptul că studiul arată că o intervenție dietetică ar putea să ne ajute să omorîm celulele canceroase la copiii cu leucemie acută limfoblastică", a spus dr. Steven Mittelman, conducătorul studiului.

Tratamentele actuale pentru leucemie sunt foarte toxice, astfel încât găsirea unei modalități de a folosi o dietă sănătoasă, pentru a trata persoanele cu cancer, este incredibilă. Cercetarea de la UCLA a pornit în urma constatării făcute de dr. Mittelman că medicamentele chimioterapice sunt mai puțin eficace la copiii obezi cu leucemie. După chimioterapie, copiii obezi cu leucemie au recidive în proporție de 50%, mult mai des decât la copiii slabi. Studii recente au arătat că unul din trei copii cu leucemie limfoblastică acută a fost supraponderal sau obez la diagnosticare.

Potrivit studiului, șoarecii care au trecut la o dietă cu conținut scăzut de grăsimi au avut o rată de supraviețuire drastic îmbunătățită, de 92%, în comparație cu șoarecii a căror dietă era bogată în grăsimi și care au avut o rată de supraviețuire de numai 17%. În acest context, mesajul cercetărorilor către părinți este acela că:"există foarte puține lucruri în viață pe care le puteți face timp de o lună și care pot avea un astfel de beneficiu extraordinar, în special pentru copilul dumneavoastră care are cancer".

Echipa de cercetare a început deja să deruleze noi studii în cadrul Spitalului de Copii din Los Angeles. Acolo se desfășoară un studiu pilot care testează capacitatea unei diete concentrate și a unei intervenții de activitate privind reducerea grăsimilor în timpul chimioterapiei pentru leucemia limfoblastică acută din copilărie și pentru a îmbunătăți potențialul ratei de supraviețuire.

Studiul integral il gasiti aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel