Aceasta este grupa de risc cea mai...
”Unul dintre elementele esențiale ale cancerului ovarian este faptul că aceasta este o boală pentru care nu avem un screening. Nu există niște teste pe care să le putem face întregii populații pentru a descoperi boala în fazele incipiente, putând fi diagnosticat cu întârziere și la persoane care merg frecvent la control. Iar acest lucru nu se întâmplă doar în România”, a explicat dr. Dragoș Median, medic oncolog, în cadrul evenimentului dedicat Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului ovarian organizat de Pacient 2.0.
”Dacă vă uitați pe statistici, inclusiv în țări cu sisteme de sănătate foarte performante, cancerul ovarian, aproape 75% este diagnosticat în faze avansate pentru că este o boală cu o simptomatologie extrem de subtilă, extrem de înșelătoare, care te duce mai degrabă cu gândul în altă direcție, în sfera digestivă, poate în sfera urinală și abia mai apoi în sfera ginecologică, pe de o parte. Pe de altă parte, trebuie să recunoaștem că există rețineri care țin de cultura fiecărei națiuni în parte.
Un consult ginecologic presupune o anumită intimitate, care într-un fel este afectată, iar acesta nu poate să fie comod, iar în al treilea rând, pentru că nu avem niște caracteristici foarte clare pentru a defini o populație la risc, pentru că dacă am putea avea acest lucru am putea să ne îndreptăm atenția spre anumite grupuri semnificativ mai mari de a face neoplazii. Știm că persoanele care au avut în antecedente rude cu cancere ovariene sau cu cancere de sân au un risc statistic mai mare de a face neoplazie. Acum știm mult mai multe lucruri decât acum niște ani și anume că purtătorii unor mutații genetice au un risc crescut de a face acest tip de cancer. (...)
Testările genetice se ieftinesc, sunt mai ușor de făcut, mai simplu de obținut rezultatele și avem deja o populație, de paciente și foste paciente care își pot avertiza rudele cu privire la aceste mutații genetice”, a mai spus dr. Dragoș Median.
Potrivit medicului, nu există prevenție în cazul acestei forme de cancer. ”Singura prevenție pe care o putem discuta este la purtătorii sănătoși ai mutațiilor genetice. Din acest punct de vedere, există ghiduri care recomandă unei femei de peste 35 de ani, în cazul în care are o mutație de tipul BRCA1 sau de peste 40 de ani, în cazul în care este purtătoarea unei mutații patogene de tipul BRCA2, să ia în calcul, destul de serios, scoaterea ovarelor.
De ce? Pentru că se pare că această variantă protejează 99% împotriva apariției cancerului de ovare. Îndemnul nu este nici pe departe de a începe o campanie de testare și verificare agresivă, dar este poate un semnal că ar putea să ia în calcul un consult ginecologic nu doar la 1-2 ani, ci mai frecvent”, a mai spus medicul.
De asemenea, mai afirmă medicul, diagnosticul poate să fie pus în stadiile incipiente, ”dar acesta este mai degrabă întâmplător și ține, pe de o parte, de noroc, în mod evident, și ține pe de altă parte de respectarea unor lucruri minime: consulturi ginecologice regulate și consulturi ginecologice efectuate corect, adică nu doar examenul fizic. De cele mai multe ori el trebuie completat și cu ecografie transvaginală, aceasta fiind metoda de diagnostic cea mai bună pentru cancerul de ovare. Nu investigațiile imagistice de tip CT sau RMN stabilesc diagnosticul, ci ecografia transvaginală este cea care stabilește.
Este nevoie și de celelalte investigații dacă avem nevoie pentru stabilirea stadiului bolii. Una este să stabilești această suspiciune, clar realizată de ecografie, și alta este să vezi dacă boala este extinsă mai mult decât la ovare. Iar pentru asta este nevoie de investigații imagistice mai complicate cum este CT sau RMN.
În cazul nefericit al unei suspiciuni, trebuie să te decizi foarte repede, dar decizia medicală trebuie luată în cadrul unei comisii în care să participe mai multe specialități. Este nevoie de o echipă multidisciplinară, care să vadă care este primul pas.
De cele mai multe ori chirurgia este primul pas, dar există o tendință ca primul pas să fie tratamentul sistemic, în afară de chirurg și oncolog trebuie să participe și un genetician, pentru că este una dintre bolile în care genetica pare să joace un rol important, și lucrurile trebuie privite pe termen lung, să știm de la început cum vom realiza reinserția socială și profesională a pacientei”, a mai explicat dr. Median.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Aceasta este grupa de risc cea mai...
Spania se dovedește a fi un model de...
"Dacă românul din străinătate poate...
O aromă aparte te poate ajuta să ai...
Ce nu știai despre gudron, substanța...
Schimbarea orei poate declanșa o...
Sunt patru cazuri când este indicată...