Diabetul gestațional, cum apare și care sunt riscurile. Grigorina Mitrofan: Au dezvoltat o tulburare

diabetul gestational - FOTO: Freepik@senivpetro
Dr. Grigorina Mitrofan, Medic Specialist Diabet, Nutriție și Boli metabolice, dezvăluie cum poate fi gestionat diabetul gestațional, care sunt cauzele acestei afecțiuni, dar și riscurile pe care le ridică asupra mamei și copilului. 

Dr. Grigorina Mitrofan, Medic Specialist Diabet, Nutriție și Boli metabolice, dezvăluie, pentru Spectacola, cum poate fi gestionat diabetul gestațional, care sunt cauzele acestei afecțiuni, dar și riscurile pe care le ridică asupra mamei și copilului. 

Spectacola: Ce este diabetul gestațional și de ce apare? Care sunt cauzele?

Dr. Grigorina Mitrofan: Diabetul gestațional (DG) este definit formal ca ”orice grad de intoleranță la glucoză ce a debutat sau a fost recunoscută pentru prima dată în timpul sarcinii (1,2).

Cu altele cuvinte, la persoanele care nu se cunosc cu diabet înaintea sarcinii, dar care au dezvoltat o tulburare al metabolismului glucidic evidențiată în trimestrul 2 sau 3 de sarcină prin testul de toleranță orală la glucoză (TTGO).

Uneori se întâmplă ca diabetul de tip 2 să fi fost deja prezent, dar a fost identificat abia în timpul sarcinii, deoarece nu s-a realizat screeningul antenatal. În acest caz, valorile glicemice crescute vor fi etichetate tot ca diabet gestational, dar după naștere se va evalua capacitatea de a reveni la valorile normale a glicemiei.

De ce apare diabetul gestațional?

Totul începe cu placenta. Placenta este un ogan musculos și spongios care se formează pe parcursul sarcinii, face legătura între mamă și embrion, iar apoi se elimină la naștere. Placenta îndeplinește sarcina de a furniza fătului substanțe nutritive, oxigen și apă din circulația mamei.

Citește mai departe pe SPECTACOLA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Simona Trifu
EXCLUSIV
Dr. Simona Trifu, totul despre narcisism, de ce ne facem atâtea poze și de ce e muzică în magazine
Cum să scapi de balonare şi gaze intestinale în 60 de secunde
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel