Diabetul, afecțiunea care macină fiecare organ. Doru Negru: Nu te doare. Apar complicațiile

diabetul - FOTO: Freepik@goffkein
Diabetul este o afecțiune medicală cronică caracterizată prin niveluri ridicate de zahăr în sânge, cunoscut și sub numele de hiperglicemie.

Diabetul apare atunci când organismul nu poate produce suficientă insulină (o substanță hormonală produsă de pancreas) sau nu utilizează eficient insulina pe care o produce. Insulina este esențială pentru a permite celulelor să absoarbă glucoza din sânge și să o transforme în energie. În fiecare an, pe data de 14 noiembrie se marchează Ziua Mondială a Diabetului.

Diabetul, provocare la nivel global

Diabetul reprezintă o provocare globală semnificativă pentru sănătatea și bunăstarea indivizilor, familiilor și țărilor.

Ziua Mondială a Diabetului (ZMD) este una dintre cele mai mari campanii de  conștientizare a diabetului în lume și este marcată în fiecare an la data de 14 noiembrie. Lansată în 1991 de către Federația Internatională de Diabet (IDF) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ZMD urmărește promovarea importanței unei acţiuni coordonate şi concertate pentru abordarea diabetului ca problemă critică globală de sănătate.

Evenimentul unește o audiență mondială de peste un miliard de oameni din peste 160 de țări, printre care și România, pentru a conștientiza nevoia de îngrijire, educație și resurse de sprijin pentru cei cu diabet.

Diabetul, boală care nu doare

”Diabetul crește exponențial pentru că îl favorizăm. Diabetul e o boală care nu se vindecă. Rău este că diabetul nu te doare. Pot să apară complicațiile. Această boală este determinată de creșterea zahărului în sânge. Crește pentru că insulina, hormonul care face să coboare zahărul din sânge este deficitară.

Organismul nu mai poate să secrete din belșug. Fabrica de insulină a ostenit, iar nevoia de insulină este foarte mare. Fabrica de insulină a ostenit pentru că a fost suprasolicitată. În organismul nostru cel mai mare consumator de insulină este țesutul gras.

Cu cât avem mai multă grăsime, cu atât mănâncă mai multă insulină și nu mai rămâne ca să scadă zahărul din sânge”, a explicat dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, la Digi24.

Vezi și: Nu mai face patul dimineața devreme. Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat și de ce

Obezitatea, factor de risc pentru diabet

”Cum am devenit durdulii? Simplu: mâncând un pic mai mult decât consumăm. Nu consumăm mai deloc și puținul devine mult. Grăsimile din sânge, precum colesterolul și trigliceridele sunt al doilea mare consumator de insulină.

Colesterolul se depune pe vasele de sânge și le înfundă, iar trigliceridele irită endoteliul vascular.

Altă cauză de creștere a glicemiei este faptul că nu facem mișcare. Dacă te miști, arzi glucoză. Asta este intoxicație cronică voluntară cu mâncare”, a mai spus dr. Doru Negru, medic primar Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, la Digi24.

Diabetul, boală cronică netransmisibilă

”Diabetul este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulina (sau nu produce deloc), sau atunci când organismul nu mai poate utiliza insulina cum trebuie. Insulina este un hormon produs de pancreas, care acționează ca o cheie care permite glucozei din alimentele ingerate să treacă din circulația sanguină în celulele corpului pentru a produce energie.

În sânge, toți carbohidrații din alimente sunt transformați în glucoză. Insulina ajută glucoza să intre în celule.

În lume, trăiesc cu diabet 537 milioane de  adulți (1 din 10) și se estimează că numărul va crește la 643 milioane până în 2030 și peste 700 milioane în 2045”, notează INSP.

Diabetul, prevenție

”Măsurile simple pentru un stil de viață sănătos s-au dovedit a fi eficiente în prevenirea sau amânarea debutului diabetului tip 2. Pentru a preveni diabetul tip 2 și complicațiile acestuia, orice persoană trebuie:

- Să atingă și să mențină greutatea corporală normală;

- Să fie activă fizic – cel puțin 30 de minute de activitate regulată, moderată ca intensitate în majoritatea zilelor;

- Să mănânce alimente sănătoase, cu evitarea aportului de zahar și grăsimilor saturate;

- Să evite consumul de tutun – fumatul crește riscul de diabet și boli cardiovasculare”, mai notează INSP.

Vezi și: Morcovul, leguma care îți protejează ochii. Contribuie la pierderea în greutate și la sănătatea inimii

Diabetul, complicații

Diabetul este o cauză majoră a orbirii, insuficienței renale, atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale și amputării membrelor inferioare. Diabetul poate fi tratat, iar complicațiile sale pot fi evitate sau întârziate printr-un screening și tratament regulate.

Persoanele cu diabet ar trebui să caute screening regulat pentru complicații pentru a ajuta la detectarea precoce. Acest lucru include screening pentru boala renală, examene regulate ale ochilor și evaluarea picioarelor.

Renunțarea la fumat reduce riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 cu 30-40%.

Diabetul este asociat cu aproximativ de două ori mai mare riscul de a dezvolta tuberculoză (TB) și un risc crescut de TB multidrog rezistent. Persoanele cu ambele afecțiuni, TB și diabet, au de două ori mai multe șanse să moară în timpul tratamentului pentru TB și au de două ori mai mare riscul de recidivă a TB după încheierea tratamentului, potrivit OMS.

Vezi și: Smântâna, o sursă principală de calciu și magneziu. Grăsimile saturate din smântână și riscul de boli de inimă

Diabetul, simptome

Simptomele comune ale diabetului includ sete excesivă, urinare frecventă, oboseală, pierdere în greutate și vindecarea lentă a rănilor. Diagnosticul și gestionarea diabetului sunt esențiale pentru prevenirea complicațiilor pe termen lung, cum ar fi problemele cardiace, afectările nervoase, problemele renale și problemele de vedere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel