Diabet, nouă alimente care îl mențin sub control

Diabetul poate fi menținut sub control cu o alimentație adecvată. Specialiștii au elaborat o listă cu nouă alimente care ajută la menținerea unei glicemii normale.

Când o persoană suferă de diabet, fie că organismul nu produce insulină suficientă, fie că nu poate utiliza insulina în mod corect, glucoza se acumulează în sânge.

Nivelurile ridicate de glucoză din sânge pot provoca o serie de simptome, de la epuizare până la boli de inimă. O dietă săntoasă poate contribui la menținerea sub control a zahărului din sânge, potrivt medicalnewstodaycom.

În general, alimentele și băuturile care sunt absoarbite lent sunt cele mai bune deoarece nu provoacă creșteri sau scăderi bruște ale glicemiei.

Alimente bune pentru diabetici

Indicele glicemic (GI) măsoară efectele unor alimente asupra nivelului de zahăr din sânge. Pentru a menține glicemia sub control, ar trebui alese alimentele cu un indice glicemic scăzut sa mediu. De asemenea, un aliment cu indice glicemic ridicat poate fi echilibrat dac este aociat cu un aliment cu indice glicemic scăzut.

Iată o serie de alimente care pot ajuta la menținera unei glicemii normale.

1. Pâine din făină integrală. Pâinea este bogată în carbohidrați și ridică rapid nivelul zahărului din sânge. Ca urmare, ar trebui evitate multe tipuri de pâine. Cu toate acestea, pâinea din făină integrală de grâu are indice glicemic scăzut.

Fibra încetinește digestia și ajută la stabilizarea nivelului zahărului din sânge.

2. Majoritatea fructelor au indice glicemic scăzut. Totuși, unele precum ananasul sau pepenile, nu se recomandă. Majoritatea fructelor conțin multă apă și fibre pentru a echilibra zahărul natural care se numește fructoză. Cu toate acestea, pe măsură ce fructele se maturează, indicele glicemic crește. Sucurile de fructe au, de asemenea, indice glicemic foarte mare, deoarece sucul nu conține coaja și fibra.

3. Cartofi dulci. Cartofii obișnuiți au un indice glicemic mare, dar cartofii dulci au un indice mai mic și sunt foarte hrănitori.Unele cercetări arată că pulpa de cartof dulce conține mai multe fibre decât coaja, indicând faptul că întreaga legume ar putea fi benefică pentru cei cu diabet.

4. Tărâțe de ovăz. Ovăzul are un indice glicemic de 55 sau mai mic, ceea ce le face mai puțin probabil să provoace creșteri și scăderi ale nivelului zahărului din sânge.

Ovăzul conține, de asemenea, B-glucani, care pot reducere răspunsurile la glucoză și insulină după mese. DE asemenea, contribuie la îmbunătățirea sensibilității la insulină, ajuta la mentinerea controlului glicemic și reduce grăsimile din sânge.

Medicii încă recomandă ca persoanele cu diabet zaharat să-și limiteze consumul de fulgi de ovăz deoarece 1 ceașcă conține aproximativ 28 de grame de carbohidrați.

5. Fructe cu coaja lemnoasă (nuci, migdale). Nucile sunt foarte bogate în fibre dietetice și au indice glicemic de 55 sau mai puțin. Conțin, de asemenea, niveluri ridicate de proteine vegetale, acizi grași nesaturați și alți nutrienți, inclusiv vitamine antioxidante,flavonoide,minerale, inclusiv magneziu și potasiu.

6. Leguminoase. Legumele, cum ar fi fasole, mazăre, năut sau linte, au indice glicemic foarte scăzute.Ele sunt, de asemenea, o sursă bună de nutrienți care pot ajuta la menținerea unor niveluri sănătoase de zahăr din sânge. Acești nutrienți includ fibră,carbohidrați complecși, proteină.

Evitați produsele din leguminoase care conțin zaharuri adăugate și amidonuri simple, cum ar fi cele din siropuri, sosuri sau marinate. Aceste adăugiri pot crește semnificativ scorul GI al unui produs.

7. Usturoiul este un ingredient popular în medicamentele tradiționale pentru diabet și o mare varietate de alte afecțiuni.Compușii din usturoi pot ajuta la reducerea zahărului din sânge prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și a secreției. Se poate mânca usturoiul crud, se poate adăuga la salate sau poate fi folosi în mesele gătite.

8. Pește. Codul nu conține carbohidrați și poate reduce riscul de apariție a diabetului de tip 2. Peștele poate ajuta la gestionarea sau prevenirea diabetului zaharat mai bine decât alte tipuri de carne.

9. Iaurt. Consumul zilnic de iaurt simplu poate reduce riscul de diabet zaharat de tip 2.Autorii unei meta-analize mari din 2014 au concluzionat că iaurtul poate fi singurul produs lactat care reduce riscul de a dezvolta această afecțiune. Ei au remarcat, de asemenea, că alte produse lactate nu par să crească riscul unei persoane.

Cercetătorii nu știu încă de ce iaurtul ajută la scăderea riscului de diabet de tip 2. Majoritatea iaurturilor neîndulcite au un indice glicemic de 50 sau mai puțin. Cel mai bine este să evitați iaurtul îndulcit sau aromatizat, care adesea conține prea mult zahăr pentru o persoană care încearcă să își reducă nivelul zahărului din sânge. Iaurtul în stil grecesc poate fi o alternativă sănătoasă.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel