Diabet: cum știi că ai glicemia prea mare ori prea mică. Unele simptome sunt identice

Glicemia
Fluctuațiile glicemiei din sânge la persoanele cu diabet creează simptome diferite. Totuși, unele pot fi la fel și când scade, și când crește prea mult glicemia.

Iată care sunt simptomele glicemiei prea mari, ori prea mici:

Glicemie prea mare:

Te face să urinezi mai mult

Rinichii trebuie să lucreze din greu pentru a procesa tot acel zahăr suplimentar din sânge. Când nu pot ține pasul, corpul scapă de el, împreună cu apa de care are nevoie corpul tău.

Dă senzația de sete

Pentru a scăpa de acel zahăr în plus, corpul extrage apă din propriile țesuturi. Deoarece este nevoie de acel lichid pentru a face energie, pentru a transfera nutrienți și pentru a scăpa de deșeuri, un comutator se răsucește în creier pentru a creea senzația de sete, astfel încât vei vrea mai mult lichid.

Dă senzația de gură uscată

Gura ar putea să se usuce și să se crape la colțuri, pe măsură ce corpul extrage fluidul din el. Mai puțină salivă și mai mult zahăr din sânge fac ca riscul de infecție să fie mai mare. Gingiile se pot umfla, iar petele albe pot crește pe limbă și în interiorul obrajilor (medicul dumneavoastră va numi acest aftă orală). Vă poate ajuta să beți mai multă apă sau să mestecați gumă fără zahăr.

Probleme de piele

Corpul ia apă din toate părțile pentru a scăpa de zahărul din sânge suplimentar. Acest lucru poate provoca mâncărime, piele uscată, crăpată, în special pe picioare, coate, picioare și mâini. În timp, nivelurile ridicate de glucoză pot afecta nervii. Aceasta se numește neuropatie diabetică. Poate face să simți mai greu tăieturi, răni sau infecții. Fără tratament, ele pot deveni probleme mai mari, cum ar fi pierderea degetului de la picior, a piciorului sau a unei părți a piciorului.

Probleme de vedere

Corpul poate trage lichid de pe corneea din ochi, ceea ce face mai dificilă concentrarea. Iar nivelul ridicat de zahăr din sânge poate deteriora vasele de sânge din partea din spate a ochiului (retină). Acest lucru poate provoca pierderea vederii pe termen lung și chiar orbire.

Oboseală

Când aveți diabet de tip 2 și zahărul din sânge este prea mare, deveniți mai puțin sensibil la insulină, ceea ce ajută corpul să mute energia către celule. Lipsa de combustibil te poate face să te simți obosit. Poți avea aceeași oboseală și cu diabetul de tip 1, deoarece corpul nu își poate produce propria insulină. Dacă nu îl tratați corect, nivelurile glicemiei pot rămâne ridicate tot timpul. Medicul poate ajuta prin prescrierea de medicamente și sugerarea modificărilor stilului de viață pe care le poți face.

Probleme digestive

Dacă zahărul din sânge este ridicat prea mult timp, acesta poate deteriora nervul vag, care ajută la mișcarea alimentelor prin stomac și intestine. Este posibil să slăbești pentru că nu ți-e foame. Este posibil să ai probleme cu refluxul acid, crampe, vărsături și constipație severă.

Glicemie prea mică

Oboseală

Dacă ai diabet, insulina este o modalitate de a reduce glicemia atunci când devine crescută. Dar dacă este administrată prea multă, s-ar putea să elimini atât de multă glucoză, atât de repede, încât corpul nu o poate înlocui suficient de repede. Asta te face să te simți obosit. Alte boli și medicamente pot, de asemenea, să tulbure acest ciclu și să „golească rezervorul”.

Bătăile inimii neregulate

Hormonii care ajută la creșterea nivelului de zahăr din sânge, atunci când este prea scăzut, pot crește ritmul cardiac și îl pot face să fie resimțit că o aritmie (bătăi neregulate). Scăderea glucozei are loc cel mai adesea ca efect secundar al medicamentelor utilizate pentru tratarea diabetului.

Tremor

Nivelul scăzut de glucoză poate perturba sistemul nervos central, care controlează mișcarea. Când se întâmplă acest lucru, corpul eliberează hormoni, cum ar fi adrenalina. Dar aceleași substanțe pot face să tremure mâinile și alte părți ale corpului.

Transpirații

Hormonii pe care corpul îi eliberează pentru a crește nivelul zahărului din sânge atunci când devine prea scăzut pot provoca  transpirații. Este adesea unul dintre primele lucruri pe care le observi atunci când nivelul de glucoză scade prea mult. Medicul vă poate ajuta să urmărești nivelurile și să încerci să le menții într-o gamă sănătoasă cu medicamente, exerciții fizice și obiceiuri alimentare sănătoase.

Foame

Foamea bruscă și intensă, chiar și după ce ai mâncat, poate fi un semn că organismul tău nu transformă alimentele în zahăr din sânge în modul corect. Boala sau anumite medicamente o pot provoca. Dacă ai diabet, medicul ar putea să ajusteze medicamentele, care sunt, adesea, sursa problemei.

Greață

De fapt, nu este un nivel scăzut de zahăr din sânge. Când nivelurile glicemiei devin foarte mari sau foarte scăzute, poate provoca un astfel de efect. Glicemia ricoșează de la o extremă la alta, îți încurcă sistemul digestiv al corpului și te face să simți rău de la stomac.

Amețeli

Celulele creierului au nevoie de glucoză pentru a funcționa corect. Când nu au suficientă, este posibil să începi să te simți obosit, slăbit și amețit. De asemenea, s-ar putea să ai dureri de cap.

Confuzie

Când glicemia scade cu adevărat (hipoglicemie), începe să apară starea de confuzie. S-ar putea să încurci vorbele sau să uiți unde ești. Uneori se întâmplă atât de brusc încât s-ar putea să nu-ți dai seama că acționezi ciudat. În cazuri grave, este riscul unei crize sau al unei cădea în comă, notează medicinenet.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel