Diabet, ce poți să faci ca să-l previi

Aerobic. Foto: Pixabay
Diabetul de tip 2 a atins cote alarmante peste tot în lume și se vorbește, deja, de o epidemie de diabet. Dar dacă v-am spune că puteți să preveniți sau să întârziați apariția bolii prin alegerea unei alimentații sănătoase și a unui stild e viață activ. Iată ce recomandă experții de la Asociația Americană de Educatori în Diabet.

Diabetul afecteaza mai mult de 30 de milioane de americani, iar în România sunt, teoretic, 2 milioane de bolnavi. Pe lângă aceștia, probabil încă pe atâția oameni au prediabet și nu știu.

Dintre formele de diabet, cel de tip 2 este forma cea mai comună.

Modificări mici în stilul de viață, ar fi exercițiile făcute dimineața, vă pot ajuta să vă protejați organismul, astfel încât să nu dezvolte diabetul zaharat de tip 2 și de complicațiile acestuia, a explicat purtătorul de cuvânt al Asociației Americane a Educatorilor pentru Diabet, dr. Kathleen Stanley.

Într-un material realizat pentru medicinenet.com, ea împărtășește câteva sfaturi care vă vor ajuta să evitați să faceți această boală. Iată care sunt acestea:

- Determinați-vă riscul personal. Aflați dacă familia dvs. are un istoric de diabet, deoarece acest lucru vă pune într-un risc crescut. Bărbații au un risc mai mare decât femeile. Apartenența etnică este, de asemenea, importantă. Negrii, hispanicii, americanii nativi și cei din insulele Pacificului prezintă un risc crescut de diabet de tip 2.

- Evaluați-vă stilul de viață și faceți modificările necesare. Trebuie să faceți cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână - aproximativ o jumătate de oră în cele mai multe zile ale săptămânii. Planificați-vă trei plimbări de 10 minute în timpul zilei pentru a vă îndepărta de birou. Urcați scările în loc să luați liftul.

- Atenție la farfurie! Mâncați o dietă echilibrată cu fructe, legume, cereale integrale, carne macră și alimente întregi, hrănitoare. Legumele și fructele ar trebui să ocupe cel puțin jumătate din farfurie.

- Menținerea unei greutăți sănătoase. Indicele de masă corporală (IMC) ar trebui să fie mai mic de 25. IMC este o estimare a grăsimii corporale în funcție de înălțime și greutate. Cercetările arată că pierderea a doar 5% până la 7% din greutatea corporală poate reduce riscul de diabet de tip 2 cu mai mult de jumătate.

- Discutați cu medicul dumneavoastră, de familie și cel specializat în diabet, nutriție și boli metabolice. Întrebați ce trebuie să faceți ca să fiți mai activ și ce alimente să alegeți pentru a avea o dietă mai sănătoasă.

- Testați-vă. Un test simplu de sânge poate dezvălui dacă aveți prediabet, o condiție în care glicemia este în mod constant mai mare decât în mod normal. Discutați cu medicul dumneavoastră despre riscul de diabet de tip 2.

Diabetul poate provoca complicații grave de sănătate, cum ar fi accident vascular cerebral, boli de inimă, pierderea vederii și probleme ale picioarelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel