Dezlipirea de retină: cauze, simptome, diagnostic și tratament. Necesită intervenție de URGENȚĂ

dezlipirea de retina FOTO: Unsplash @brands&people
Dezlipirea de retină: de ce apare, cum se manifestă și ce intervenții de urgență trebuie făcute? 

Dezlipirea de retină este o urgență medicală și se referă la desprinderea retinei din poziția ei normală. Aceasta este o structură importantă din zona posterioară a ochiului și este reprezentată de un strat de celule cu rol important. Terminațiile nervoase de la nivelul retinei captează luminii și o transmit la creier sub forma semnalelor nervoase.

Cauze

Studiile medicale arată că dezlipirea celulelor retiniene de restul structurilor are loc atunci când mediile apoase din ochi pun presiune și separă aceste structuri. Acest lucru poate avea loc odată cu înaintarea în vârstă, după vârsta de 50 de ani, când se poate forma un orificiu în retină care permite "inundarea" structurilor cu fluid.

Același proces se poate întâmpla și în diabet, odată cu formarea cicatricilor la nivelul retinei sau în procese inflamatorii ale ochiului, tumori, traumatisme sau degenerare maculară.

Factorii de risc în apariția dezlipirii de retină sunt miopia, antecedente similare în familie, uveita sau intervențiile chirurgicale de la nivelul ochiului.

Simptome

Potrivit MayoClinic, dezlipirea de retină este dureroasă, iar acesta este primul simptom observat. În momentul desprinderii, celulele retinei se detașează de vasele de sânge. Acestea au rol de asigurare a aportului de nutrienți și oxigen, iar amânarea tratamentului prezintă riscuri majore pentru vedere. În urma acestui proces, specialiștii semnalează apariția următoarelor simptome:

-apariția punctelor sau obiectelor mici în câmpul vizual, proces care se instalează rapid;

-fotopsia: apariția bruscă a unei raze de lumină;

-vedere încețoșată;

-reducerea graduală a vederii periferice.

Diganostic și tratament

Fiecare dintre simptomele de mai sus au o gravitate deosebită și semnalează nevoia urgentă de a contacta un medic specialist oftalmolog. Acesta va face un examen oftalmologic, va examina fundul de ochi, iar dacă dezlipirea de retină este cauza simptomelor va stabili următorii pași pentru vindecare.

Dezlipirea de retină se corectează chirurgical. Potrivit healthline, există mai multe abordări terapeutice:

-fotocoagularea cu laser;

-criopexia;

-retinopexia pneumatică;

-virectomia.

Prevenția este, bineînțeles, mult mai bună decât tratamentul. Dezlipirea de retină poate fi prevenită prin controlul bolilor care predispun la ruperea retinei, precum diabetul sau hipertensiunea arterială și controlul periodic la medicul oftalmolog, în special dacă există în familie antecedente ale acestei patologii.

Vezi și: La ce vârstă trebuie făcut PRIMUL control oftalmologic la copii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel