Dezactivarea genei HNF4A, tratament împotriva cancerului pancreatic

cancer pancreatic - FOTO: Freepik@loseyourself
Medicii au descoperit tratamentul care poate opri dezvoltarea celui mai mortal tip de cancer. Steve Jobs și Patrick Swayze au fost răpuși de acest tip de cancer. 

Cercetătorii din Marea Britanie au identificat o descoperire remarcabilă în lupta împotriva cancerului pancreatic, una dintre cele mai agresive forme de cancer. Potrivit unui nou studiu, un gen crucial, HNF4A, a fost identificat ca având un rol cheie în răspândirea rapidă și agresivă a acestui tip de cancer mortal.

Această descoperire ridică speranțe noi pentru dezvoltarea unor tratamente mai eficiente și mai precise împotriva unei boli cu rate de supraviețuire extrem de scăzute și consecințe devastatoare.

Dezactivarea genei HNF4A

Studiul a evidențiat că cancerul pancreatic poate dezactiva molecule specifice din cadrul genei HNF4A, ceea ce ajută la răspândirea rapidă și la creșterea agresivă a tumorilor. Această descoperire oferă speranțe noi în lupta continuă pentru dezvoltarea unor tratamente mai eficiente împotriva unei boli care are o rată de supraviețuire extrem de scăzută și care este cunoscută pentru statistici îngrijorătoare privind supraviețuirea.

Dr. Maria Hatziapostolou de la Centrul de Cercetare în Cancer John van Geest al Universității Nottingham Trent a subliniat gravitatea situației, afirmând că supraviețuirea pacienților dincolo de cinci ani a crescut foarte puțin în ultima perioadă, motiv pentru care este crucial să se găsească noi modalități de înțelegere și tratament al acestei boli.

Vezi și: Ce se ascunde în spatele emisiunii "Insula Iubirii". Radu Leca: Vinde pachete. Manipulare mentală

Pancreas - FOTO: Freepik@brgfx

Cancerul pancreatic, diagnosticat în stadii avansate

Cancerul pancreatic este diagnosticat frecvent în stadii avansate, ceea ce limitează sever opțiunile de tratament și conduce la decesul a peste jumătate dintre cei afectați în termen de trei luni de la diagnosticare. Această boală a fost responsabilă pentru moartea unor personalități cunoscute precum Alan Rickman, Sir John Hurt, Steve Jobs și Patrick Swayze.

Țesutul pancreatic, analizat

Studiul, publicat în jurnalul Gastro Hep Advances, a implicat analiza de probe de țesut pancreatic canceros comparativ cu țesuturi sănătoase, și a demonstrat că cancerul pancreatic inițiază un proces numit metilare a ADN-ului, care determină oprirea moleculelor avantajoase HNF4A, permițând astfel tumorilor să crească rapid și agresiv.

Ce este gena HNF4A

Gena HNF4A oferă instrucțiuni pentru sinteza unei proteine denumită factor nuclear hepatocitar 4 alfa (HNF-4α). Această proteină joacă un rol crucial în funcționarea anumitor țesuturi și organe din corp. HNF-4α acționează ca un factor de transcripție, legându-se de regiuni specifice ale ADN-ului și reglând activitatea genelor respective.

Proteina HNF-4α controlează gene esențiale pentru dezvoltarea și funcționarea celulelor beta din pancreas, care sunt responsabile pentru producția și eliberarea insulinei. Insulina este crucială pentru reglarea nivelului de zahăr din sânge, controlând cât de multă glucoză este transferată din sânge în celule pentru a fi utilizată ca sursă de energie. De asemenea, HNF-4α controlează gene implicate în funcțiile normale ale ficatului, potrivit Medline Plus.

Vezi și: Coșmarurile la vârstă mijlocie, asociate cu declinul cognitiv. Pot fi semn al demenței

Cancerul pancreatic, ce este

Cancerul pancreatic afectează pancreasul, un organ vital poziționat în spatele stomacului. Din cauza localizării sale, acest tip de cancer poate fi dificil de depistat, adesea fiind diagnosticat în stadii avansate.

Pancreasul are un rol esențial în procesul digestiv prin producerea de enzime necesare pentru descompunerea grăsimilor, carbohidraților și proteinelor.

În plus, pancreasul secretă doi hormoni esențiali: glucagonul și insulina. Acești hormoni reglează metabolismul glucozei (zahărului). Insulina ajută celulele să metabolizeze glucoza pentru a produce energie, în timp ce glucagonul ridică nivelul de glucoză atunci când acesta este prea scăzut.

Există două tipuri principale de cancer pancreatic, în funcție de celulele din care se dezvoltă:

- Adenocarcinomul pancreatic, cel mai frecvent tip, începe în celulele exocrine care produc enzime digestive.

- Tumorile neuroendocrine pancreatice, mai rare, încep în celulele endocrine care eliberează hormoni ce influențează starea de spirit și metabolismul, arată Healthline.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel