Durerea și disconfortul în jurul...
Detergenții de rufe pot fi nocivi pentru sănătate. Medicii dermatologi explică la ce trebuie să fim atenți în momentul în care cumpărăm detergenții de rufe. Detergentul de rufe poate mirosi a roua dimineții sau ploaia de primăvară, dar sunt șanse mari, să dezvolți anumite alergii. Nu este neobișnuit ca oamenii să experimenteze reacții adverse ale pielii la ingredientele din detergenții standard.
Parfumurile, conservanții, coloranții și alte substanțe chimice din detergentul de rufe pot provoca erupții cutanate atât la copii, cât și la adulți.
Detergenții de rufe pot declanșa o afecțiune numită dermatită de contact, care se prezintă ca o erupție cutanată roșie, mâncărime, care poate fi larg răspândită sau limitată la anumite zone, cum ar fi axilele și zona inghinală.
Alergiile sau sensibilităţile la detergentul de rufe se pot dezvolta prima dată când eşti expus sau după expuneri repetate. Majoritatea oamenilor pot preveni erupțiile cutanate ale detergenților de rufe folosind detergenți fără parfum și coloranți, potrivit Healthline.
Pe lângă alergii, acestea pot provoca dermatite de contact și chiar pot declanșa crize de asm. Dr. Cristina Safta, medic dermatolog, a explicat la ce să fim atenți atunci când cumpărăm detergenți de rufe.
”În ceea ce priveşte ingredientele, o să găsim foarte frecvent pe etichete sodium lauret sulfat. Este un derivat din sodiu lauril sulfat și este foarte dăunător. De ce? În procesul tehnologic de obținere este implicat și dioxanul, un alt ingredient foarte riscant, care ne predispune la apariția de cancere”, a explicat medicul dermatolog Cristina Safta, la Antena 3 CNN.
Potrivit specialiștilor sunt o serie de aspecte la care trebuie să fim atenți. Mai mulți compuși sunt clasificați ca fiind cancerigeni. Astfel, dietanolamina ajută detergentul să facă spumă, 1,4-dioxan este listat ca un compus cancerigen coloranți artificiali, parfumuri sintetice, înălbitori UV/optici, lauril sulfat de sodiu (SLS) – agent de spumare, fosfați, etoxilat de nonilfenol și benzen.
Nici înălbitorii nu trebuie omiși.
”Hipocloritul derivat din clorul bine cunoscut este la fel de dăunător. E bine să încercăm să înlocuim aceşti detergenţi cu produse lipsite de ingrediente toxice și iritante, fără parfumuri sau cu parfumuri derivate din natură, poate cu uleiuri esențiale, dacă nu ne știm alergici la ele”, a spus specialistul.
Vezi și: Când este nevoie de RMN la prostată. Roxana Iacob: Esențial pentru pacienții cu suspiciune de cancer
Medicul dermatolog Cristina Safta a explicat care sunt compușii nocivi din detergenții de rufe.
- Ftalații: produc tulburări endocrine, infertilitate
- Percloroetilenă: este clasificată drept ”potențial cancerigen”
- Triclosan: poate duce la înmulțirea bacteriilor rezistente la medicamente
- Butoxietanol: duce la iritarea gâtului în urma inhalării
- Amoniac: favorizează bronșită/astm
- Hidroxid de sodiu: produce arsuri grave
- Clor: care afectează căile respiratorii/tiroida
”Există și dermatite de contact alergice caredeclanșează în organism un fenomen alergic. Apar ca niște erupții. Bășicuțe cu lichid, care trec în 2-3 săptămâni. Pentru a evita toate acestea, trebuie să încercăm să spălăm hainele în cât mai multe clătiri pentru a elimina reziduurile care pot să rămână în țesături. Săpunul de casă e poate o alternativă mai naturală, să ne gândim că este mai natural, însă are la bază sodă caustică”, a explicat medicul.
Vezi și: Fibromialgia, terapie neconvențională. Cum poate medicina alternativă ajuta la gestionarea durerii
Alergeni. Detergenții de rufe conțin o varietate de ingrediente potențial iritante. La fel ca majoritatea săpunurilor, detergenții conțin un anumit tip de agent tensioactiv sau agent cu acțiune de suprafață. Agenții tensioactivi lucrează prin slăbirea murdăriei și a particulelor de ulei și permițându-le să fie spălate. Agenții tensioactivi duri pot fi iritanți pentru persoanele cu piele sensibilă.
Parfumurile artificiale sunt o altă categorie largă de substanțe chimice care pot provoca erupții cutanate și iritații. Companiile care produc detergenți de rufe folosesc de obicei amestecuri brevetate de parfumuri, ceea ce face dificil pentru clienți să știe exact ce este în ele.
Alți alergeni obișnuiți găsiți în detergenții de rufe includ:
- Conservanţi
- Enzime
- Parabeni
- Culori și coloranți
- Hidratante
- Dedurizatori ţesătură
- Agenți de îngroșare și solvenți
- Emulgatori. Alergiile la alergenii ușori, cum ar fi cele găsite în detergenții de rufe, se dezvoltă de obicei lent după expuneri repetate. Odată ce ați dezvolta o alergie, cu toate acestea, este nevoie doar de cantități mici de substanță ofensatoare pentru a produce o reacție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Durerea și disconfortul în jurul...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Printr-un gest care durează doar...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
La vârsta a doua, prevenția...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...