Deshidratarea la copii. Mihai Craiu: Trebuie mers la consult medical. Oriunde vă aflați

deshidratarea - FOTO: Freepick
Deshidratarea poate avea efecte grave asupra copiilor. Medicul Mihai Craiu arată semnele la care trebuie să fie atenți părinții.

Deshidratarea este una din problemele cauzate de temperaturile ridicate din zilele toride de vară. Dr Mihai Craiu atrage atenția asupra incidenței covârșitoare a dehidratării în perioada verii, mai ales la copii. 

”Vară, cald, călătorii și probleme digestive cu febră și deshidratare. Cam acestea sunt elementele ce au definit în ultimele zile "încercările" prin care trec părinții români cu ai lor copii”, arată medicul pediatru Mihai Craiu.

Vezi și: Ce cremă de față să folosești în funcție de vârstă. Ioana Marinescu: Femeile la 40 de ani, din ce în ce mai FRUMOASE

Semnele care ne arată dacă boala diareică este gravă

Medicul pediatru Mihai Craiu a întocmit o listă cu semnalele la care părinții trebuie să fie atenți.

Cum recunoaștem dacă o boală diareică, la un copil mic, este gravă?

După estimarea gradului de deshidratare...

Deshidratare severă înseamnă prezența a două din următoarele:

Copilul este letargic sau inconștient

Nu poate bea deloc sau bea extrem de puțin

Are ochii foarte "înfundați în orbite"

Pliul cutanat este persistent sau foarte "leneș"

Deshidratarea ușoară este atunci când:

Copilul este agitat, iritabil fără motiv

Bea cu sete evidentă

Ar bea anormal de mult față de cât bea de obicei

Ochii sunt "încercănați", puțin "înfundați în orbite"

Pliul cutanat este discret "leneș"

Vezi și: Cei născuți după 1979, risc crescut să facă variola maimuței. Marinescu: Vorbim de o mortalitate mare

Copiii care beau multe lichide nu au risc de deshidratare

”Un copil care are stare generală bună iar intrările de lichide sunt mai mari decât ieșirile (diaree, vărsături, transpirație, urină) nu are risc de deshidratare.

Câtă vreme copilul urinează normal (NORMAL = 1-2 mililitri pe fiecare kilogram și pe oră; un sugar de 8 kg ar trebui să ude pampersul în 5 ore undeva între 40-80 mililitri, în total) totul este sub control.

Dacă nu vă descurcați singuri, cu ajutorul sărurilor de rehidratare orală și al lichidelor clare (NU se oprește alăptarea la sân și nu se înlocuiește laptele mamei cu lapte fără lactoză!!!) trebuie mers la consult medical. Oriunde vă aflați”, mai notează medicul.

Vezi și: "Avem toate tehnologiile în palmă" pentru tratarea cancerului. Achimaș-Cadariu: Dacă peste 4 - 5 ani ne vom putea uita în ochii pacienților, înseamnă că am izbândit

Cum se manifestă boala diareică acută

Odată cu vara vine și sezonul bolii diareice acute, boală ce este determinată de microbi, viruși și paraziți. Este o afecțiune infecțioasă, cu transmitere digestivă prin alimente și apă.

Transmiterea bolii diareice acute se face prin intermediul mâinilor murdare, a apei provenite din surse nesigure, a fructelor și legumelor nespălate sau incorect spălate, a alimentelor pregătite și păstrate în condiții neigienice, a alimentelor contaminate, a vectorilor (muște, gândaci, rozătoare).

Această afecțiune debutează, de obicei brusc, cu scaune frecvente semiapoase sau apoase, febră, vărsături, dureri abdominale (crampe, colici).

Datorită pierderilor de apă și minerale, prin scaune și vărsături, apar amețelile, o stare de slăbiciune marcată, dureri de cap și oboseală accentuată.

Vezi și: INML nu mai eliberează certificate de virginitate, în urma petiției #DeNetestat. Peste 40.000 de semnături într-o săptămână

Cum se previne boala diareică acută

Boala diareică acută se poate preveni foarte ușor, de fiecare în parte, prin respectarea cu strictețe a normelor de igienă, atât personală, cât și alimentară.

”Spălat și atenție la ce băgăm în gură. Totul să fie proaspăt, curat. Nu mâncăm steril, dar cumva să nu mâncăm lucruri expirate, cu date depășite sau care au stat în condiții improprii.

Iar copiilor nu le dați mâncare gătită de mai mult de trei zile. Sunt mult mai perisabile, chiar dacă le păstrăm la frigider”, ne-a declarat în exclusivitate dr. Valentina Boantă, medic specialist Medicină de familie Sanador, legat de măsurile de prevenire a bolii diareice acute.

De asemenea, a ținut să precizeze medicul, ”măsurile de igienă, care nu trebuie să fie uitate sau neglijate”, iar alimentele să fie ”proaspete, de bună calitate, spălate, pregătite corespunzător, păstrate în condiții bune. Atenție la dulciurile din magazine, la biscuții cu creme”, a mai spus dr. Valentina Boantă.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Colesterol - Foto: Freepik @Phonlamaistudio
EXCLUSIV
Cum să scazi colesterolul, glicemia și tensiunea. Medicul Doru Negru, rețeta simplă: Asta le spun tuturor

Crossuri externe

pixel