Depresia, mai frecventă la cei cu probleme intestinale. Cele două merg ”mână în mână”

depresia mai frecventa. FOTO Pexels @ Engin Akyurt
Bolile inflamatorii intestinale cresc riscul de depresie. Cele două merg ”mână în mână”.

Un nou studiu sugerează că depresia însoțește adesea tulburările inflamatorii intestinale, notează The Healthy, citând un studiu publicat recent în Jurnalul de Gastroenterologie și Hepatologie.

Astfel, potrivit acestor date se va putea veni în sprijinul celor care suferă de boala Crohn, o boală inflamatorie intestinală marcată de diaree, sângerare rectală, crampe, pierdere în greutate și febră. Printre aceștia se numără și tânăra creatoare de conținut Renee Welch (Canada, 35 de ani), care și-a petrecut o bună parte din primii ani de viață în spitale. Simptomele bolii cu care a fost diagnostică au avut un impact major asupra sănătății sale mentale, fapt care i-a afectat calitatea vieții în timpul adolescenței.

”Am trecut prin multe momente întunecate. Voiam doar să mă simt normală și nu cunoșteam pe nimeni care să înțeleagă prin ce treceam”, a declarat Welch pentru sursa menționată.

Se pare că acest lucru este izbitor de comun pentru persoanele care trăiesc cu boli inflamatorii intestinale (BII), precum Welch. De fapt, noul studiu gastroenterologic revizuit de colegi a demonstrat că persoanele cu boala Crohn sau alte tipuri de boli inflamatorii intestinale au de 9 ori mai multe șanse de a deveni depresive decât persoanele fără aceste afecțiuni. Legătura se extinde chiar și la familie - frații lor care nu au avut BII sunt de aproape două ori mai predispuși să dezvolte depresie.

De ce boala Crohn se leagă de depresie

”Există o suprapunere între BII și depresie, ceea ce evidențiază rolul axei intestin-microbiom-creier în bolile atât ale tractului gastrointestinal, cât și ale creierului”, spune autorul studiului, Bing Zhang, medic gastroenterolog la Școala de Medicină Keck a Universității California de Sud din Los Angeles.

Este o relație bidirecțională, spune el. Intestinul este plin de terminații nervoase care comunică cu creierul. Asta înseamnă că bolile inflamatorii intestinale cresc riscul de depresie, iar depresia crește, de asemenea, riscul de boli inflamatorii intestinale.

Studiul a arătat că persoanele cu depresie aveau de două ori mai multe șanse de a dezvolta BII. De asemenea, a arătat că frații lor fără depresie aveau de peste 1,5 ori mai multe șanse de a dezvolta BII.

În concluzie, cele două merg ”mână în mână”, astfel că datele pe care le-au descoperit cercetătorii pot veni în sprijinul celor care suferă de tulburări intestinale.

Legătura dintre grupa sanguină și inflamații. Riscul cel mai crescut de boli cardiace

Recunoașteți și tratați depresia

Dacă suferiți de boala Crohn sau de un alt tip de boală inflamatorie intestinală și medicul dumneavoastră nu vă întreabă despre starea dumneavoastră de spirit, aduceți-o în discuție. Tratarea depresiei vă va ajuta probabil și cu simptomele BII. ”Multe boli cronice prezintă îmbunătățiri atunci când sunt tratate simptomele depresiei”, spune Shawna Newman, MD, psihiatru la Lenox Hill Hospital din New York.

Medicamentele utilizate în mod obișnuit pentru tratarea depresiei sau a anxietății, cum ar fi medicamentele care îmbunătățesc serotonina, au proprietăți antiinflamatorii care ajută în cazul afecțiunilor cronice, spune ea. Ea sugerează, de asemenea, psihoterapia.

Boala Crohn, boala digestivă FĂRĂ tratament, fără nicio cauză, pe care o au 10 milioane de oameni. Cum se manifestă

Boala Crohn este un tip de boala inflamatorie intestinală. Se caracterizează prin inflamaţia tubului digestiv care determină dureri abdominale, diaree severă, oboseala marcată, scădere în greutate şi malnutriţie. Inflamaţia cauzată de boala Crohn poate implica diferite zone ale tubului digestiv şi adesea cuprinde straturile profunde ale peretelui intestinal.

Din 2010, ziua de 19 mai este dedicată tuturor celor care suferă de boala Crohn și de colită ulcerativă, cunoscute sub numele de boli inflamatorii intestinale. Aproximativ 10 milioane de oameni din întreaga lume suferă de aceste boli cronice ale tractului digestiv, care nu au niciun tratament și nicio cauză cunoscută.

Apare la orice vârstă

Boala Crohn poate să apară la orice vârstă şi este mai probabil să se dezvolte la persoanele care au vârsta cuprinsă între 15-35 de ani, care au un membru în familie, cel mai adesea un frate sau un părinte, cu boală inflamatorie intestinală sau la persoanele care fumează.

Cauzele apariției bolii Crohn

Cauzele care favorizează declanșarea bolii Crohn nu sunt total cunoscute. Specialiștii consideră că o combinație de factori genetici, de mediu și stil de viață ar putea declanșa boala Crohn.

Una din cauzele bolii Crohn poate fi o reacţie autoimună - atunci când sistemul imunitar ataca propriile celule sănătoase din corp. Specialiştii considera că bacteriile din tubul digestiv pot stimula în mod eronat sistemul imunitar. Răspunsul exagerat al sistemului imunitar cauzează inflamaţia la nivelul intestinului, determinând simptomele bolii Crohn.

Simptome

Simptomele pot varia de la o persoană la alta, sau se pot schimba pe parcursul timpului, acestea fiind:

- Diaree

- Durere şi crampe abdominale

- Febră

- Astenie marcată

- Pierderea poftei de mâncare

- Scăderea în greutate

- Senzaţia că intestinul nu s-a golit după ce ai avut scaun

- Senzaţia de defecaţie imperioasă

- Sânge în scaun

Tratament medicamentos sau chirurgical

Boala Crohn nu poate fi vindecată. Această afecțiune poate fi ținută sub control fie cu tratament medicamentos, fie cu intervenție chirurgicală. În cazul intervenției chirurgicale, boala reapare adesea, frecvent în apropierea zonei de intestin apropiată de cea excizată. Cea mai bună abordare constă în a face tratament medicamentos imediat după intervenţia chirurgicală pentru a minimiza riscul de recădere. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Probioticele, rol important în tratarea depresiei. Alimentele cele mai bogate în bacteriile bune

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel