Depresia la copii: cât de periculoasă poate fi și cum să o detectezi în stadiul incipient

Copil, anxietate, depresie                FOTO unsplash
Depresia sau anxietatea la copii nu mai este de mult un lucru neobișnuit. Aceste afecțiuni însă, chiar dacă par ușoare, pot duce la tulburări grave și chiar la suicid. Iată cum puteți detecta în stadiu incipient o astfel de tulburare la copii.

Depresia poate afecta oamenii de orice vârstă, inclusiv copiii. Copiii sunt crescuți diferit și pot fi expuși unor medii diferite, astfel că există posibilitatea ca depresia să varieze de la copil la copil. Îi poate împiedica să funcționeze fizic și psihic. Schimbările de dispoziție îi pot descuraja să-și desfășoare activitățile și hobby-urile zilnice.

Cauzele depresiei și anxietății la copii

Anxietatea și depresia pot apărea din mai multe motive. Nu se cunoaște o singură sursă a problemei. Unii copii sunt predispuși la depresie din cauza factorilor genetici. Ar putea avea alți membri ai familiei care sunt deprimați.

Unii copii sunt supuși unor evenimente traumatizante. Unii au suferit pierderi, traume sau adversitate. Unii au probleme grave de sănătate. Aceste lucruri pot provoca tristețe, durere și, în unele cazuri, depresie.

Unele dintre cauze sunt menționate mai jos.

Consumul de alcool sau droguri în familie.

Probleme de familie sau ceva ce se întâmplă în apropiere.

Cineva din familie care are probleme cu depresia.

Boală fizică.

Întâmplări sau evenimente stresante.

Simptomele depresiei din copilărie

Părinții ar trebui să fie atenți la următoarele simptome de depresie la copiii lor:

Probleme de comportament legate de școală.

modificări ale obiceiurilor alimentare sau de somn.

Tristețe sau un sentiment de lipsă de speranță.

Lipsa entuziasmului pentru activități plăcute.

Niveluri scăzute de energie sau epuizare generală.

Modificări ale dispoziției, cum ar fi iritabilitatea.

Simptomele anxietății din copilărie

Preocupări cu privire la viitorul lor.

Teama de a fi separați de un părinte.

Transpirația și amețelile sunt simptome fizice de panică.

Refuzul de a merge la școală sau de a participa la activități sociale.

Îngrijorarea că un părinte sau o persoană iubită ar putea muri.

Cât de comune sunt depresia și anxietatea

Anxietatea și depresia sunt două dintre cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală la copii. Unul din 4 adolescenți din India suferă de depresie.

Tratamentul pentru depresia copilăriei

Terapia cognitiv-comportamentală este utilizată pentru a trata depresia copilului (TCC). Terapeuții îi fac pe copii să se simtă acceptați și sprijiniți. Îi pun pe copii să vorbească despre ceea ce gândesc și simt. Ei pot folosi povești, jocuri, lecții sau cărți de lucru. Aceste instrumente pot ajuta copiii să se simtă în largul lor și să profite la maximum de terapie. Dacă un copil a suferit o pierdere, o traumă sau alte evenimente traumatice, terapia va include tehnici pentru a ajuta copilul să se vindece și de aceste evenimente.

Cum să împiedici copilul să devină deprimat sau anxios

Nu poți controla întotdeauna factorii de stres din viața copilului tău, ca părinte. Cu toate acestea, puteți ajuta la sănătatea mintală a copilului dumneavoastră, asigurându-vă că primește:

Exerciții zilnice.

Mediu sigur și sprijin.

Discutați despre depresie cu copilul.

Petrece timp cu el.

Fiți răbdător și amabil.

Multă odihnă.

Mese echilibrate.

Când ar trebui să vedeți un medic

Dacă semnele și simptomele depresiei persistă, încep să interfereze cu viața adolescentului sau să vă facă să vă faceți griji cu privire la sinucidere sau siguranța adolescentului, consultați un medic sau un profesionist în sănătate mintală pentru a lucra cu copiii. Un loc bun de început este cu medicul de familie sau pediatrul.

Este puțin probabil ca simptomele depresiei să se amelioreze de la sine și, dacă rămân netratate, se pot agrava sau pot duce la alte probleme. Chiar dacă nu se găsesc semne sau simptome, adolescenții care sunt depresivi pot fi expuși riscului de sinucidere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel