Aerul pe care îl inspirăm, deși...
Vezi și:
Drogurile afectează în mod direct și profund funcționarea creierului uman. Atunci când sunt consumate, substanțele chimice din droguri interacționează cu neurotransmițătorii, compuși chimici esențiali pentru transmiterea mesajelor între celulele nervoase din creier.
Aceste modificări afectează funcția cognitivă și pot avea efecte devastatoare asupra memoriei capacității de învățare, procesării informației și luării deciziilor.
Drogurile influențează producția și transmiterea neurotransmițătorilor precum dopamina, serotonina și glutamatul.
De exemplu, substanțe precum cocaina și amfetaminele stimulează eliberarea excesivă de dopamină, ceea ce creează o senzație intensă de euforie.
În timp, această eliberare excesivă afectează circuitele neuronale, ducând la deteriorarea funcțiilor cognitive, precum atenția și memoria.
Medicul Radu Țincu subliniază că riscurile supradozelor sunt bine cunoscute de consumatorii de droguri, dar este esențial să fie informat și despre degradarea neuro-cognitivă pe termen lung, care afectează gândirea, memoria și atenția.
Medicul Radu Țincu atrage atenția că adolescenții care consumă droguri își afectează dezvoltarea cerebrală, ceea ce duce la scăderea capacității intelectuale.
Părinții și copiii trebuie să înțeleagă că drogurile pot cauza o performanță cognitivă inferioară față de cei care nu consumă.
În plus, medicul Radu Țincu accentuează importanța abordării dependenței, care reflectă un conflict interior.
"Supradozele sunt lucruri știute despre droguri. Orice drogat știe că dacă ia o supradoză e posibil să moară.Asta e o chestie cunoscută. Important este să le spunem că pe termen lung, degradarea neuro-cognitivă, afectarea gândirii, memoriei, atenției, sunt elemente care apar invariabil.
De asemenea, e un lucru de spus adolescenților care încep să consume droguri este afectarea dezvoltării creierului, cu o scădere a capacității intelectuale este o realitate.
Trebuie să le spunem și părinților, și copiilor că e posibil să fie mai proști comparativ cu cei care nu consumă droguri, pentru că aceste substanțe le deteriorează funcționarea creierului.
Cred că e important să creionăm ce putem face dacă avem o dependență, pentru că dependența reflectă un conflict interior", a declarat medicul Radu Țincu, în emisiunea Ultrapsihologie de la DC News și DC Medical.
Ce efecte mai au drogurile asupra creierului
Hipocampul, o parte a creierului esențială pentru formarea memoriei pe termen lung, este deosebit de vulnerabil la efectele drogurilor sau alcoolului.
Studiile au arătat că utilizarea pe termen lung a canabisului poate duce la o scădere semnificativă a volumului hipocampului, afectând capacitatea de a reține informații noi și de a accesa amintiri.
În plus, anumite droguri pot provoca moartea celulelor nervoase. Această deteriorare poate avea efecte ireversibile asupra capacității de concentrare, a luării deciziilor și a abilităților cognitive.
Vezi mai multe în video:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Aerul pe care îl inspirăm, deși...
Acest înlocuitor neașteptat al...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acest lucru este esențial pentru...
Pentru locuitorii din mediul rural,...
Analiza de sânge care îți arată dacă...
Acest dispozitiv minuscul detectează...
Acest medicament reduce colesterolul...