Dependența: cum recunoști primele semne și ce metode de prevenție funcționează. Tulburări de consum și dependențe comportamentale

Dependenta Foto: Freeepik
Dependența afectează sănătatea fizică și psihică, relațiile și cariera, dar poate fi gestionată eficient prin identificarea și tratarea timpurie a semnelor acesteia.

Dependența este o afecțiune cronică care afectează diferite aspecte ale vieții, inclusiv sănătatea fizică și psihică, relațiile și cariera. Ea poate fi împărțită în tulburări de consum de substanțe și dependențe comportamentale. Dependența poate fi tratată, dar este esențial să căutați ajutor imediat ce prezentați semnele acesteia.

Societatea Americană de Medicină a Adicțiilor (ASAM) definește dependența ca fiind o tulburare cronică a creierului, care nu se datorează lipsei de voință sau deciziilor proaste. Chimia creierului se schimbă odată cu dependența, ceea ce o face să fie mai degrabă o boală decât o afecțiune cronică.

Tipuri de dependență

Dependența poate fi clasificată în două grupe principale: dependențele de substanțe (tulburări legate de consumul de substanțe) și dependențele care nu sunt legate de substanțe (dependențe comportamentale).

Dependențele de substanțe, care pot fi medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală sau medicamente nemedicale, includ alcoolul, cofeina, canabisul, halucinogenele, hipnoticele, sedativele, anxioliticele, inhalanții, opioidele, stimulentele și tutunul/nicotina.

Aceste substanțe activează centrul de recompensă al creierului și produc sentimente de plăcere, ceea ce duce la tulburări legate de consumul de substanțe. Acestea pot fi ușoare, moderate sau severe, dependența fiind cea mai severă formă de tulburare de abuz de substanțe.

Dependența de alte substanțe poate apărea cu orice activitate care stimulează sistemul de recompensă al creierului. Oamenii de știință comportamentali continuă să studieze asemănările și diferențele dintre dependențele de substanțe, dependențele comportamentale și alte afecțiuni comportamentale compulsive, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) și bulimia nervoasă.

În prezent, DSM-5 recunoaște doar tulburarea de jocuri de noroc ca fiind o dependență comportamentală diagnosticabilă în categoria „tulburări fără legătură cu substanțele”.

Dependențele de alte substanțe pot cauza probleme semnificative de sănătate mintală, socială și fizică, precum și probleme financiare în unele cazuri. Printre exemplele de activități cu potențial de dependență se numără jocurile de noroc, mâncatul, exercițiile fizice, cumpărăturile, furtul din magazine, sexul, vizionarea de pornografie, jocurile video și utilizarea internetului.

Tulburarea de consum de alcool este cea mai frecventă dependență de substanțe în rândul populației, urmată de nicotină și marijuana.

Citește și: Apa pe genunchi: ce este, de ce apare și cum să o tratezi. Când să consulți un medic

Foto: Freeepik

Semnele unei dependențe

Simptomele dependenței variază în funcție de substanță sau de activitate, dar, în general, includ incapacitatea de a se opri, toleranță crescută, concentrare intensă asupra substanței sau activității, lipsă de control, probleme personale și de sănătate și sevraj. Oamenii pot folosi o substanță sau se pot angaja într-un comportament nociv de dependență chiar dacă vor să se oprească, îi mint pe cei dragi sau încearcă să ascundă acest lucru. În timp, ei pot avea nevoie de mai multă substanță sau activitate pentru a simți aceleași efecte euforice ca înainte.

Persoanele cu dependențe se pot simți preocupate în mod patologic de substanță sau de activitate, simțindu-se neajutorate și copleșite de impactul acesteia asupra vieții lor. De asemenea, pot experimenta vinovăție, depresie sau copleșire din cauza dependenței lor.

Problemele personale și problemele de sănătate sunt un alt simptom comun al dependenței. Oamenii se pot lupta cu îndeplinirea responsabilităților la locul de muncă, la școală sau acasă din cauza consumului de substanțe sau a activității. În ciuda faptului că sunt conștienți de efectele dăunătoare, ei nu se pot opri.

Pe scurt, simptomele dependenței variază în funcție de substanță sau de activitate, dar, în general, acestea implică incapacitatea de a se opri din consum sau de a experimenta simptome de sevraj.

Vezi și: Legătura crucială între colesterol și funcționarea creierului. Beneficiile colesterolului HDL pentru sănătatea cerebrală

Cauze

Dependența este o afecțiune complexă, influențată de modificări ale chimiei cerebrale, în special în centrul de recompensă al creierului. Oamenii sunt motivați biologic să caute recompense, adesea din comportamente sănătoase.

Substanțele și activitățile pot trimite valuri masive de dopamină prin creier, ceea ce duce la o dorință nesănătoasă de a căuta mai multă plăcere de la substanța sau activitatea respectivă. În timp, substanțele sau activitățile modifică chimia creierului, ceea ce duce la desensibilizare și la o nevoie sporită de mai mult. Genetica, factorii de mediu și condițiile de sănătate mintală contribuie la dependență.

Genetica este responsabilă pentru 40% până la 60% din vulnerabilitatea la tulburarea de abuz de substanțe, în timp ce condițiile de sănătate mintală, cum ar fi depresia, PTSD și tulburarea bipolară, sunt puternic legate. Factorii de mediu, cum ar fi expunerea la substanțe și experiențele adverse din copilărie, joacă, de asemenea, un rol în dezvoltarea dependenței.

Cum tratezi o dependență

Adicțiile pot fi tratate prin managementul spitalului, medicamente, reabilitare, terapie și grupuri de sprijin. Unitățile spitalicești oferă monitorizare și terapie în timpul sevrajului de substanțe, în timp ce medicamentele pot reduce pofta și simptomele. Reabilitarea, cunoscută și sub numele de „viață sobră”, oferă consiliere structurată, educație și sprijin.

Terapia, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentală sau terapia de grup, îi ajută pe indivizi să dobândească noi perspective și să își schimbe comportamentul. Grupurile de sprijin, cum ar fi Alcoolicii Anonimi, oferă sprijin continuu și comunitate pentru cei care suferă de tulburări legate de consumul de substanțe.

Cum să previi formarea unei dependențe

Pentru a preveni dependența, evită sau limitează substanțele nemedicale și respectă ordinele de prescriere a medicamentelor. Cunoaște istoricul familial de tulburări legate de consumul de substanțe sau de dependențe comportamentale pentru a reduce riscul. Gestioneazăstresul prin mecanisme de adaptare sănătoase, cum ar fi exercițiile fizice, meditația sau hobby-urile. Caută ajutor dacă ve lupți cu stresul sau dacă ai nevoie de ajutor din partea unui medic în domeniul sănătății mintale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel