Dependența. De ce apare nevoia tot mai mare de anumite substanțe

Medicamentul are efecte adverse periculoase
Dependența nu este dată doar de substanțe ilegale, ci și de medicamente, cu sau fără prescripție medicală. Specialiști au cercetat ce duce crearea dependeței de unele substanțe.

Mulți oameni asociază abuzul de substanțe doar cu drogurile ilegale, cum ar fi cocaina sau heroina. Dar este mult mai frecventă dependența de medicamentele de prescripție, cum ar fi somniferele sau tranchilizante.

Dependența de droguri, care poate fi psihică sau fizică, este o dorință incontrolabilă de a experimenta efectele plăcute ale unui medicament sau de a preveni efectele neplăcute ale întreruperii tratamentului, scrie Harvard Medical School.

Organismul poate dezvolta o toleranță la un medicament, astfel încât doza trebuie crescută pentru a obține aceleași rezultate. Este caracteristică celor mai frecvent abuzuri de medicamente, inclusiv alcool, nicotină sau cofeină. Medicamentele cele mai frecvent consumate în exces sunt cele pentru somn și medicamentele fără prescripție medicală care includ opioide cum ar fi hidrocodona și oxicodonă, medicamente pentru somn cum ar fi zolpidem și eszopiclonă și stimulente precum metilfenidat.

Dependența fizică, simptome de sevraj la întreruperea administrării

Când o persoană devine fizic dependentă de un medicament pe bază de rețetă, organismul s-a adaptat la efectele medicamentului atât de mult încât oprirea acestuia cauzează simptome de sevraj. Singura modalitate de a scăpa de aceasta este scăderea lentă a dozei utilizate, sub supravegherea medicului, pentru a preveni simptomele severe de întrerupere.

La un număr mic de persoane (în special cei care au probleme de dependență de alte substanțe), comportamentul de dependență se poate dezvolta în timpul tratamentului cu narcotice sau tranchilizante. În aceste condiții, consilierea de susținere combinată cu monitorizarea atentă a dozei prescrise poate fi necesară pentru a preveni dependența.

Pentru a evita dependența de medicamente, luați-le conform instrucțiunilor, conștientizați semnele de dependență și folosiți-le doar pentru tratamentul pe termen scurt. Discutați cu medicul despre alte metode de tratare a problemei care stau la baza și căutați consiliere dacă credeți că ați devenit dependent de un medicament eliberat pe bază de prescripție medicală.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel