Demersuri pentru aducerea Paxlovid în România. Ministrul Sănătății: Vaccinarea rămâne principala modalitate prin care putem limita pandemia

PAXLOVID, medicamentul produs de Pfizer. Foto: Pfizer / NBC News
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a făcut declarații de presă după aprobarea Paxlovid, prima pastilă orală anti-COVID aprobată de FDA. 

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a făcut joi, 23 decembrie, câteva declarații după aprobarea medicamentului Paxlovid, primul tratament anti-COVID aprobat de FDA. Ministrul a avut o întrevedere cu reprezentanții companiei Pfizer.

”La mai puțin de 24 de ore de la aprobarea tratamentului anti-COVID Paxlovid în SUA, ministrul Sănătății, prof.dr. Alexandru Rafila face demersuri să aducă cât mai rapid noul antiviral în România. În vederea pregătirilor pentru valul 5 al pandemiei, ministrul Sănătății a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții companiei Pfizer pentru a identifica soluții în vederea asigurării cât mai rapide a tratamentului pentru pacienții români. Paxlovid este un antiviral cu administrare orală, aflat în procedură de autorizare la Agenția Europeană a Medicamentului. Tratamentul este recomandat pacienților care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii. Studiile arată că reduce riscul de spitalizare și de deces cu aproape 90% dacă este administrat în primele zile de boală”, se arată într-o informare.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat: ”Vaccinarea rămâne principala modalitate prin care putem limita pandemia, alături de alte măsuri de sănătate publică, asigurarea testării și a tratamentului în ambulator”.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a emis miercuri, 22 decembrie, o autorizație de utilizare de urgență pentru Paxlovid de la Pfizer pentru tratamentul bolii COVID. Paxlovid conține comprimate de nirmatrelvir și comprimate de ritonavir, ambalate pentru uz oral pentru tratamentul formelor uşoare și moderate COVID la adulți și copii și adolescenți.

Paxlovid este disponibil numai pe bază de rețetă și trebuie inițiat cât mai curând posibil după diagnosticul de COVID-19 și în termen de cinci zile de la debutul simptomelor.

”Autorizația de astăzi introduce primul tratament pentru COVID-19, care este sub forma unei pastile care se administrează pe cale orală – un pas major înainte în lupta împotriva acestei pandemii globale. (...) Această autorizație oferă un nou instrument de combatere a COVID-19 într-un moment crucial al pandemiei, pe măsură ce apar noi variante și promite să facă tratamentul antiviral mai accesibil pacienților care prezintă un risc ridicat de progresie la COVID-19 sever”, a declarat Patrizia Cavazzoni, director al Centrului pentru Medicamente al FDA, potrivit unui comunicat FDA. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel