Cinci semne ale demenței, confundate cu îmbătrânirea normală. Ultimul, cel mai important

dementa - FOTO: Freepik@dr. Digitex
Semnele majore ale demenței sunt esențiale pentru identificarea și înțelegerea acestei afecțiuni. De la uitarea unor lucruri banale, până la dezorientare în timp și spațiu sau dificultăți în îndeplinirea unor sarcini minore, pot fi semne ale demenței. Un medic psihiatru atrage atenția asupra unui aspect major, care, de altfel, este cel mai important.

Simptomele demenței pot apărea treptat, ceea ce înseamnă că adesea pot fi confundate cu îmbătrânirea normală. Identificarea semnelor demenței este importantă, deoarece un diagnostic poate ajuta o persoană să înțeleagă ce i se întâmplă și cum să gestioneze și să trăiască cu această condiție.

Cele cinci semne generale ale demenței

În calitate de psihiatru consultant, dr. Jaleel Mohammed are ca sarcină diagnosticarea și tratarea afecțiunilor de sănătate mintală. În timp ce demența afectează oamenii în moduri diferite, el a ales să împărtășească pe canalul său de TikTok cinci semne generale ale acestei afecțiuni, ultimul dintre acestea fiind "foarte important".

Pierderea memoriei pe termen scurt

Oamenii cu demență întâmpină adesea dificultăți în a-și aminti lucruri care s-au întâmplat în urmă cu câteva zile.

"Asta înseamnă că ar putea uita lucruri care s-au întâmplat mai devreme în zi sau în ultimele zile. Mulți oameni cu demență vor uita adesea ce au luat la micul dejun sau ce au făcut mai devreme în zi, dar s-ar putea să-și amintească încă lucruri care s-au întâmplat acum mulți ani", a spus dr. Mohammed.

Vezi și: Cum trebuie, de fapt, să ne spălăm. Infecția gravă cauzată de igiena precară. Poate duce chiar la deces

Uitarea cuvintelor

Toți putem uita cuvinte din când în când, dar oamenii cu demență pot începe să uite cuvinte simple pe care le-ar folosi în mod obișnuit cu ușurință. Oamenii cu demență pot avea dificultăți în găsirea și utilizarea cuvintelor obișnuite. În loc să folosească un cuvânt specific, pot înlocui acest cuvânt cu altul sau pot avea dificultăți în a-și exprima ideile. Această tulburare poate duce la confuzie în comunicare și poate afecta relațiile sociale și profesionale.

"Din cauza acestei dificultăți în găsirea cuvintelor, ei ar putea începe să înlocuiască acel cuvânt cu altele, până la punctul în care unele vorbe nu au sens", a mai spus medicul.

Dezorientare în timp și spațiu

Este foarte obișnuit ca oamenii cu demență să înceapă să uite în ce zi suntem sau la ce oră suntem. Persoanele cu demență pot fi confuze cu privire la data, ora sau locația actuală. De exemplu, pot întreba de mai multe ori în ce zi sau lună suntem, sau pot uita adresele familiare sau locurile familiare pe care le cunoșteau anterior. Această dezorientare poate duce la sentimente de frică și insecuritate.

"Oamenii cu demență ar putea începe să se piardă în locuri familiare pe care le cunoșteau anterior", a mai spus medicul.

Vezi și: Intervenția salvatoare în cazul infarctului. Timpul în care trebuie să ajungi la Urgență. Cristian Pandrea: Este standardul de aur

Dificultăți în îndeplinirea sarcinilor familiare

Demență - FOTO: Freepik@vusal3d

Acesta este un alt semn important în care oamenii cu demență încep să uite cum să facă lucruri pe care le-ar fi făcut ușor în trecut.

"De exemplu, oamenii cu demență ar putea uita cum să trimită e-mailuri, când anterior ar fi făcut acest lucru cu ușurință. Sau ar putea uita cum să folosească alte lucruri, cum ar fi ustensilele de bucătărie sau aparatele electrocasnice", a mai spus dr. Mohammed.

Vezi și: Cum știi că ești bipolar și cum recunoști un bipolar. Radu Leca: Starea unui bipolar se schimbă cu o viteză fantastică. Diferențele sunt evidente

Toate aceste lucruri se agravează lent în timp

Demența tinde să fie o boală progresivă, așa că se instalează treptat în viața oamenilor. Demența este o boală progresivă, ceea ce înseamnă că simptomele se agravează treptat în timp. În stadiile incipiente, simptomele pot fi ușoare și pot fi trecute cu vederea, însă pe măsură ce boala avansează, acestea devin mai evidente și mai incapacitante.

"Simptomele vor fi relativ ușoare la început. În lunile și anii următori, ele se vor înrăutăți", a mai spus medicul psihiatru.

Pe măsură ce simptomele demenței se înrăutățesc, capacitatea unei persoane de a lua decizii poate fi afectată. Este important ca persoana afectată să fie implicată în luarea deciziilor legate de propria lor îngrijire și tratament cât mai mult timp posibil. Înțelegerea evoluției progresive a bolii poate ajuta la facilitarea acestei implicări și la stabilirea unor planuri pentru gestionarea îngrijirii și a tratamentului în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel