Degete de la picioare, neglijate după duș. Dr. Georgiana Gheba: Șterge foarte, foarte bine

dus - FOTO: Freepik@teksomolika
Asta trebuie să faci imediat după duș. Zona pe care o ignori mereu, dar îți provoacă probleme de sănătate. 

Îți amintești ultima dată când ai acordat picioarelor tale atenția pe care o merită? Majoritatea dintre noi le tratăm cu neglijență, lăsându-le să se usuce de la sine după duș sau să se absoarbă într-un prosop obișnuit. Dar picioarele tale sunt mult mai importante decât crezi! Fiecare pas pe care îl faci depinde de ele, iar îngrijirea corectă a acestora poate preveni probleme serioase precum ciuperca piciorului sau complicații legate de diabet.

Greșeala pe care o faci

Dr. Georgiana Gheba, medic dermatolog, a explicat, într-un clip postat pe TikTok, de ce este important să ne ștergem și degetele de la picioare.

"Un pas foarte important după duș, mai ales acum, vara când traspirăm foarte mult. Atunci când e întunecat și umed la nivelul pielii sunt ciupercuțe cărora le place acel mediu și imediat încep să se dezvolte acolo cauzând mâncărime foarte mare, depozite albicioase între degete, mai ales între degetele 4 și 5 și se extind ca niște crăpături la nivelul piciorului, dar foarte pruruginoase, adică mănâncă foarte tare. 

Sfatul meu: după duș, cu prosopul, șterge foarte, foarte bine fiecare spațiu dintre degete", a explicat dr. Georgiana Gheba, medic dermatolog, într-un clip postat pe TikTok.

Vezi și: Riscul de cancer, asociat cu înaintarea în vârstă. Cele mai frecvente cazuri apar la persoanele de peste 50 de ani

De ce ar trebui să te usuci între degete

S-ar putea să te întrebi de ce ar trebui să investești timp după duș în uscare între degete când crezi că se pot usca bine de la sine, dar motivele sunt nenumărate! La urma urmei, picioarele și degetele tale sunt zone foarte sensibile ale corpului tău care necesită o atenție suplimentară pentru a rămâne sănătoase.

Prevenirea piciorului atletului

Nimănui nu-i plac picioarele mirositoare, iar umezeala dintre degete este un mediu ideal pentru ciuperci mirositoare precum piciorul atletului. Multe persoane cred că spălarea picioarelor va ajuta la eliminarea ciupercii, dar asta nu este adevărat: piciorul de atlet este cauzat de transpirație, iar mediile umede doar ajută infecția să se răspândească, potrivit Self.

În ciuda numelui, nu trebuie să fii sportiv pentru a suferi de piciorul de atlet, care de obicei durează câteva săptămâni. Fii atent la pielea uscată sau crăpată, mâncărime și roșeață pe picioare, acestea sunt semnele caracteristice ale piciorului de atlet.

Vezi și: Caisele, impact asupra colesterolului. Fibrele și potasiul scad colesterolul rău

Prevenirea problemelor asociate cu diabetul

Îngrijire după duș - FOTO: Freepik@photohobo

Pentru persoanele care trăiesc cu diabet, este vital să aibă grijă de picioare. Îngrijirea personală corespunzătoare poate ajuta la combaterea efectelor neuropatiei diabetice.

Atunci când diabeticii au tăieturi sau infecții pe picioare sau degete, acestea pot deveni rapid probleme grave și amenințătoare de viață. Infecțiile precum piciorul atletului nu se vindecă la fel de repede pentru persoanele cu diabet și pot duce la gangrenă.

Diabeticii riscă de asemenea amputarea dacă nu își îngrijesc corect picioarele, iar uscarea între degete este o modalitate simplă de a reduce acest risc. Poate ține infecțiile la distanță și poate preveni uscarea degetelor. Pielea dintre degete rămâne umedă pentru perioade lungi de timp, așa că trebuie să acorzi o atenție specială uscării acestei zone.

Vezi și: Multivitaminele nu prelungesc viața, arată un studiu

Cât de des ar trebui să te usuci între degete

Ar trebui să te usuci între degete ori de câte ori devin umede sau transpirate. În plus față de uscarea regulată între degete, ar trebui să îți inspectezi picioarele cel puțin o dată pe săptămână. Caută tăieturi sau răni care ar putea să fi apărut, precum și semne de infecție. Roșeața sau decolorarea crescută a unghiilor ar putea fi un semn de infecție fungică.

Întotdeauna usucă-te între degete înainte de a-ți pune șosete și pantofi. Punerea degetelor umede sau umede în șosete și pantofi agravează umezeala. Infecțiile fungice prosperă în zone calde și umede, precum șosetele umede.

Este de asemenea important să îți clătești picioarele și să te usuci între degete după ce ai înotat sau ai petrecut timp la un spa. Serviciile de înfrumusețare, precum pedichiurile și masajele, pot lăsa umezeală între degete și pot duce la infecții. Uscarea temeinică între degete după vizitele la spa va menține picioarele tale sănătoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel