Această vitamină îți protejează...
Vitamina D este o vitamină foarte importantă pentru menținerea sănătății oaselor, a funcției celulare, dar și a celei imunitare. Dacă în mod frecvent, pentru sintetizarea vitaminei D este suficientă expunerea la soare timp de 15 minute pe zi, în sezonul rece, mai exact în toate lunile cu R, adică din septembrie până în aprilie, aceasta trebuie suplimentată.
Deficitul de vitamina D poate avea un impact major asupra sănătății, atât la copii, dar și la persoanele adulte, în vârstă. În cazul acestora din urmă, ajungându-se inclusiv la creșterea riscului de apariție a osteoporozei, la femeile aflate în perioada de menopauză, și al fracturilor.
Potrivit unui studiu recent, publicat în Calcified Tissue International and Musculoskeletal Research, deficitul de vitamina D este responsabil cu pierderea musculaturii odată cu înaintarea în vârstă.
”Este necesar să le explicăm oamenilor că riscă să-și piardă forța musculară dacă nu primesc suficientă vitamina D.
Ei trebuie să se expună la soare, să mănânce alimente bogate în vitamina D sau să ia un supliment și să facă exerciții de antrenament de rezistență pentru a-și menține forța musculară”, a declarat Tiago da Silva Alexandre, profesor de gerontologie la Universitatea Federală din São Carlos, coautorul studiului, potrivit EatThis.
la rândul său, dr. Jacob Hascalovici susține că ”acest studiu ajută la iluminarea unui alt motiv pentru care vitamina D este atât de importantă pentru organism.
Cu toții ar trebui să acordăm o atenție deosebită nivelului de vitamina D pe măsură ce îmbătrânim, deoarece vitamina D ajută la menținerea sănătății oaselor și a mușchilor.
Atunci când ne pierdem forța sau masa musculară, putem cădea mai ușor, ne putem accidenta mai ușor și mai grav și ne putem vindeca mai greu decât înainte”, a spus Hascalovici, adăugând că și activitatea fizică regulată este necesară pentru prevenirea slăbirii musculaturi, nu doar aportul de vitamina D.
Pentru a nu se instala carența de vitamina D, medicii recomandă administrarea acesteia astfel:
- Copiii cu vârste cuprinse între 0 și 12 luni - 1.000 UI/zi (1.06 mg / zi)
- Persoanele cu vârste cuprinse între 1 și 70 de ani, femei gravide și lăuze - 600 UI/zi (0.64 mg / zi)
- Persoanele peste 71 de ani - 800 UI/zi (0.85 mg / zi).
Supliment de vitamina D. FOTO: Freepik @stokkurs
Trebuie menționat că este important să nu depășiți doza de 4.000 de UI pe zi, deoarece supradozajul cu vitamina D poate pune viața în pericol, așa cum s-a întâmplat anul trecut cu un bărbat care și-a autoadministrat un ”cocktail” de suplimente vitaminice care l-a băgat în spital.
Analizele de sânge efectuate de medicul bărbatului au arătat că acesta avea un nivel foarte ridicat de calciu, cunoscut sub numele de hipercalcemie, care este un efect secundar comun al supradozajului de vitamina D, un nivel de magneziu ușor ridicat și un nivel de vitamina D de șapte ori peste cantitatea necesară.
Testele au arătat, de asemenea, că rinichii săi nu funcționau corespunzător (ceea ce nu este neașteptat având în vedere concentrațiile ridicate de minerale și vitamine pe care le lua).
Bărbatul a fost spitalizat timp de opt zile și a fost tratat cu fluide intravenoase pentru a-i spăla sistemul, precum și i s-au administrat bifosfonați, medicamente care ajută la scăderea nivelului de calciu din sânge.
Aportul insuficient de vitamina D are și alte efecte asupra sănătății, în afară de cele asupra sistemului osos și muscular.
Boli și infecții frecvente. Unul dintre cel mai importante roluri ale vitamine D este cel privind susținerea sistemului imunitar. Astfel, un deficit din această vitamină crește riscul de apariție frecventă a bolilor șu infecțiilor, care urmare a scăderii sistemului imunitar.
Oboseală. Senzația de oboseală este unul dintre efectele pe care îl are deficitul de vitamina D. Spre deosebire de alte cauze mai vizibile, cum ar fi stresul, depresia și insomnia, deficitul de vitamina D este adesea trecut cu vederea ca o potențială cauză a oboselii. Astfel, atunci când vă simțiți obosiți, o plimbare în aer liber vă poate da dramul de energie de care aveți nevoie.
Depresie și anxietate. Deficitul de vitamina D a fost asociată cu depresia, în special la adulții în vârstă, chiar dacă rezultatele studiilor sunt contradictorii, arată Healthline.
De asemenea, deficitul de vitamina D este asociat și cu tulburările de anxietate. O analiză a constatat că nivelurile de calcidiol, o formă de vitamina D, erau mai scăzute la persoanele cu tulburări psihoemoționale, precum anxietatea și depresia.
Încetinește vindecarea rănilor. Vindecarea mai lentă a cicatricilor de după operațiile chirurgicale este un alt semn al deficitului de vitamina D.
Un studiu de laborator sugerează că vitamina D crește producția de compuși esențiali pentru regenerarea pielii în cadrul procesului de vindecare al cicatricilor.
Căderea părului. Pe lângă stres, un alt factor care poate duce la căderea părului este deficitul de vitamina D. Studiile arată că un nivel scăzut de vitamina D a fost asociat cu alopecia areata, o boală autoimună caracterizată prin căderea severă a părului.
Pentru a nu se ajunge în situația unui deficit de vitamina D este important să aveți o alimentație echilibrată, cu produse bogate în această vitamină, dar și cu expunere, protejată, la soare.
Vitamina D, surse în alimentație. FOTO: Freepik @jcomp
Vitamina D se găsește:
- peștele gras
- gălbenușul de ou
- ciuperci
- cerealele îmbogățite
- lapte și sucuri îmbogățite
- iaurt
- suc de portocale
- ficat de vită.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...