Defectele de vedere. Ce este PREZBITISMUL?

defectele de vedere, FOTO: Pexels @alizee marchand
Care sunt principalele defecte ale vederii? Pot evolua mai multe în același timp?

Principalele defecte de vedere sunt miopia, hipermetropia, astigmatismul și prezbitismul. Fiecare dintre acestea necesită consult de specialitate la medicul oftalmolog pentru diagnostic, iar persoanele afectate trebuie să poarte ochelari pentru corectarea vederii.

Miopia

În mod normal, imaginea se focalizează pe retină în poziție răsturnată, iar creierul traduce această imagine în poziția ei normală. Ochiul miopic va focaliza imaginea în fața retinei și va determina o vedere neclară, încețoșată pentru obiectele aflate la distanță. Așadar, în miopie, vederea de aproape nu este absolut deloc afectată.

Corectarea miopiei se face cu lentile divergente deoarece pacienții cu această tulburare prezintă o formă alungită o ochiului.

Hipermetropia

La fel ca și miopia, hipermetropia este tot un viciu de refracție, dar persoanele afectate au probleme cu vedere la toate distanțele. Ochiul hipermetrop va forma imaginea în spatele retinei. În acest context scade acuitatea vizuală, iar persoanele afectate au o vedere tulbure și trebuie să depună eforturi constante de acomodare a ochiului. Fiind opusul miopiei, corectarea hipermetropiei se face cu lentile convergente.

Astigmatismul

Persoanele care suferă de astigmatism prezintă deformări ale corneei sau cristalinului. Corneea este segmentul anterior al ochiului, are formă rotunjită și este transparentă. Cristalinul este situat în spatele irisului și funcționează ca o lentilă biconvexă, schimbându-și curbura pentru a interveni în procesele de acomodare ale ochiului. 

Ochiul cu astigmatism nu focalizează lumina într-un singur punct, cum este normal, ci în puncte multiple și determină vedere neclară, uneori dublă și dureri de cap. Astigmatismul are o importantă componentă genetică și poate evolua în același timp cu miopia sau cu hipermetropia. Uneori, astigmatismul poate fi mixt, adică să existe o combinație între astigmatismul miopic și cel hipermetropic.

Prezbitismul

Prezbitismul apare odată cu înaintarea în vârstă și se referă la scăderea capacității de acomodare a ochiului. În urma acesteia, persoanele afectate nu mai văd bine obiectele apropiate, citesc cu greutate și pot avea dureri de cap. Prezbitismul se corectează cu lentile convergente.

Vezi și: Cataracta: ce simptome ascunde și cum se tratează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel