De la roșii la curmale sau semințe de in: cum să combați retenția de apă

Cunoscută și sub numele de edem, retenția de apă se întâmplă atunci când corpul are o cantitate excesivă de lichid pe care îl stochează în sistemul circulator și în țesuturile celulare. Corpul uman este alcătuit din aproximativ 70% apă, cu toate acestea uneori este posibil să rețină mai multe lichide și să înceapă să pară umflat în unele zone.

După cum subliniază nutriționistul Karen Ayala, retenția de apă este „o creștere anormală a lichidului interstițial”, care înconjoară celulele din țesuturi.

Ce cauzează retenția de lichide?

 

Cauzele sunt foarte variate:

- Hidratare inadecvată

- un aport ridicat de sare sau lipsa altor minerale, cum ar fi potasiul

- sedentarism

- probleme circulatorii sau tulburări hormonale

- sarcină

- proceduri chirurgicale

- boli de rinichi sau ficat.

Retenția de apă devine îngrijorătoare doar atunci când medicii văd un risc pentru sistemul circulator sau respirator sau când devine „un disconfort care limitează activitățile noastre zilnice”, spune Karen.

Cum scăpăm de retenția de apă 

 

Potrivit nutriționistului Karen Ayala, există o serie de trucuri și idei, pentru a atenua retenția de lichide: 

- hidratează-te corespunzător (apa simplă sau aromată cu lămâie, mentă etc.)

- redu consumul de sare

- include alimente bogate în potasiu: leguminoase precum soia, fasole albă sau neagră, linte, năut; cartofi, roșii, spanac, fructe uscate (stafide, curmale), semințe (in, dovleac și floarea-soarelui); cacao sau ciocolată cu peste 70% cacao

- rămâi activ chiar și la birou (ridică-te periodic de pe scaun).

Dacă problema persistă sau există o anumită patologie la bază (insuficiență cardiacă, afecțiuni hepatice sau renale), cel mai bine consultă un medic.

În încheiere, Karen subliniază că, pentru a evita această retenție enervantă de lichide, ar trebui să ducem un stil de viață sănătos, să bem suficientă apă și să evităm viața sendentară. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

maioneza de post foto: freepik@atlascompany
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel