De la ce apar VARICELE. Care sunt simptomele și unde GREȘIM: E foarte serios, se atrofiază

De la ce apar varicele - Foto: Freepick @brgfx
Ce sunt varicele, de la ce apar și care sunt simptomele. Care este secretul pentru a nu avea probleme. 

Medicul Toni Feodor a explicat de ce apar și de la ce apar venele varicoase, care sunt complicaţiile în cazul în care nu ne prezentăm la medic, dar şi cum le putem trata.

Ce sunt varicele?

 

"Varicele sunt o boală venoasă, în care venele îşi pierd structura şi funcţia de întoarcere a sângelui. Este o boală foarte frecventă și aproape 4 milioane de români suferă de această boală.

Dacă venele mai pot fi operate, mai pot fi reparate, fluxul mai poate fi redirijat dintr-o venă în alta, microcirculația, circulația care ne dă respirația celulară, se face schimbul între capilar și celula pe care o hrănește, odată deteriorată această microcirculație este ireversibil și este cu atât mai grav și-și revine mai greu", a spus medicul Toni Feodor, în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Păducelul, planta care vindecă VARICELE, indigestia, inima și depresia. E indicat și pentru menopauză, iar LISTA continuă

De ce apar varicele?

 

"Una dintre cauze este stilul de viaţă, factorii comportamentali, sedentarismul, obezitate, alimentaţie scăzută în vitamina C, în acizi omega-3, în polifenoli, cei care ajută metabolismul venei.

A doua cauză este şi cauza genetică, pentru că pacienţii vin cu o încărcătură genetică, sunt doar 25% potrivit studiilor.

Cea de-a treia cauză este determinată de factorii constituționali, adică țesutul de colagen. Sunt unii cu pielea tare. 

Proporţia dintre colagen solubil şi insolubil ne dă o anumită patologie, patologie de perete abdominal, hernie sau o patologie vasculară separată.

Este un sindrom rar, dar foarte grav, sindromul marfan, unde există o disproporţie dintre elastină şi ţesut conjunctiv, o boală de țesut conjunctiv, unde vasele se dilată foarte mult", mai spune medicul.

Varice - care sunt simptomele

 

"Întotdeauna semnele sunt precedate de anumite simptome, precum:

- senzaţie de picior obosit

- picior greu

- picior umflat

- arsuri

- înţepături

Toate anunţă că este o presiune venoasă crescută.

Un alt simptom foarte frecvent la debut este crampa musculară nocturnă. Stam mai mult pe scaun sau mai mult în picioare și noaptea apre crampa", a mai spus el.

Lucian Mîndruță, în spital, pe perfuzii: Am COVID. E foarte rău, m-a lovit ca un buldozer

Varice - care este tratamentul varicelor

 

Potrivit medicului, varicele se vindecă şi prin tehnici non-invazive

"Înainte de tratament trebuie să avem un diagnostic precis. Fiecare pacient vine cu o hartă, ca un fel de GPS pe care noi îl facem un ajutorul ecografului. Ştim care este vena bolnavă, de unde vine refluxul.

S-a constatat că jumătate dintre cazurile de recidivă sunt din cauza diagnosticului incomplet, imprecis al bolii venoase.

În general sunt două metode, metodele conservative, să slăbim, să corectăm stilul de viață, să ne mișcăm, să purtăm un ciorap, să luăm medicamete. Dar nu merge de fiecare dată.

Ca să avem rezultate cât mai bune, noi, atunci când facem o incizie, trebuie ca organismul să se vindece. Organismul va forma noi vase şi vene. Nu ești operat, ești doar înțepat. Durerile postoperatorii sunt mult mici. În 30 de minute, pacientul s-a ridicat şi a plecat acasă fără dureri", a completat Toni Feodor.

Cine sunt pacienţii predispuşi să facă varice

 

"Femeile îşi acordă mai multă atenţie picioarelor şi vin în stadii incipiente ale bolii. Bărbaţii sunt mult mai predispuşi pentru a face o tromboză, o tromboflebită. 

Există pacienți predispuși, moștenim și numărul de valve. Numărul trebuie să fie undeva 4 - 8 valve pe o venă de 1 metru. Putem să avem și mai puține. Și cu cât avem mai puține valve, cu atât riscul să facem varice a mai mare.

Persoanele care stau mai mult timp în picioare sunt şi ele predispuse la apariţia varicelor. De ce? Pentru că atunci când stăm în picioare, viteza de circulaţie a sângelui este foarte mică.

Dar mai serios este statul pe scaun. Pentru că vena primeşte un semnal că nu mai este nevoie de ea și nu o mai pune la muncă. Valvele trebuie muncite. Se atrofiază, le vedem cum se micșorează pe zi ce trece", a mai spus medicul. 

De aceea, medicul recomandă se ne mișcăm cât mai mult și să facem pauză o dată la o oră pentru a ne mișca.

Cifrele în România. Femeile, mai afectate decât bărbații

 

Potrivit statisticilor, în România boala varicoasă atinge între 35-50% din populaţia adultă de regulă cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 ani. Femeile sunt cele mai afectate de varice.

”Varicele, venele varicoase sau venele pânză de păianjen afectează unul din cinci adulți, cu o incidență mai ridicată în rândul femeilor cu vârstă de peste 50 de ani. Sunt vene proeminente – dilatate, inflamate și de culoare albăstruie – care apar la suprafața pielii, de regulă la nivelul membrelor inferioare, în zona gambelor și a coapselor”, explică dr. Iosif Balint, pe blogul său.

Ereditatea constituie principala cauză a varicelor şi anume 8 cazuri din 10, urmată de fluctuaţiile hormonale.

Varicele se dezvoltă și din cauza unui stil de viață sedentar și pot fi, totodată, o consecință a obezității. În același timp, ele apar și la anumite categorii profesionale precum asistente medicale sau chelneri, profesii care implica statul în picioare prelungit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel