De ce unele persoane mor în somn. Care sunt cele trei afecțiuni ce pot provoca decesul subit

de ce unele persoane mor in somn - FOTO: Freepik@h9images
De ce unele persoane mor în somn. Unele persoane pot muri în somn, care este explicația și care sunt cele trei afecțiuni care pot provoca decesul subit. Două dintre ele pot fi ascunse.

De ce unele persoane mor în somn. Riscul de a muri în timpul somnului este relativ scăzut pentru majoritatea oamenilor. Există anumite afecțiuni medicale care pot crește riscul de a muri în timpul somnului.

Este o preocupare umană să ne gândim la mortalitatea noastră, în special când vine vorba despre modul în care s-ar putea întâmpla. Unii oameni s-ar putea teme să moară în timpul somnului, dar din fericire, cu excepția cazului în care au o anumită afecțiune medicală, șansa ca acest lucru să se întâmple este relativ mică.

De ce unele persoane mor în somn

Există mai multe motive pentru care cineva ar putea muri în timpul somnului, dar de obicei acestea se concentrează pe trei dintre cele mai importante organe ale noastre.

”A muri în timpul somnului este de obicei legat de inimă, plămâni sau creier”, a explicat Dr. Milind Sovani, consultant în medicină respiratorie la Nottingham University Hospitals NHS Trust, potrivit IFL Science.

Atunci când dormim, suntem mai puțin susceptibili să putem răspunde semnalelor care ar putea indica ceva în neregulă cu aceste organe.

”Dacă stau în picioare și am o pauză de 10 secunde în ritmul cardiac, voi cădea și voi leșina și cineva va auzi zgomotul. Atunci când dormi, nu poți răspunde la propriile tale simptome”, a spus cardiologul Jack Flyer într-un interviu acordat The Wall Street Journal (WSJ). 

De ce unele persoane mor în somn - bolile cardiace

Cauza cea mai comună este legată de inimă. Potrivit lui Sumeet Chugh, director medical al Centrului de Ritm Cardiac al Cedars-Sinai, stopul cardiac brusc (SCA) este responsabil pentru 90% dintre decesele survenite brusc și neașteptat în timpul somnului, cunoscut și sub numele de moarte nocturnă, conform raportului WSJ.

Persoanele cu risc crescut de SCA includ cele cu boală coronariană, inimă mărită sau ritm cardiac neregulat (adesea unul rapid, numit și fibrilație ventriculară).

SCA apare atunci când inima încetează brusc să bată, ceea ce oprește fluxul de sânge către organele majore și poate duce la deces fără tratament imediat. Dintre toate decesele cauzate de SCA, 22% se întâmplă între 22:00 și 06:00, iar femeile sunt mai susceptibile să fie afectate în această perioadă.

De ce unele persoane mor în somn - apneea obstructivă de somn

Apneea obstructivă de somn (AOS) poate juca, de asemenea, un rol în decesul în timpul somnului. Persoanele cu AOS au mai mult de 2,5 ori mai multe șanse de a experimenta moartea cardiacă bruscă între 00:00 și 06:00 decât cei fără apnee obstructivă.

AOS implică îngustarea mușchilor căilor respiratorii, oprind temporar respirația unei persoane. Acest lucru cauzează lipsa de oxigen și, în consecință, crește ritmul cardiac și tensiunea arterială, ceea ce crește riscul de SCA, conform Dr. Chugh.

Cu toate acestea, AOS nu este adesea cauza decesului în timpul somnului pe cont propriu. De obicei, este legată de moartea nocturnă atunci când agravează o altă afecțiune, cum ar fi o problemă cardiacă.

De ce unele persoane mor în somn - epilepsia și accidentul vascular cerebral

Epilepsia este o afecțiune comună care afectează creierul și în care oamenii experimentează crize recurente. Pentru persoanele al căror atacuri nu pot fi controlate complet cu medicamente, moartea neașteptată în epilepsie (SUDEP) este principala cauză de deces. Deși motivele din spatele SUDEP nu sunt pe deplin clare, aceasta apare adesea noaptea, iar unele cercetări sugerează că somnul ar putea crește riscul de apariție.

Accidentul vascular cerebral poate fi, de asemenea, responsabil pentru decesul nocturn brusc. Aproximativ 25% dintre accidentele vasculare cerebrale apar în timpul somnului, iar afecțiuni precum AOS pot crește, de asemenea, riscul. Acestea se întâmplă atunci când un cheag sau un vas de sânge rupt oprește circulația sângelui către creier.

Fără aport de oxigen, celulele creierului mor, iar părțile corpului controlate de regiunile afectate ale creierului nu mai pot funcționa corect, ceea ce poate deveni în cele din urmă fatal.

Cum pot fi gestionate riscurile

Pentru cei cu afecțiuni medicale care pot crește riscul de deces în timpul somnului, se recomandă să discutați cu un medic, care va putea lua în considerare factori precum stilul de viață și istoricul familial. În ceea ce-i privește pe ceilalți, conform lui Chugh, riscul de deces brusc este relativ scăzut.

Pentru a menține acest risc la un nivel scăzut, medicii recomandă să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră, să dormiți suficient, să faceți exerciții și să mențineți o dietă sănătoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel