Te pregătești pentru prima ta...
Fenomenul bine cunoscut de ochi care se zbate este o experiență comună pentru mulți oameni.
Deși în majoritatea cazurilor această problemă este inofensivă, poate deveni enervantă și uneori poate sugera probleme de sănătate mai grave.
Cauza exactă a spasmelor oculare nu este cunoscută, dar afecțiunea poate proveni din nervii motori ai creierului, potrivit Hopkins Medicine.
Ticurile oculare sunt temporare și, în majoritatea cazurilor, dispar de la sine.
Ochii uscați, stresul, oboseala, oboseala ochilor și anumite medicamente pot contribui la un episod.
Stresul este una dintre principalele cauze ale zbaterii ochiului. În momentele de tensiune și anxietate, corpul reacționează prin diverse simptome fizice, iar zbătutul ochiului poate fi unul dintre ele.
Lipsa somnului și oboseala generală pot duce la apariția spasmelor oculare. Mușchii din jurul ochilor sunt suprasolicitați atunci când suntem obosiți, ceea ce poate provoca contracții involuntare.
Cofeina și alcoolul pot stimula sistemul nervos central, ceea ce poate duce la apariția spasmelor oculare. Consumul excesiv al acestor substanțe crește riscul de a experimenta zbateri ale ochiului.
Persoanele care petrec mult timp în fața ecranelor sau în medii uscate pot suferi de uscăciune oculară, care poate declanșa zbateri ale ochiului. Lacrimile artificiale sau pauzele regulate pot ajuta la ameliorarea acestui simptom.
De asemenea, deficiențele de vitamine și minerale, în special lipsa de magneziu, pot provoca spasme musculare, inclusiv ale ochilor. O dietă echilibrată poate preveni astfel de probleme.
Majoritatea ticurilor minore dispar de la sine. Pentru a opri imediat spasmele oculare, ar putea fi util să vă odihniți suficient, să aplicați o compresă caldă și să reduceți consumul de alcool, tutun și cofeină. Dacă ochii uscați sau iritați sunt cauza, opțiunile de tratament pentru spasmele oculare ar putea include lacrimi artificiale fără prescripție medicală, potrivit WebMD.
Potrivit Johns Hopkins Medicine, dacă spasmele oculare durează săptămâni sau duc la dificultăți în deschiderea ochiului sau dificultăți de vedere, contactați medicul oftalmolog pentru a stabili pașii următori. Medicul vă poate recomanda medicamente sau un plan de tratament pentru injecții cu toxină botulinică. Toxina botulinică este injectată sub pielea din jurul ochilor. Toxina relaxează și slăbește mușchii chiar sub piele, iar fiecare set de injecții previne spasmele timp de aproximativ trei luni. Efectele secundare ale acestor injecții pot include vânătăi minore la locurile de injectare, căderea temporară a pleoapelor sau vedere dublă temporară.
Rareori, în cazuri severe, poate fi recomandată intervenția chirurgicală dacă simptomele nu sunt controlate în mod adecvat prin injecțiile cu toxină botulinică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Te pregătești pentru prima ta...
Iubești condimentele sau te-ai...
Te-ai întrebat vreodată de ce apar...
Cât de pregătit este sistemul medical...
Acest tratament al cancerului hepatic...
Diabetul de tip 2 este o afecțiune...
Ce alegi între RMN și CT? Într-o lume...
Acest test banal îți arată cât de...