De ce se îngrașă românii iarna? Dr Șerban Damian, nutriționist, spune ce să mâncăm CORECT în sezonul rece

Nutriție
Vara s-a terminat demult, costumul de baie e ascuns în dulap și odată cu el am dat uitării și cât de mult ne-am străduit să arătăm bine la plajă. Acum, în prag de iarnă avem deja kilograme în plus. Medicul nutriționist Șerban Damian explică de ce se întâmplă asta, unde greșim și ce trebuie să facem ca să nu mai avem oscilații în greutate în funcție de sezon. 

Medicul nutriționist Șerban Damian a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, ce ar trebui să mâncăm în sezonul rece în funcție de cât de mult facem mișcare, dar și în funcție de zona în care locuim. De asemenea, acesta a dezvăluit și de ce oamenii au tendința să asimileze mai multe kilograme pe timp de iarnă. 

De ce mâncăm mai mult iarna

„În mod tradițional, până recent, alimentația oamenilor se modifica în funcție de sezon, din cauza faptului că accesul la anumite alimente devenea mult mai dificil sau chiar imposibil în anotimpul rece, în comparație cu cel cald. Spre exemplu, accesul la legume și verdețuri era mult mai dificil iarna, comparativ cu vara. În plus, expunerea la temperaturi scăzute impunea un aport energetic mai crescut, în mod particular prin creșterea consumului de grăsime animală (în România, vorbim despre consumul de grăsime și carne de porc).

Totuși, în ultimii zeci de ani, situația s-a schimbat semnificativ. Cei mai mulți oameni nu mai petrec atât de mult timp în frig, iar în privința alimentației, cel puțin în zona urbană, accesul la o mare varietate de alimente a devenit foarte facil. Nu mai este nicio problema să mănânci orice legume sau fructe, chiar exotice, atunci când afară sunt minus 20 de grade. Așadar, alimentația oamenilor din zilele noastre a devenit mult mai uniformă de-a lungul anului, mai ales cu renunțarea la unele tradiții care implică și consumul anumitor alimente” a arătat medicul nutriționist.

Ce trebuie să mâncăm iarna

Dr Șerban Damian spune că dieta de iarnă trebuie să ne-o construim în funcție de anumiți parametri. 

„Dacă vorbim de o persoană care are un stil de viață ce nu implică expunerea îndelungată la temperaturi scăzute și muncă fizică și care are acces la o gamă largă de alimente, atunci nu se impune o modificare a regimului alimentar, cu atât mai puțin o creștere a consumului de grăsimi. Ai o muncă de birou, circuli cu autobuzul sau mașina personală, nu dai nici măcar zăpada din față blocului – atunci nu ai de ce să te gândești să mănânci mai multe grăsimi iarna. Ba din contră! Mulți pun câteva kilograme pe ei pentru că devin mai sedentari și mănâncă mai mult și mai consistent, conform tradițiilor", a explicat dr. Șerban Damian.

Cine are cu adevărat nevoie de alimente mai grase iarna, aflați pe DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel