De ce se exfoliază pielea după ce ne bronzăm. Efectul pe termen lung

bronz - FOTO: Freepik@barmaleeva
ASTA se întâmplă cu pielea când te bronzezi. De ce se duce pielea chiar dacă nu ai arsură solară și ai folosit SPF.

După o zi lungă de vară petrecută la soare, mulți dintre noi considerăm că am reușit dacă ne întoarcem acasă cu un bronz frumos și nu cu o arsură roșie și dureroasă. Totuși, știm cu toții că expunerea la soare este periculoasă. Iar acel "bronz strălucitor și sănătos" pe care îl ai? Din păcate, este tot o formă de daune aduse pielii tale.

"Corpul nu creează un bronz pentru a fi frumos – nu există un avantaj evolutiv în acest sens. Mai degrabă, bronzarea este un răspuns direct la mutațiile care apar în ADN-ul nostru", spune Aleksandar Sekulic, M.D., principal al echipei de cercetare în melanom Stand Up To Cancer Dream Team și dermatolog la Mayo Clinic, într-un interviu pentru SELF.

Pielea ta suferă daune la nivel celular, iar aceste daune microscopice pot duce în timp la cancer. Când celulele pielii sunt expuse la razele UV ale soarelui, ele se apără, trimițând celule de pigment (melanocite) către suprafață. Acest pigment ajută la blocarea radiațiilor UV pentru a proteja cele mai importante părți ale celulelor.

"Ceea ce fac celulele cu acest pigment pe care l-au primit ca dar este să-l adune deasupra nucleului celulei, ca o umbrelă", explică dr. Sekulic.

Când pigmentul se acumulează, pielea arată mai bronzată. Cu cât pielea ta este mai amenințată, cu atât mai mult lucrează pentru a forma scuturi de pigment. De aceea te bronzezi mai închis pe măsură ce stai mai mult afară.

Vezi și: Valoarea la care se consideră că ai colesterolul mărit. Dr. Sorin Băilă: Este foarte, foarte mult. Nu e normal să ajungem aici

Pigmenul diferă în funcție de tonul pielii

Persoanele cu tonuri de piele mai deschise, de obicei, nu pot crea atât de mult pigment, iar ceea ce creează nu este la fel de eficient.

"Umbrela mai deschisă are mai multe găuri. Nu toată lumea va avea aceeași capacitate de a se proteja", mai explică dr. Sukulic.

De aceea, este important să ne întărim apărarea naturală a pielii. Chiar și pentru cei care se bronzează ușor, acest mecanism de apărare nu este complet eficient și nu poate înlocui protecția oferită de crema de protecție solară. De exemplu, bronzul de bază pe care îl obții pentru a preveni arsura este, cel mult, echivalentul aplicării unei creme cu SPF 3, conform CDC.

Dermatologii recomandă să folosești cel puțin SPF 30 pentru a te proteja de daunele solare, care includ mutații ale ADN-ului ce pot duce la cancer de piele și deteriorarea fibrelor conjunctive, provocând riduri, lăsare și pete solare. De asemenea, este important să știm că persoanele cu pielea mai închisă, chiar dacă au mai multă melanină, sunt încă susceptibile la cancerul de piele și alte forme de daune solare.

Vezi și: Fracturile de șold la pacienții cu demență. Beneficiile și riscurile chirurgiei

Bronz - FOTO: Freepik@olanod

De ce se descuamează pielea după bronz

Arsurile solare apar atunci când pielea este expusă prea mult timp la radiațiile ultraviolete B de la soare, depășind capacitatea de apărare a pielii. Persoanele cu pielea mai deschisă sunt mai predispuse la arsuri severe.

Arsurile solare se împart în două tipuri principale

Arsura solară de gradul întâi: Este roșie și dureroasă, afectând doar stratul superior al pielii (epidermul). Aceasta se vindecă de obicei în câteva zile.

Arsura solară de gradul doi: Este extrem de roșie, provoacă umflături și vezicule, afectând straturile mai adânci ale pielii (dermul) și terminațiile nervoase. Vindecarea poate dura mai mult și va fi mai dureroasă, potrivit Skin Cancer.

Vezi și: Trosnitul gâtului, nesănătos. Poate provoca AVC

Cum îngrijim pielea

Pentru a alina disconfortul, evită expunerea la soare și ia băi sau dușuri reci. Ibuprofenul sau aspirina pot reduce durerea. Hidratează pielea cu creme pe bază de aloe vera sau soia. Evită produsele pe bază de petrol sau ulei, deoarece acestea pot agrava arsurile. Bea multă apă pentru a preveni deshidratarea.

Când pielea începe să se decojească, continuă să o hidratezi pentru a accelera procesul de vindecare. Protejează și acoperă zonele afectate.

Nu încerca să îndepărtezi pielea care se decojește. Las-o să cadă de la sine, deoarece exfolierea poate agrava starea pielii. Evită expunerea suplimentară la soare, deoarece pielea arsă este mai sensibilă. Poartă îmbrăcăminte protectoare și caută umbra, în special între orele 10 AM și 4 PM.

Pentru a preveni arsurile solare, folosește întotdeauna un protector solar cu spectru larg și SPF 30 sau mai mare. Aceasta este cea mai eficientă metodă de a evita problemele legate de expunerea la soare și riscurile de cancer de piele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel