De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac

Carne, cartofi - Foto: Freepik @vipdiplomby
Adevărul despre combinația clasică de carne cu cartofi. Ți-ai putea sabota fără să știi sănătatea. Iată ce spun studiile despre acest obicei alimentar pe care toți îl avem.

Carnea și cartofii formează una dintre cele mai populare combinații culinare, însă studii recente arată că această asociere poate să nu fie cea mai benefică pentru sănătate.

Un aspect mai puțin discutat despre combinația de carne și cartofi este influența pe care o poate avea asupra microbiomului intestinal - comunitatea de bacterii benefice din intestin care joacă un rol crucial în sănătatea generală.

Carnea este bogată în proteine și grăsimi, care necesită un mediu acid pentru a fi digerate eficient. Pe de altă parte, cartofii conțin amidon, care necesită un mediu alcalin pentru descompunere.

Vezi și:

Ce se întâmplă când mănânci slănină sau afumături. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Induc refluxul acid

Ce se întâmplă dacă mănânci mâncare fierbinte. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Agentul termic este implicat

Cancerul scuamo-celular al esofagului, în creștere. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Factori de mediu, obiceiuri alimentare

Consumul lor simultan poate încetini procesul digestiv, cauzând balonare, indigestie și reflux gastroesofagian.

Mai mult, când consumi carne și cartofi la aceeași masă, digestia încetinită poate favoriza fermentarea carbohidraților nedigerați în intestinul gros. Acest proces poate duce la formarea de gază și toxine, care pot perturba echilibrul microbiomului. Pe termen lung, un microbiom dezechilibrat este asociat cu probleme digestive cronice, precum sindromul de intestin iritabil și cu riscul crescut de boli inflamatorii intestinale.

Un studiu publicat în Journal of Food Digestion în anul 2021, a arătat că alimentele cu cerințe digestive opuse pot întârzia golirea stomacului și pot suprasolicita sistemul digestiv.

Apoi, cartofii sunt carbohidrați cu un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că pot crește rapid nivelul glicemiei.

Combinați cu carnea, care necesită mai mult timp pentru digestie, se poate genera o fluctuație bruscă a zahărului din sânge.

Potrivit unui studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition în anul 2020, astfel de fluctuații pot contribui la:

- Rezistența la insulină

- Creșterea riscului de diabet de tip 2

Mai mult, dieta modernă bogată în carne și carbohidrați poate favoriza un mediu acid în organism, care este asociat cu inflamația cronică.

Inflamația este un factor cheie în dezvoltarea unor boli precum:

- Artrita reumatoidă

- Boli cardiovasculare

- Cancer 

Conform unui raport din Nutrition and Cancer Journal, o dietă bazată pe combinații nepotrivite de alimente poate contribui la stres oxidativ și inflamație.

De asemenea, carnea și cartofii sunt alimente bogate în calorii, iar combinația lor poate duce la un aport energetic ridicat.

În plus, digestia lentă poate contribui la depunerea grăsimilor și creșterea în greutate.

Studiile arată că mesele bogate în grăsimi și carbohidrați procesați cresc riscul de obezitate, mai ales la persoanele sedentare.

Pentru o combinație ușoară pentru digestie poți combina:

Carne cu legume verzi precum broccoli sau spanac - combinație care oferă fibre bune pentru digestieCartofi dulci cu surse vegetale de proteine precum linte sau fasole - combinație care menține glicemia stabilăCarne slabă cu quinoa sau orez brun - combinație care oferă un aport optim de proteine și carbohidrați cu digestie lentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Activitatea care menține mintea agilă. Ce trebuie să faci

Crossuri externe

pixel