De ce să ai prieteni buni: te-ar putea ajuta la sănătate, fără să știe

Prieteni, prietene, relații sociale. Foto: pixabay
Un prieten care este „un bun ascultător” ar putea să ne ajute la sănătate, au constatat cercetătorii.

A avea un prieten care știe să asculte ar putea avea un efect mult mai important în viața ta, decât ți-ai imaginat. Nu doar că te va face să te simți mai bine emoțional, dar asta ar putea avea beneficii și asupra sănătății tale.

Acest tip de sprijin ar putea contribui, de asemenea, la o mai bună cunoaștere în ultimii noștri ani, potrivit unui studiu publicat online pe 16 august 2021 de JAMA Network Open.

Cercetătorii de la Harvard și alte instituții au evaluat informațiile de sprijin social auto-raportate ale a aproape 2.200 de participanți, precum și teste psihologice și scanări care au măsurat volumul creierului participanților. (Scăderea creierului poate fi un semn al îmbătrânirii sau al schimbărilor legate de demență.)

În comparație cu persoanele care nu au avut prieteni pe care să-i considere „buni ascultători” în viața lor, cei care au avut întotdeauna oameni acolo pentru a asculta au avut mai multă rezistență cognitivă - abilități de gândire mai bune decât se așteptau, pentru nivelul de scăderi pe care le-au avut în volumul creierului.

Cercetătorii sugerează că a avea pe cineva cu care să vorbești poate reduce stresul și inflamația creierului și poate promova substanțele chimice care stimulează sănătatea creierului și te mențin mai clar, mai mult timp.

Specialiștii mai atrag atenția asupra a cinci obiceiuri care ne pot distruge creierul:

1 Consumul prea mult de alcool

Un cocktail sau două te pot ajuta să te simți bine, dar exagerarea regulată poate duce la micșorarea creierului. 

2 Fumatul

Un studiu a constatat că fumatul regulat a unei singure țigări pe zi poate reduce capacitatea cognitivă, în timp ce fumatul unui pachet pe zi poate reduce gândirea critică și memoria cu aproape 2%.

3 Excesul de cafea

Un studiu australian care a inclus aproape 400.000 de persoane a constatat că cei care au raportat că beau mai mult de șase cești de cafea pe zi au un risc cu 53% mai mare de demență și un volum mai mic al creierului, decât cei care au băut mai puțin. 

4 Lipsa exercițiilor fizice

Un studiu prezentat în primăvara anului trecut a constatat că adulții în vârstă care fac exerciții fizice moderate - inclusiv mersul pe jos, grădinărit, înotul sau dansul - au o contracție semnificativ mai mică a creierului decât cei care sunt inactivi. 

5 Prea mult stres

Persoanele care duc o viață stresantă pot experimenta contracția creierului și pierderea memoriei chiar înainte de a împlini 50 de ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel