Adevărul despre "Blue Monday" sau...
Unele virusuri sunt mai eficiente în perioada rece, iar un exemplu clar în acest sens sunt virusurile gripale. Conform afirmațiilor conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, aceste virusuri se multiplică și se atașează mai bine la temperaturi scăzute. Virusul gripal, în special, pătrunde în organism prin nas, iar răspândirea acestuia este favorizată de condițiile de frig.
Deși mulți cred că frigul poate fi principalul factor de îmbolnăvire, explicațiile medicului arată că acest lucru nu este complet corect.
"Sunt unele virusuri care reușesc să se atașeze și să circule mai bine în vreme rece. Virusurile gripale se multiplică și se atașează la temperaturi mici. Virusul gripal intră prin nas. Alte virusuri sunt de vreme caldă.
Ar putea să conteze frigul, dar nu așa cum credem noi că dacă ne înfofolim nu facem boala. Nu e adevărat. Putem să o facem. Are legătură cu rata de multiplicare mai eficient procentuală la temperaturi mai mici sau mai mari.
Nu trebuie să ne panicăm. Toate bolile virale, obișnuite, nu vorbesc de lucruri pandemice, așa cum vin, așa vor trece, în ciuda tratamentului", a explicat conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, în cadrul emisiunii Părinți Prezenți, realizată de redactorul șef al site-ului Părinți și Pitici, Loredana Iriciuc.
Este important de menționat și faptul că nu toate virusurile se adaptează la frig. Există și virusuri care se răspândesc mai ușor în condiții de vreme caldă, având comportamente diferite față de cele care preferă temperaturile scăzute. Astfel, contextul sezonier are un impact asupra răspândirii diferitelor tipuri de virusuri, iar fiecare sezon aduce cu sine riscuri specifice.
De ce răcim iarna - FOTO: Captură YouTube
Frigul poate slăbi sistemul imunitar, făcându-ne mai vulnerabili la infecții. Expunerea prelungită la frig poate reduce eficiența sistemului imunitar, iar aerul rece poate afecta mucoasele din nas și gât, lăsându-le mai expuse agenților patogeni.
În timpul iernii, oamenii tind să petreacă mai mult timp în interior, în încăperi mai închise, cu aer mai uscat. Acest lucru favorizează răspândirea virusurilor, cum ar fi cele care provoacă răceli și gripă, deoarece contactul cu persoanele infectate este mai frecvent.
În perioada rece, activitatea fizică este adesea redusă, iar lipsa exercițiilor poate slăbi sistemul imunitar și poate contribui la creșterea riscului de îmbolnăvire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Adevărul despre "Blue Monday" sau...
Linia de gardă de la secţia de...
De ce răcim iarna chiar dacă ne...
Acest tip de cancer te izolează, te...
Acestea sunt riscurile la care te...
Un bărbat a fost adus la UPU cu o...