De ce pacienții cu boala ficatului gras fac forme severe de COVID-19
25 oct, 18:55
Cercetătorii au observat că cel puțin 80% dintre pacienții cu forme grave de COVID suferă de obezitate și boala ficatului gras. 
Ficat

Cercetătorii spanioli au observat că acolo unde steatohepatita nealcoolică, adică ficatul gras non-alcoolic, este asociată de obezitate se vede o reacţie mai mare între o enzimă și molecula care permite uniunea dintre membrana virusului SARS COV- 2 şi celulă.

Cel puţin 80% din pacienţii cu forme grave de COVID-19 din Spania suferă de obezitate şi printre simptomele cele mai întâlnite se numără şi insuficienţa hepatică.

”Descoperirile noastre sugerează că bărbaţii obezi, afectaţi de o boală hepatică prin acumulare de grăsime şi dacă aceasta este avansată prezintă simptome grave de COVID, pentru că au o activitate crescută a uneia dintre moleculele absolut indispensabile pentru ca virusul să intre. Se explică astfel de ce bărbaţii obezi cu acumulare de grăsime la ficat au simptome mai grave de COVID-19, în comparaţie cu femeile care au o stimulare mai mică a acestui receptor numit ACE2 şi cu cei care nu au această afecţiune hepatică”, susține Javier Crespo, preşedintele Societăţii Spaniole de Patologie Digestivă.

Mai multe despre cercetarea spaniolilor puteți citi pe DC News.


Ştiri Recomandate

Ședința de Guvern
BREAKING NEWS
Medic
BREAKING NEWS
Sistemul de penalizare pentru medicii de familie, cum va fi modificat. Ultima informație de la Guvern
PARACETAMOLUM + CODEINUM - prospect
PARACETAMOLUM + DICLOFENACUM - prospect
Gătitul pe foc de lemne, periculos. Recomandările experților


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri