De ce ne trosnesc oasele odată cu înaintarea în vârstă. Afecțiunile din spatele sunetului

de ce ne trosnesc oasele - FOTO: Freepik
De ce ne trosnesc oasele. Oamenii pot experimenta această senzație la orice vârstă, dar devine mai comună pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. De ce se întâmplă acest lucru și ce alte afecțiuni poate indica.

De ce ne trosnesc oasele. Sunetul asociat cu crepitus poate fi uneori suficient de puternic pentru ca alte persoane să-l audă. Trosnitul oaselor, denumit si crepitus articular, face referire la orice sunet de frecare, scârțâire care apare atunci când se mișcă o articulație.

De ce ne trosnesc oasele - ce este crepitus

Crepitus este adesea cauzat de mici bule de gaz care se formează și apoi se colapsează în interiorul articulațiilor. Acest tip de pocnit nu provoacă în mod obișnuit durere.

Cauzele comune ale crepitusului includ:

- Bule de aer care se sparg în interiorul articulației. Acest tip de pocnit nu provoacă durere.

- Tendoane sau ligamente care trec peste structurile osoase ale articulației. Acesta poate provoca uneori durere.

- Artrita, de obicei osteoartrita sau artrita reumatoidă, care determină degenerarea cartilajului articular al unei articulații. Deși artrita adesea duce la durere, nu toți cei cu degenerarea articulațiilor o vor experimenta.

Atunci când cartilajul unei articulații se degradează, articulația nu mai este protejată eficient împotriva frecării și impacturilor. În plus, pierderea cartilajului poate modifica biomecanica articulației și poate determina oasele să se frece unul de celălalt. Aceste schimbări pot duce la crepitus.

Multe persoane experimentează crepitus la genunchi. Oamenii pot avea, de asemenea, crepitus în alte articulații, cum ar fi șoldul, umărul, gâtul și coloana vertebrală, care sunt adesea afectate de artrită.

Crepitus, de obicei, nu este o cauză de îngrijorare. De fapt, majoritatea oamenilor experimentează pocnitul articulațiilor ocazional, ceea ce este considerat normal. Cu toate acestea, dacă crepitusul este regulat și este însoțit de durere, umflare sau alte simptome îngrijorătoare, acesta poate fi un semn de artrită sau altă afecțiune medicală, potrivit Arthritis Health.

Vezi și: Vitamina esențială care te poate ucide. Deteriorează organele vitale. Slăbește oasele, atacă inima și rinichii și duce la deces

Ce este crepitația

Crepitația este un simptom al unei afecțiuni medicale subiacente care implică oasele, articulațiile sau mușchii. Este caracterizată prin senzația de frecare și/sau sunet atunci când vă mișcați articulațiile. Acest lucru poate varia de la o crăpare ușoară până la un zgomot puternic de pocnit. Senzația poate fi inconfortabilă sau chiar dureroasă pentru unele persoane.

Crepitația poate apărea în orice articulație a corpului, inclusiv gât, umeri, coate, încheieturi, șolduri, genunchi și glezne. De obicei, este cauzată de o lipsă de lubrifiere între oase sau cartilaje din cauza uzurii sau inflamației.

Vezi și: Fructul care previne demența. Reduce inflamația din creier și îmbunătățește memoria. Are și efect antidepresiv

Diferite tipuri de crepitație

Următoarele sunt diferitele tipuri de crepitație:

Crepitația articulară: Crepitația articulară este sunetul care apare atunci când suprafețele a două oase, cum ar fi articulația genunchiului, se freacă una de cealaltă din cauza lipsei de lubrifiere.

Crepitația osoasă: Crepitația osoasă este sunetul care apare atunci când două fragmente ale unui os fracturat se freacă una de cealaltă.

Crepitația bursitei: Bursita este o inflamație a bursei, care sunt mici saci de lichid care amortizează și protejează articulațiile. Crepitația bursitei este sunetul care apare dacă bursa conține particule fibroase mici și libere.

Crepitația tenosinovitei: Tenosinovita este o inflamație a tendoanelor și teacelor tendinoase. Crepitația tenosinovitei este sunetul care apare atunci când tendoanele inflamate se freacă una de cealaltă.

Simptome asociate cu crepitația articulară

Dacă aveți crepitație articulară, există o șansă bună că zgomotul pe care îl auziți nu este singurul simptom. Dacă există o cauză subiacentă, puteți experimenta și următoarele simptome:

Durere articulară: Durerea este cel mai frecvent simptom asociat cu crepitația articulară. Durerea asociată cu crepitația poate varia de la ușoară la severă. Puteți experimenta o durere surdă, rigiditate și sensibilitate în articulație. Puteți simți, de asemenea, dureri ascuțite și înțepături când vă mișcați articulația afectată.

Umflare: Crepitația articulară poate fi însoțită și de umflare în jurul articulației afectate. Această umflare este cauzată de inflamație, care poate apărea din mai multe motive, inclusiv artrita sau tendonita. Zona poate părea caldă la atingere și poate deveni roșie și umflată, potrivit Neuragenex.

Vezi și: Chimioterapia, dezvăluire sumbră. Cel mai comun tratament, ineficient în fața celulelor canceroase. Pur și simplu opresc terapia

Afecțiuni asociate cu senzația de frecare în articulații

Următoarele sunt unele dintre cele mai comune afecțiuni medicale asociate cu crepitația articulară:

Fibromialgia: Fibromialgia poate duce la senzația de frecare, adesea numită ”crepitație” în mușchi. Această senzație rezultă din acumularea de mici depozite de calciu în țesuturile musculare, determinând rigiditate și disconfort. Prezența acestor depozite de calciu se atribuie dezechilibrelor hormonale și chimice observate în mod obișnuit la persoanele cu fibromialgie.

Gută: Guta este un tip de artrită cauzată de acumularea de cristale de acid uric în articulații. Guta afectează de obicei degetul mare de la picior, dar poate afecta și alte articulații, cum ar fi genunchiul și glezna. Articulația afectată poate deveni umflată, dureroasă și sensibilă. Gută poate provoca crepitație atunci când mișcați articulația din cauza frecării cristalelor una de alta.

Artrita reumatoidă: Artrita reumatoidă este o boală autoimună care provoacă inflamație în articulații. Ca rezultat, pot apărea durere, umflare și rigiditate în articulația afectată. Artrita reumatoidă poate provoca crepitație atunci când mișcați articulația din cauza deteriorării cartilajului sau frecării tendoanelor una de alta.

Vezi și: Adevărul despre fructe. Prof. dr. Gabriel Constantinescu: Îngrașă! Nu sunt bune. Nu slăbesc, au calorii

Osteoartrită: Osteoartrita este o boală degenerativă a articulațiilor care determină deteriorarea cartilajului din articulații. Acest lucru poate provoca durere, rigiditate și umflare în zona afectată. De asemenea, poate provoca crepitație atunci când mișcați articulația din cauza uzurii cartilajului care se deteriorează și mai mult.

Boala Lyme: Boala Lyme este o infecție cauzată de bacterii care se răspândesc prin înțepătura unei căpușe infectate. Aceasta poate duce la crepitație deoarece bacteriile pot provoca inflamație în articulații, care apoi se freacă una de alta și creează o senzație de frecare.

Lupus Eritematos Sistemic (LES): Lupus eritematos sistemic este o afecțiune autoimună cronică caracterizată prin inflamație articulară. Este cauzată de sistemul imunitar al organismului care atacă propriile țesuturi și organe. Aceasta poate duce la durere articulară, rigiditate și umflare care pot provoca crepitație atunci când mișcați articulația afectată.

Spondilita anchilozantă: Spondilita anchilozantă este o afecțiune autoimună cronică care poate provoca inflamație în coloană și articulații. Poate cauza dureri, rigiditate și umflare în zonele afectate. Articulația poate crăpa atunci când o mișcați din cauza inflamației și deteriorării cartilajului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel