De ce ne îngrășăm după 40 vârsta de ani. Dr. Corina Neamțu: Se depune întotdeauna

ingrasam - FOTO: Freepik@jittima1921
EXCLUSIV
De ce ne îngrășăm după vârsta de 40 de ani. Care este, de fapt, rolul tiroidei în acest fenomen neplăcut.

Rolul glandei tidoide în procesul de îngrășare rămâne un subiect controversat. Recent, specialiștii au încercat să clarifice această problemă și să demitizeze concepțiile greșite.

Hipotiroidismul nu duce la acumularea de kilograme

Dr. Corina Neamțu, medic endocrinolog, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, de ce hipotiroidismul este o cauză comună a obezității este mai mult un mit decât o realitate medicală solidă. Mulți dintre noi nu conștientizăm cât de mult consumăm și cât de puțin ne mișcăm, de fapt.

"Nu este deloc o realitate medicală, e mai mult folcor și e mai mult o părere extramedicală, pentru că atunci când începem să ne îngrășăm ne gândim că avem o disfuncție. Nu avem nicio cuantificare a caloriilor pe care le ingerăm, nici a sportului pe care-l facem. Pentru că plusul se depune întotdeauna. 

Hipotiroidismul, care nu este o afecțiune deloc rară, nu duce la îngrășare, duce la retenție hidrică. Deci, pe cântar poate să apară un plus de câteva kilograme, nicidecum de 20!

Însă, atunci când se echilibrează disfuncția, ele se pierd pentru că reprezintă doar o retenție hidrică, nu de grăsimi. Dar, de principiu, 99% dintre pacienții supraponderali și obezi n-au nicio disfuncție tiroidiană", a explicat dr. Corina Neamțu, medic endocrinolog, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Vezi și: Cele două tipuri de hepatită pe care le poți face din cauza alimentelor sau a apei. Prof. univ. dr. Carmen Dorobăț: Se transmit pe cale digestivă

Control tiroidian - FOTO: Freepik

Rolul glandei tiroide în procesul de îngrășare

Glanda tiroidă joacă un rol crucial în reglarea metabolismului și, implicit, în procesul de îngrășare sau pierdere în greutate. Metabolismul este procesul prin care organismul convertește alimentele în energie. Hormonii tiroidieni secretați de glanda tiroidă, în special triiodotironina (T3) și tiroxina (T4), sunt responsabili de reglarea metabolismului bazal al organismului.

Atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni, așa cum se întâmplă în hipotiroidism, metabolismul încetinește. Ca rezultat, organismul arde calorii mai lent, ceea ce poate duce la o tendință de îngrășare, chiar și cu un aport caloric normal. De asemenea, nivelurile scăzute de hormoni tiroidieni pot afecta modul în care organismul folosește grăsimile și carbohidrații pentru a obține energie.

Vezi și: Cel mai bun lucru pentru sănătatea creierului. Acad. prof. univ. dr. Vlad Ciurea: Trebuie să prioritizăm lucrurile

Hipotiroidismul, ce este

Hipotiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian pentru a satisface necesitățile organismului. Tiroida este o glandă în formă de fluture situată în partea din față a gâtului și este responsabilă pentru producerea hormonilor care controlează metabolismul corpului.

Când glanda tiroidă nu funcționează corect, nivelurile hormonilor tiroidieni sunt prea scăzute, ceea ce poate duce la o varietate de simptome, cum ar fi oboseală, creștere în greutate, frig persistent, piele uscată, creștere a părului, depresie și probleme de concentrare. Tratamentul pentru hipotiroidism implică de obicei administrarea de hormoni tiroidieni sintetici pentru a compensa lipsa de producție a acestora de către glanda tiroidă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel