De ce îți ia foc gura când mănânci usturoi

Usturoi. Foto: Pixabay
Profesorul Dan Vodnar spune că usturoiul stimulează senzorii de căldură de la nivelul limbii, la fel ca și atunci când mâncăm preparate condimentate cu chili.

Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, dezvăluie, pe pagina de Facebook a proiectului său Știință cu sare și piper, explicația științifică a motivului pentru care ne ia gura foc când mâncăm usturoi. 

”Știați Că

Usturoiul stimulează senzorii de căldură situați la nivelul limbii? Usturoiul conține un compus de aromă numit alicină, care se comportă asemenea capsaicinei din chili, adică activează și stimulează senzorii de căldură situați la nivelul limbii”, notează Dan Vodnar.

Beneficiile consumului de usturoi

* întărirea arterelor (ateroscleroză) - consumul de usturoi pare să ajute la încetinirea întăririi arterelor.

* niveluri ridicate de colesterol sau alte grăsimi (lipide) din sânge (hiperlipidemie) - consumul de usturoi pe cale orală zilnic timp de cel puțin 8 săptămâni ar putea reduce colesterolul total și lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL, colesterol „rău”) la persoanele cu niveluri ridicate de colesterol. Dar orice beneficiu este probabil mic. Iar consumul de usturoi nu ajută la creșterea colesterolului ”bun” sau la un nivel mai scăzut al altor grăsimi din sânge numite trigliceride.

* tensiune arterială crescută - luarea usturoiului pe cale orală pare să reducă tensiunea arterială sistolică (numărul maxim) cu aproximativ 7-9 mmHg și tensiunea arterială diastolică (numărul inferior) cu aproximativ 4-6 mmHg la persoanele cu tensiune arterială crescută.

* acumularea de grăsimi în ficat la persoanele care consumă puțin sau deloc alcool (boală hepatică grasă nealcoolică sau NAFLD). Luarea pudrei de usturoi pe cale orală pare să ajute la îmbunătățirea sănătății ficatului la persoanele cu boala ficatului gras. Persoanele care mănâncă mai mult usturoi, de asemenea, par a fi mai puțin susceptibile de a fi diagnosticate cu boala ficatului gras non-alcoolic, potrivit webmd.

Cum scapi de mirosul de usturoi de pe mâini

Utilizarea acestui aliment în bucătărie poate fi o adevărată durere de cap și nu pentru că este greu de tăiat, ci din cauza mirosului său puternic. Când toci usturoiul pentru a face orice fel de mâncare, mirosul său persistă ore întregi pe degete, chiar și după spălarea temeinică a mâinilor cu săpun. 

Bucătarul spaniol Javier Peña are un truc pentru a elimina acest miros enervant: de îndată ce ai tocat usturoiul, spală-te pe mâini cu multă apă rece. Metodă consta în a nu freca mâinile, pentru că altfel mirosul ajunge pe degete. Un alt truc poate fi utilizarea unor produse care au o aromă mai puternică decât usturoiul. Frecarea degetelor cu pătrunjel proaspăt, zaț de cafea sau lămâie poate ajuta la îndepărtarea mirosului neplăcut de usturoi. De asemenea, poate fi foarte util să pui puțină sare pe palma mâinii și să dai drumul la robinet astfel încât apa rece să creeze o pastă cu care să exfoliezi pielea, sarea va absorbi mirosul de usturoi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel