De ce îngrașă pâinea caldă și riscurile unei alimentații picante. Nutriționist: Metabolismul este cheia

de ce ingrasa painea calda. FOTO Pexels @ Felicity Tai
De ce îngrașă pâinea caldă, scoasă din cuptor, dar și de ce nu slăbim dacă mâncăm picant, sunt două dintre miturile demontate de nutriționistul Alina Epure.

Parte dintre miturile legate de alimente și alimentație au fost demontate de terapeutul nutriționist Alina Epure, la ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1. 

”Cartofii, prin aportul mare de hormoni de creștere pe care îl aduc, o dată cu gustul bun din farfurie, pot declanșa aceste creșteri de greutate. Este important să vedem și metabolismul individual, cum ne ajută sau nu, dar greutatea nu este singurul barometru al stării de sănătate. Dacă nu ne îngrășăm mâncând cartofi, efectele benefice nu apar mâncând cartofi”, a explicat nutriționistul.

Alimentația, mituri sau adevăruri

Monotonia alimentară, mit real. Consumul unui singur produs pe o perioadă îndelungată ”ne ajută sau nu. Din punct de vedere al nutrienților pot apărea carențe pentru că această repetitivitate nu ne mai permite să asimilăm corect nutrienții din alimentele respective, dar prin această monotonie poate să apară și o stagnare a greutății, poate chiar și o scădere, la un moment dat”, a explicat nutriționistul, cu privire la scăderea în greutate prin această metodă, adăugând că nu recomandă, ”varietatea este mai importantă decât greutatea”.

Alimentele rafinate, calde, blochează metabolismul. Potrivit nutriționistului, toate alimentele rafinate, fie că e vorba de pâine, pizza sau paste calde, blochează metabolismul. ”De aici pot apărea cu mai multă ușurință creșterile de greutate. Se inactivează enzimele care pot metaboliza carbohidrații. Nu recomand”, a mai spus Alina Epure.

Vitamina K, responsabilă cu protejarea împotriva îmbătrânirii. Demența și boala Alzheimer, pe lista beneficiarelor

Oul, prieten sau dușman. ”Prietenul nostru, dacă este într-o cantitate corectă, și în special pentru sportivi, albușurile sunt foarte bune prin aportul de proteine”, a precizat nutriționistul.

”Ar fi minunat să se inventeze așa ceva, să mâncăm orice, oricând”, a spus nutriționistul cu privire la o mâncare ce ne poate slăbi. ”Sunt alimentele din categoria fructelor și legumelor, pe care le putem avea într-o cantitate mai mare, fără să impacteze într-un mod negativ greutatea noastră”, a explicat Alina Epure.

Mâncarea picantă slăbește. Acesta este doar un mit, susține nutriționistul, precizând că, mai mult, putem avea probleme cu hemoroizii de la consumul de alimente picante, neavând un metabolism adaptat gustului intens pe zona de picant.

Superalimentele pentru răceală. Potrivit nutriționistului, există o serie de alimente ce ne pot proteja de răceală, care ne stimulează sistemul imunitar să funcționeze la capacitate maximă. ”În special cele care conțin foarte multă vitamina C, măceșe, cătină, fructele de pădure, pătrunjelul verde, și această varietate și cumpătare din farfuria noastră de zi cu zi”, mai spune Alina Epure.

Shake-urile verzi, booster-ul de sănătate, între mit și realitate. ”Depinde foarte mult de ce avem în compoziția acestor shake-uri, că dacă avem două frunze de spanac care să dea culoarea verde, dar acolo mai avem și unt de arahide, și lapte de cocos, și banane, și migdale, și fulgi de ovăz, atunci reprezintă o bombă calorică și nu știu dacă este adaptată această compoziție nutritivă pentru fiecare dintre noi.

Dar dacă sunt aceste shake-uri sau sucuri/smoothie-uri din țelină, păstârnac, pătrunjel, varză kale, broccoli, spanac, atunci da, pot aduce foarte multe beneficii pe detoxifiere”, susține nutriționistul.

Dulcele îngrașă, dar când. Creșterea în greutate ca urmare a consumului de dulce depinde mult de ceea ce este adus în respectivul desert, putând fi integrat în meniu, chiar și pentru un metabolism mai lent.

Fructe și legume, nelimitate. ”Nimic nu este nelimitat. Fructele, prin aportul mare de calorii pe care îl aduc și bine-înțeles, prin indicele glicemic, mai ales dacă sunt deshidratate, pot declanșa creșteri în greutate semnificative. Legumele, într-adevăr aduc beneficii mari, dacă sunt pregătite corect.

Dacă prăjim cartofii este clar că nu mai avem aceeași greutate, dacă mergem pe cartofi dulci prăjiți, de asemenea, pot crea un impact negativ asupra greutate, dacă în salate punem foarte multe dressinguri, acestea nu mai au efecte benefice asupra greutății”, mai spune nutriționistul Alina Epure.

Vezi și: Alimentația fast-food, recompensa nesănătoasă. Nutriționist: Generează dependențe

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel