Caracterizate de lipsa unui...
Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, riscul lor de boli cardiovasculare (BCV) îl depășește pe cel al bărbaților, în mare parte din cauza nivelurilor scăzute de estrogen care reglează funcția vasculară. Ca rezultat, multe cercetări se concentrează pe diverși factori de risc. Un nou studiu sugerează că mâncatul singur poate contribui la un risc crescut de boli de inimă la femeile în vârstă. Rezultatele studiului (link direct studiu) au publicate online în Menopause, revista The North American Menopause Society (NAMS).
Ca parte a efortului general de reducere a incidenței BCV, a existat o conștientizare tot mai mare a obiceiurilor alimentare sănătoase. Cu toate acestea, importanța de a avea un partener atunci când iei masa a fost în mare măsură trecută cu vederea în studiile anterioare. Schimbările recente din societate au făcut ca mai mulți oameni să mănânce în mod regulat singuri. Unele dintre motivele principale includ o creștere a numărului de gospodării cu o singură persoană.
Protocoalele de distanțare socială introduse ca răspuns la pandemia de COVID19 au restricționat și mai mult mesele luate cu alții. În plus, platformele mobile pentru serviciile de livrare de alimente au devenit mai populare, motivând și mai mult oamenii să mănânce singuri.
Cu mai mulți oameni care mănâncă singuri, au fost ridicate numeroase probleme de sănătate. Un studiu anterior a raportat că o frecvență mai mare de a mânca singur este asociată cu un risc mai mare de obezitate abdominală și de tensiune arterială crescută. Când mănâncă singuri, oamenii tind să mănânce mai repede, ceea ce duce adesea la creșterea indicelui de masă corporală, a circumferinței taliei, a tensiunii arteriale și a nivelului lipidelor din sânge, toate acestea putând crește riscul de sindrom metabolic și de boală cardiovasculară.
Mâncatul singur poate afecta, de asemenea, sănătatea mintală și a fost raportat ca un factor de risc pentru depresie, care este, de asemenea, asociată cu un risc crescut de boală cardiovasculară. Deși aceste constatări sugerează că mâncatul singur este un factor de risc pentru BCV la femeile în vârstă, puține studii au investigat relația dintre mâncatul singur și prevalența acestor boli. Cercetătorii din noul studiu, care au implicat aproape 600 de femei aflate la menopauză cu vârsta mai mare de 65 de ani, au căutat să compare comportamentele de sănătate și starea nutrițională între femeile în vârstă care mănâncă singure și cele care mănâncă cu alții și să investigheze relația dintre mâncatul singur și prevalența bolilor cardiovasculare și factorii săi de risc în femeie în vârstă.
Pe baza rezultatelor acestui studiu, cercetătorii au concluzionat că femeile în vârstă care au mâncat singure aveau cunoștințe nutriționale și un aport mai slab. Mai precis, s-a constatat că femeile în vârstă care mâncau singure aveau un aport mai mic de energie, carbohidrați, fibre alimentare, sodiu și potasiu decât cele care mâncau împreună cu cineva. În plus, femeile în vârstă care mănâncă singure au avut un risc de de 2,58 ori mai mare de a avea angină, un tip de durere în piept cauzată de fluxul sanguin redus la inimă și un simptom al bolii coronariene.
Rezultatele studiului sunt publicate în articolul „Asocierea dintre mâncatul de una singură și bolile cardiovasculare la femeile în vârstă: un studiu transversal al datelor KNHANES 2016”.
„Acest studiu arată că femeile în vârstă care mănâncă singure au un risc mai mare de a avea boli de inimă simptomatice. De asemenea, sunt mai predispuse să rămână văduve și să aibă venituri mai mici și un aport nutrițional mai scăzut. Aceste rezultate nu sunt surprinzătoare, având în vedere că statutul socio-economic mai scăzut și izolarea socială contribuie la o calitate mai scăzută a vieții, rate mai mari de depresie și sănătate mai precară. Având în vedere că femeile trăiesc mai mult decât bărbații, găsirea unor modalități pentru femeile în vârstă care sunt izolate social să se implice și să creeze legături sociale semnificative nu numai că le poate îmbunătăți alimentația, ci și în general sănătatea, reducând în același timp costurile de asistență medicală”, a arătat dr. Stephanie Faubion, director medical NAMS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...