Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Râsul este un aspect important al vieții umane și are numeroase beneficii pentru sănătatea noastră fizică și mentală.
În timp ce oamenii din întreaga lume se bucură de un râs bun, se știu foarte puține lucruri despre acest comportament instinctiv.
Râsul este esențial pentru interacțiunea umană cu alți oameni. Înainte ca bebelușii să poată vorbi sau să meargă, ei pot râde. Primul chicot al unui bebeluș, la aproximativ patru luni, încântă și revigorează chiar și pe cel mai obosit părinte și, de atunci, este un instrument pe viață pentru a comunica.
Râsul este un adeziv social care leagă oamenii împreună, ajutând la navigarea și netezirea tuturor tipurilor de experiențe și întâlniri. Cu toate acestea, există foarte puțină știință despre cum funcționează acest lucru, se arată într-un articol despre râs al Comisiei Europene.
"Râsul este atât de esențial pentru experiența noastră umană de coordonare și interacțiune cu alți oameni, dar nu știm prea multe despre el”, a spus Stefanie Höhl, profesor de psihologie a dezvoltării la Universitatea din Viena, Austria.
Höhl lucrează la proiectul Laughing Together, unul dintre cele două studii finanțate de UE care aduc un nou accent subiectului fericirii.
În cercetarea psihologiei și neuroștiințelor, râsul a fost umbrit de nevoia medicală presantă de a studia emoțiile negative care afectează sănătatea mintală, cum ar fi anxietatea și frica.
Există o cerință clinică de a înțelege mai multe despre aceste emoții pentru a putea trata pacienții în mod eficient.
"Emoțiile pozitive, precum râsul, nu sunt atât de bine cercetate, deoarece impactul lor social și clinic nu este la fel de imediat. Totuși, dacă vrem să creștem bunăstarea oamenilor, trebuie să creștem pozitivul, precum și să reducem negativul", a spus dr. Carolina Pletti, cercetător la Universitatea din Viena.
Abilitatea râsului de a sparge gheața și de a deschide calea către legăturile sociale este destul de ușor de înțeles. Eliberează endorfine în organism, care conferă un factor cald de bine. Cine nu se simte mai bine după o seară de râs cu prietenii?
Pletti și Höhl vor să afle mai multe despre lucrurile din interiorul creierului în proiectul de doi ani, care se desfășoară până în martie 2024.
Cei doi experți adună voluntari pentru a le observa activitatea creierului atunci când amândoi râd de ceva în același timp, folosind unele dintre cele mai amuzante bufnițe cu animale de pe YouTube pentru a oferi divertismentul.
Râsul ar putea fi cu adevărat favorabil pentru a aduce creierul oamenilor pe aceeași lungime de undă. Activitatea creierului este ritmică. Vorbirea și muzica sunt deja cunoscute pentru a ajuta la sincronizarea ritmurilor creierului între oameni.
Când două minți se acordă la aceeași lungime de undă, procesează informațiile mai rapid. Rezultatul: comunicarea este mai lină și interacțiunea și cooperarea sunt facilitate.
Este pentru prima dată când cercetătorii s-au uitat la dinamica a două creiere care interacționează în timp real și la impactul râsului – atât pentru adulți, cât și pentru copii.
"Credem că râsul ar putea fi cu adevărat favorabil pentru a aduce creierul oamenilor pe aceeași lungime de undă. Este într-adevăr un semnal social și, în termeni de cercetare, este piesa lipsă a puzzle-ului”, a spus Höhl.
Tehnologia de imagistică a creierului, purtată ca o cască de înot, surprinde activitatea creierului în timp ce participanții urmăresc videoclipuri amuzante, râd la un joc de cuvinte prostești și interacționează liber. Este această fază finală care arată dacă râsul poate stimula sincronia creierului.
Rezultatele timpurii pentru experimentele pentru adulți includ o surpriză. Da, a râde împreună sporește sincronia neuronală, dar prinderea neașteptată este: nu pentru mult timp. Cercetătorii găsesc o fereastră de cinci minute în care oamenii sunt conectați reciproc la ritmurile creierului celuilalt înainte ca efectul să se piardă.
Cercetătorii vor explora impactul personalității și speră să extindă studiul pentru a include testarea a ceea ce se întâmplă atunci când oamenii se cunosc deja. Cercetările viitoare s-ar putea întreba, de asemenea, ce se poate face pentru a extinde acest punct dulce de sincronicitate.
Iată câteva motive pentru care ar trebui să râdem mai des:
Reducerea stresului: Râsul ajută la scăderea nivelului de cortizol, hormonul responsabil de stres, și stimulează eliberarea de endorfine, cunoscute și sub numele de "hormoni ai fericirii".
Îmbunătățirea sistemului imunitar: Râsul sporește producția de celule T, care ajută la combaterea infecțiilor și bolilor.
Efecte cardiovasculare pozitive: Râsul reduce tensiunea arterială și crește fluxul sanguin, ceea ce poate contribui la sănătatea inimii.
Îmbunătățirea dispoziției: Atunci când râdem, creierul nostru eliberează neurotransmițători asociati cu starea de bine, cum ar fi serotonina.
Îmbunătățirea relațiilor sociale: Râsul facilitează conexiuni cu ceilalți, îmbunătățind comunicarea și întărirea relațiilor.
Relaxare și reducerea durerii: Râsul poate acționa ca un analgezic natural, ajutând la diminuarea senzației de durere.
Stimularea creativității: Un mediu relaxat și plin de râs poate încuraja gândirea creativă și inovatoare.
Menținerea optimismului: Râsul ajută la cultivarea unui sentiment de optimism și la depășirea grijilor și problemelor zilnice.
Menținerea echilibrului emoțional: Râsul poate fi un instrument util pentru a face față stresului, anxietății și depresiei.
Experiența plăcerii: Râsul în sine este o experiență plăcută care aduce bucurie și satisfacție în viața noastră.
Pentru a beneficia de aceste aspecte pozitive, este important să căutăm situații sau surse de râs în viața noastră, să împărtășim momente de bucurie cu ceilalți și să nu uităm să ne amuzăm și să ne relaxăm, indiferent de dificultățile cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi.
”Între timp, cercetătorii își îndreaptă atenția către studiul copiilor, făcându-i să râdă cu videoclipuri amuzante cu animale sau desene animate și apoi evaluând ce se întâmplă cu activitatea lor cerebrală atunci când cooperează la un joc.
Acest studiu separat este unul dintre puținele care se uită la modul în care preșcolarii interacționează între ei și la procesele de cooperare și sincronie cerebrală.
Dacă vor descoperi că râsul împreună încurajează un comportament pozitiv, ajutând copiii să se înțeleagă, cercetătorii spun că râsul ar putea deveni într-o zi o tehnică de educație în școli – și ar putea fi aplicat și în lumea muncii adulților”, spune Dr. Disa Sauter, PEP
Proiectul Emoții Pozitive, sau PEP, s-a concentrat pe 17 dintre ele – inclusiv recunoștință, uimire, amuzament, compasiune și ușurare – cărora le lipsește un studiu detaliat și coordonat.
Inițiativa de șase ani se încheie în august anul viitor și este condusă de dr. Disa Sauter, psiholog social la Universitatea din Amsterdam din Țările de Jos.
Proiectul a implicat colaborarea cu peste 60 de cercetători din întreaga lume. A analizat gândurile și sentimentele a peste 30 000 de oameni la nivel global pentru a compara diferite tipuri de experiențe emoționale pozitive.
Pe lângă studierea expresiilor faciale și a normelor sociale care înconjoară modul în care și când oamenii manifestă emoții pozitive, proiectul a făcut din vocalizare o componentă cheie.
Cercetătorii au invitat participanții să vorbească despre amintiri fericite și să le cartografiaze expresiile faciale și râsul.
Pe termen lung, o înțelegere detaliată a modului în care arată și sunet oamenii atunci când experimentează diferite emoții ar putea ajuta la lucrul cu oameni care nu pot comunica folosind cuvinte, inclusiv bebelușii și copiii mici.
Aceste descoperiri ar putea fi utile și pentru persoanele care se luptă uneori cu comunicarea emoțiilor, inclusiv persoanele cu autism și cei cu demență.
Este un proiect de cartografiere a unui teritoriu neexplorat în emoția umană în diferite culturi. În timp, rezultatele ar putea deveni o resursă valoroasă pentru dezvoltarea tehnologiilor care să susțină comunicarea emoțiilor umane.
Între timp, Sauter și Pletti nu au nicio îndoială cu privire la calitățile contagioase și beneficiile inerente ale râsului.
"Oamenii nu au nevoie de multă încurajare pentru a râde”, a spus Sauter.
Pletti a condus la idee făcând referire la o altă surpriză din proiectul ei: scenariile de studiu menite să limiteze probabilitatea de a genera râs de către participanți nu au reușit să facă acest lucru.
"Chiar și atunci când le oferi oamenilor o sarcină foarte plictisitoare – cum ar fi lucrul la un manual de instrucțiuni – ei vor încerca să vină cu lucruri amuzante pentru a face situația mai puțin inconfortabilă și vor râde oricum. Este aproape imposibil să-l alungi complet", a spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...