De ce e mai bine să mâncăm mâncare gătită. Hâncu, pentru IT-iști: Creierul nu realizează, nici măcar nu simte calitatea

de ce e mai bine sa mancam mancare gatita. FOTO: Freepik @peoplecreations
Mâncarea gătită este mai sănătoasă pentru trup și suflet. Care sunt riscurile la care se expun cei care mănâncă o singură masă în zi.

”Mâncarea ca la mama acasă” este o sintagmă spre care ne trimit nutriționiștii atunci când vine vorba de mâncarea gătită, subliniind că o dietă sănătoasă nu înseamnă doar alimente exotice, uneori greu accesibile din punct de vedere financiar, ci și mâncarea pe care ne-o putem face singuri, dacă suntem pricepuți, sau pe care să ne-o putem cumpăra din surse sigure.

În ceea ce privește gătitul acasă, acesta are beneficii atât pentru sănătate, prin controlul pe care îl avem asupra calității ingredientelor și al adaosului de condimente, în special sare, cât și pentru sănătatea psihoemoțională a cuplului ori a relației dintre părinți și copii, prin implicare și petrecerea unui timp de calitate. 

Dr. Anca Hâncu, medic specialist în nutriție și boli metabolice, a exemplificat câteva dintre felurile de mâncare, clasice pentru bucătăria autohtonă, dar cu mici îmbunătățiri, și care vin cu o multitudine de beneficii.

”O ciorbă cu carne de curcan și legume lângă, dacă punem și o felie de pâine, pentru doamne, de preferat integrală sau neagră, va fi suficient pentru o masă de prânz”, a spus nutriționistul, precizând că acest fel de mâncare are și proteina animală, mai mult, carnea de curcan este una bogată în triptofan, aminoacidul responsabil cu starea de bine, dar și minerale și vitamine din legume.

Pentru bărbați, care au nevoie de un aport caloric mai mare, nutriționistul a exemplificat un meniu gătit format din ”două pulpe de pui cu cartofi, care nu sunt prăjiți, ci făcuți la cuptor, întâi fierți și apoi copți. Peste aceștia mai punem și murături, pentriu că vreau să fie mai multe legume, jumătate din farfurie să fie cu legume. Ața avem și probiotice, și prebiotice”. 

Cum ne află în post și mulți urmează această cale, ce ne permite și câte o ”dezlegare la pește”, medicul a venit și cu un meniu de pește, ”păstrăv cu măsline, lângă care putem pune niște orez, integral, dacă se poate, putem pune și o salată de varză și va fi foarte gustoasă”, a mai spus nutriționistul.

Vezi și: Mitul celor 2 litri de apă pe zi, demontat. Care este cantitatea ideală ce trebuie consumată

Legat de gustare, medicul recomandă ca aceasta să fie formată dinr-un fruct, în detrimentul dulciurilor, chiar și cele făcute ”în casă”.

”Fructul putem să îl mâncăm dimineața, la micul dejun, împreună cu iaurt, cu cereale. Putem la gustarea de dimineață sau la cea de după-amiază, pe la ora 4, când multă lume simte nevoia de energie, dar simte și nevoia de ceva dulce. Iar atunci o banană e perfectă”, a mai spus medicul.

Vezi și: Trei categorii de persoane care hărțuiesc. Radu Leca: Nu uita! Agresorul trebuie pedepsit. Iar tu, ca victimă, trebuie să reacționezi

O masă în zi, creștere a riscului de mortalitate

”Tocmai au fost publicate, într-o revistă a Academiei de Dietetică și Nutriție din SUA, rezultatele unui studiu care arată o creștere a riscului de mortalitate, o creștere a evenimentele cardiovasculare, asociată alimentației incorecte.

Cei care mănâncă o singură dată pe zi, preponderent seara, poate și la prânz, sunt la acest risc, și cei care mănâncă foarte des, pentru că și dacă mănânci două mese, una după alta.

Așa că ar fi bine să respectăm cele trei mese, micul dejun să nu îl mai sărim, prâznzul este cea mai importantă masă a zilei și încercăm să o găsim din alimente sănătoase, pregătim noi sau dacă se poate comandăm, și o cină cât mai ușoară”, a spus medicul.

În ceea ce privește controlul porțiilor, de altfel o problemă în cazul gătitului acasă, când suntem tentați să suplimentăm, nutruționistul precizează că se poate face cu ușurință.

”Nu mai punem în caston, în față, pentru toată lumea și ne tot luăm într-una, pentru că este și acel stimul olfactiviv, ci încercăm să ne punem exact cât dorim să mâncăm.

Pe de altă parte, vă sugerez să mâncați 20 de minute, adică încet. Sunt persoane care în 5 minute au terminat toată masa. Sunt în grabă, dar creierul nu reușește să asimileze informația și nu apare senzația de sațietate și mâncăm mult mai mult decât avem nevoie.

De asemenea, o recomandare pentru IT-iști, în special, dar și pentru toți cei care stau la birou, și își iau un sandwich sau o plăcintă și mănâncă în fața calculatorului. Din nou, creierul nu realizează, nici măcar nu simte calitatea, și vom simți la două ore că ne este foame și mâncăm din nou”, a mai spus medicul.

Vezi și: Numărul ”magic” pentru mestecatul mâncării. Medic: Cu cât mestecaţi mai mult un aliment, cu atât acesta se digeră mai uşor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel